Oskaliber Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Napisałem, że dąży się do zredukowania DMS, ale to nigdy nie nastąpi w 100% słody są na pewno lepsze niż 10 lat temu, ale jeszcze prekursory występują. Więc różnica jest. To się akurat oczywiście zgadza. bo w pilsie jako stylu "delikatnym" łatwiej tą wadę wyczuć? Nie, bo w pilsie wiele zgłoszeń to browary restauracyjne, które ze względu na specyfikę instalacji nigdy sobie dobrze z odparowaniem DMSu nie radziły. Często też decydują się na zakup możliwie najtańszego słodu, co jest już mieszanką wybuchową. Nie mówimy o lekkim DMSowym niuansie w tle, tylko o piwie, które wali kukurydzą tak obrzydliwie, że nic spod niej nie czuć. Żeby nie było nieporozumień - nie przeczę, że w pilsie łatwiej tę wadę wyczuć, ale to nie jest żaden argument za tym, że prekursory DMSu w obecnych słodach nie występują, co jest bzdurą. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ale dyskusja... Ja tylko przekażę (jakby kogoś to interesowało), że jednak tradycyjnie użyłem chłodnicy. Westvleteren 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Śmiechłem:). Też użyję chłodnicy, a najbliższy zakup to chyba płytowy wymiennik. Z tego, co wszyscy piszą - najlepsze efekty daje. Do tanich nie należy, no ale... Pytanie do posiadaczy: myślicie, że na warki 20-25l wystarczy taki: http://www.promag.sklepna5.pl/towar/16/wymiennik-20-plytowy-ciepla-20-kw-gz-34-typpgm-34c-20.html? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Pytanie po co? masz już chłodnice z tego co piszesz, są na prawdę ważniejsze rzeczy w całym procesie niż schladzanie, jak Cie jakiś stary wyjadacz poczestuje piwkiem chłodzony z balkonie, to nawet się nie zorientujesz, że coś złego w nim jest. Znowu nie ma co przesadzać, zejść te 20 stopni to nie jest problem w żadnych warunkach. Inaczej, do tak małych warek wymiennik daje raczej nie proporcjonalne efekty, w stosunku do swojej ceny a ceny chłodnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Westvleteren jak masz już chłodnicę to możesz przy niej zostać moim zdaniem. Ja teraz wymieniłem garnek 30L na 70L i chłodnicą zanurzeniową schładzam brzeczkę może 3-5 minut dłużej niż przy garnku 30litrowym. Całość zajmuje mi około 25minut, a i tak nie chce mi się zbyt intensywnie mieszać. Nie wiem jak jest przy wymienniku płytowym, ale 25-30 minut w zupełności mi wystarcza i nie muszę inwestować 300zł(nowy i odpowiednio duży dla garnka 70L) żeby schładzać brzeczkę w 10 minut, martwiąc się o czyszczenie wymiennika, podłączanie go itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Pytanie po co? masz już chłodnice z tego co piszesz, są na prawdę ważniejsze rzeczy w całym procesie niż schladzanie, jak Cie jakiś stary wyjadacz poczestuje piwkiem chłodzony z balkonie, to nawet się nie zorientujesz, że coś złego w nim jest. Znowu nie ma co przesadzać, zejść te 20 stopni to nie jest problem w żadnych warunkach. Inaczej, do tak małych warek wymiennik daje raczej nie proporcjonalne efekty, w stosunku do swojej ceny a ceny chłodnic po to żeby schłodzić i żeby schłodzić w krótkim czasie; a chłodzimy nie tylko po to żeby zbić 20 stopni, ale żeby zbić do 20 stopni - a to jest różnica; a co jeśli chcesz zbić niżej? :-0 Rozwiń tą myśl o nieproporcjonalnych efektach użycia wymiennika, bo mam wrażenie że nie używałeś jednego i drugiego i tworzysz jakąś teorię... albo po prostu nie rozumiem co piszesz. #West, tu http://www.piwo.org/topic/19883-wymiennik-p%C5%82ytowy-jaki-kupi%C4%87/?do=findComment&comment=382827 pisałem o moim i wynikach; ten co pokazujesz ma dużo mniejszą powierzchnię... szukałbym jakiejś okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 sugarsweet, źle mnie zrozumiałeś - wymiennik płytowy to świetna rzecz, ba w większych warkach wręcz nieodzowna część zestawu. Ale założyłem, że Westvleteren jest bardziej poszukiwaczem niż praktykiem. Moja subiektywna teoria brzmi tak, że wymiennik jest za drogim elementem browaru na warki 20-25L i/lub na początek drogi. Ja brzeczkę chłodzę chłodnicą w 10min do tej temperatury co Ty, a zapłaciłem 120zł. Po prostu chłodzenie małych warek, jest na tyle proste, ze lepiej doinwestować w inne, przydatniejsze rzeczy, albo w dobre piwo Jesli chodzi o większe warki to podpisuję się pod tym co napisałeś rękami i nogami. Mając go już to dla warek małych jest to już po prostu ekskluzywna wygoda. Sprostowanie do 20stopni: najważniejsze jest zejście poniżej tych 80stopni, dalszego spadku mało kto jest w stanie dostrzec w gotowej warce i powiedzieć, że coś zeszło w 10min a coś dużo dłużej. Tak jak mówię, ludzie chłodzą warki na balkonach i też jakoś żyją. jednak jak ktoś lubi wygodę to proszę bardzo, ale podany przez Westvleteren wymiennik jest raczej niepotrzebną stratą pieniążków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Dzięki. Wlasnie sobie uswiadomilem, ze zapominalem o mieszaniu podczas chlodzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Ja wczoraj robiłem swojego bittera i chłodziłem domowej roboty przeciwbieżną. Na całe szczęście wyszło mi za mało piwa o zbyt wysokim ekstrakcie to mogłem sobie już do fermentora dolać wrzątku bo planowałem zacząć w 16C, a termometr pokazywał 13C. Wydajność mojej chłodnicy to około 1.5-2.0 L/min. Zależy tylko i wyłącznie od tego jak wysoko/nisko ją ustawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Napisałem, że dąży się do zredukowania DMS, ale to nigdy nie nastąpi w 100% słody są na pewno lepsze niż 10 lat temu, ale jeszcze prekursory występują. Więc różnica jest. To się akurat oczywiście zgadza. bo w pilsie jako stylu "delikatnym" łatwiej tą wadę wyczuć? Nie, bo w pilsie wiele zgłoszeń to browary restauracyjne, które ze względu na specyfikę instalacji nigdy sobie dobrze z odparowaniem DMSu nie radziły. Często też decydują się na zakup możliwie najtańszego słodu, co jest już mieszanką wybuchową. Nie mówimy o lekkim DMSowym niuansie w tle, tylko o piwie, które wali kukurydzą tak obrzydliwie, że nic spod niej nie czuć. Żeby nie było nieporozumień - nie przeczę, że w pilsie łatwiej tę wadę wyczuć, ale to nie jest żaden argument za tym, że prekursory DMSu w obecnych słodach nie występują, co jest bzdurą. Prekursory DMS w słodach występują, całkiem niedawno miałem okazję pić piwo jednego z piwowarów i ta wada w piwie z górną fermentacją była dość wyraźna. Jak się okazało ów piwowar gotował brzeczkę na swojej elektrycznej kuchence o zbyt małej mocy i miał problem z utrzymaniem wrzenia. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez TomaszM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ja wczoraj robiłem swojego bittera i chłodziłem domowej roboty przeciwbieżną. Na całe szczęście wyszło mi za mało piwa o zbyt wysokim ekstrakcie to mogłem sobie już do fermentora dolać wrzątku bo planowałem zacząć w 16C, a termometr pokazywał 13C. Wydajność mojej chłodnicy to około 1.5-2.0 L/min. Zależy tylko i wyłącznie od tego jak wysoko/nisko ją ustawię. Nie masz problemu ze sterylnością przeciwbieżnej? Jak ją zrobiłeś? Możesz podesłać jakieś foty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Problemów ze sterylnością póki co nie ma. Podłączam gorącą wodę z kranu na mycie przed i zaraz po pod wysokim ciśnieniem i płucze się cały syf. Później zalewam star sanem na chwilę i jest git. Na koniec pierwszy litr, dwa puszczam bez chłodzenia. Raczej trzymam się teorii Dagome, że najlepszym środkiem dezynfekcyjnym są silne drożdże. Robiłem z tego filmiku, ale bez miotacza ognia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 jeszcze w kwestii mojego wymiennika - dzisiaj ustanowiłem mój zimowy rekord (temp. wody w kranie) warka 20l / 13Blg; grawitacyjnie spuszczona w 5 minut (duży druciak w garze) zimna woda na full brzeczka miała na powierzchni fermentora 16,5C (mierzyłem termometrem IR) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vibeeration Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Panowie mam takie pytanie. Pisaliście o DMSach czy innych zakażeniach. Czyli jak dobrze rozumiem, to najlepiej jest schłodzić piwo jak najszybciej z tych 100st do 20? Dobrze rozumiem? A gotowanie bez przykrycia czy z przykrywką wpływa na ten DMS? Jak to wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Czyli jak dobrze rozumiem, to najlepiej jest schłodzić piwo jak najszybciej z tych 100st do 20? Dobrze rozumiem?Tak. A gotowanie bez przykrycia czy z przykrywką wpływa na ten DMS? Jak to wygląda?Wpływa. Gotuj bez przykrywki albo przynajmniej z uchyloną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Witam, uwarzyłem swoją pierwszą warkę (12L) i chłodziłem w brodziku z wodą + 4 butelki z lodem. Po ok 20min temp. 50st bez pokrywki, potem założyłem pokrywkę i po godzinie temp. zeszła do 23st. Byłem zdziwiony że tak szybko poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Bo tylko 12 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się