korek Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Witam Piwowarow, Jutro mam zamiar butelkowac Kolscha, od dwoch tygodniu lageruje sie w ok 5ciu stopniach. Zastanawiam sie jak go teraz zrefermentowac: jak dolniaka, czy jak ale'a (mam na mysli ilosc surowca). A moze wstawic dzisiaj piwo do temperatury pokojowej na 12 godzin, zeby sie nieco ocieplilo??.. Obawiam sie, ze jesli dodam ale'owa ilosc surowca do refermentacji w niskiej temperaturze piwka, to bede mial granaty.. Stracilem ostatnio notatki z poprzednich piw, wiec licze na Wasze sugestie..Pomozecie?? P.s. Sorry, za brak polskich znakow, ale stracilem je na razie.. P.s. Piwa jest 20 l, blg koncowe 2. Edytowane 1 Listopada 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Jesteś z Pomorza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 4-6g na 1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Ja daje go 4g na pół litra i jest spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Jesteś z Pomorza? Hehe, nie, ale pol zycia spedzilem na Pomorzu Srodkowym.. .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 No to nie pomogem. Pomagam tylko Pomorzanom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Do butelkowania przyjmuję ostatnią najwyższa temperaturę, w jakiej było piwo. Jeżeli masz pewnośc, że przed lagerowaniem zostało wszystko przerobione, to w tych pięciu stopniach ilośc CO2 nie może się zwiększyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 taka odpowiedz mnie satysfakcjonuje.. aaa.. Pomorze... sorry, mam stiwierdzona klawiaturowa dysleksje .. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Miałem kiedyś podobny dylemat w temacie temperatury butelkowania KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Też miałem podobny dylemat i odpowiedzi były niestety różne. Ja podobnie jak korzen16 biorę pod uwagę temp. końca fermentacji lub najwyższą po jej zakończeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Jeżeli chodzi o odpowiedź w temacie, to 120g na 20 l będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 A jak będzie wyglądać sprawa lagera butelkowanego w temperaturze pokojowej? Wydaje mi się, że w przeciągu tych około dwóch godzin butelkowania piwo w zalanych butelkach sporo się ogrzeje i pewnie należało by się, przyjąć temperaturę jakie może piwo osiągnąć zanim je zakapslujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Jeżeli chodzi o odpowiedź w temacie, to 120g na 20 l będzie w sam raz. No wlasnie tyle dalem: 120 g cukru.. powinno byc ok. I z Alt'em zrobie tak samo.. Edytowane 2 Listopada 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się