Skocz do zawartości

Jak refermentowac Kolscha?..


korek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Piwowarow,

 

Jutro mam zamiar butelkowac Kolscha, od dwoch tygodniu lageruje sie w ok 5ciu stopniach. Zastanawiam sie jak go teraz zrefermentowac: jak dolniaka, czy jak ale'a (mam na mysli ilosc surowca). A moze wstawic dzisiaj piwo do temperatury pokojowej na 12 godzin, zeby sie nieco ocieplilo??.. Obawiam sie, ze jesli dodam ale'owa ilosc surowca do refermentacji w niskiej temperaturze piwka, to bede mial granaty.. Stracilem ostatnio notatki z poprzednich piw, wiec licze na Wasze sugestie..Pomozecie??

 

P.s. Sorry, za brak polskich znakow, ale stracilem je na razie..

P.s. Piwa jest 20 l, blg koncowe 2.

Edytowane przez korek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak będzie wyglądać sprawa lagera butelkowanego w temperaturze pokojowej? Wydaje mi się, że w przeciągu tych około dwóch godzin butelkowania piwo w zalanych butelkach sporo się ogrzeje i pewnie należało by się, przyjąć temperaturę jakie może piwo osiągnąć zanim je zakapslujemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o odpowiedź w temacie, to 120g na 20 l będzie w sam raz.

 

No wlasnie tyle dalem: 120 g cukru.. powinno byc ok.

 

I z Alt'em zrobie tak samo..

Edytowane przez korek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.