anteks Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Ja też stosuję chłodnicę zanurzeniową z nierdzewki dł. 6mb. i do 20stC schodzę w ciągu 40min., a wody ostatnio poszło 160l(warzenie, wysładzanie, chłodzenie i mycie) a jaka duża warka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Zawsze warzę ok. 22l :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) czyli jak dobrze rozumiem do tego celu nada się idealnie pompa cyrkulacyjna do wymuszania obiegu wody w ogrzewaniu - oczywiście na temat wydajności trzeba pomyśleć . A ceny wahają się od 15 pln Edytowane 10 Czerwca 2010 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Do jakiego celu? Przepływ wody jest wymuszony ciśnieniem w sieci, do czego Ci ta pompa? Do piwa i brzeczki wypada zastosować pompę z atestem do żywności, albo przynajmniej wody pitnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Pytanie odnosnie tej chłodnicy nie bardzo się orjentuje więc pytam dlaczego ta chłodnica ma trzy podłączenia ?.Jak to ustrojstwo działa i co daje takie rozwiązanie. Edytowane 10 Grudnia 2010 przez misiu36100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 To jest inny rodzaj chłodnic. Wersja z whirlpoolem. Ktoś chyba ostatnio na forum o tym wspominał. Musisz mieć do tej zabawki pompę. Tutaj w działaniu. Skrajne przyłącza to wejście i wyjście wody, środkowe to wyjście pompy, wejście jest z dołu zbiornika. Wybrałeś niefortunne zdjęcia, bo jakbyś miał takie jak niżej, to sprawa byłaby prostsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) To foru jest wprost rewelacyjne zadaje pytanie i zaraz ktoś odpowiada.Wszyscy wyrozumiali czego nie można powiedzieć o innych forach gdzie potrafią tylko głupie uszczypliwe opine pisać.:okey Jak ten wir zwieksza skuteczność jakie są oszczędności w wodzie. Edytowane 10 Grudnia 2010 przez misiu36100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 To foru jest wprost rewelacyjne Nie chwal dnia, przed zachodem Ilości zużycia wody nie znam, ale piszą że: * Poprawia aromatu chmielu. * Poprawia smak chmielu. * Redukuje DMS. * Redukuje ilość zimnych osadów w fermentorze * Lepsza możliwość kontroli temperatury końcowej. Ale praktycznie nie sprawdzałem. W/w przepisane z amerykańskiej stronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kierovnik Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Teraz czas na mój "prototyp" Działa na zasadzie chłodnicy przeciwbieżnej jedna w środku są zwoje rurki miedzianej w której płynie brzeczka a przez cały element przepływa chłodna woda prosto ze studni Co do dezynfekcji to wcześniej używałem wężownicy z rurki miedzianej zanurzanej w beczce z woda i do tej pory nie miałem infekcji więc dobrze umyć, przepłukać wrzątkiem i działa jak ta lala. Szykuje się do małej modernizacji mojej chłodnicy, cała będzie ze stali KO z możliwością rozkręcania . Edytowane 7 Czerwca 2011 przez kierovnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Szykuje się do małej modernizacji mojej chłodnicy, cała będzie ze stali KO z możliwością rozkręcania . Twoja chłodnica jesz już gotowa wstaw jakie fotki, napisz ile czasu trwa chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi