scooby_brew Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 Zbudowalem dzisiaj chodnice przeplywowa, przyda mi sie to zwlaszcza gdy sie przeniose na warzenie 40 L (wkrotce!). Moja stara chlodnica zanuzeniowa jest za krotka na 40L. W jez. angielskim nazywa sie to "Counterflow Wort Chiller", czyli "chlodnica przeplywowa w przeciwnych kierunkach". Chodzi tu o to, ze brzeczka przeplywa w miedzianej rurce w jedna strone, a woda otaczajaca ta rurke przeplywa w srodku gumowego weza w przeciwnym kierunku. Chlodnica jest dugosci 12 m, chociasz kupilem rurke i waz dlugosci 15m, niestety najtrudniejsza czesc budowy tej chlodnicy bylo wciskanie rurki miedzianej w srodek weza gumowego i po 12m sie poddalem. Nawet wlewanie oleju z oliwek w srodel weza nie pomoglo wystarczajaco Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 Cześć Prawdę mówiąc i ja się nosze z zamiarem budowy chłodnicy przeciwbieżnej, ale zrealiowanej nieco inaczej, za pomocą rur miedzianych fi 15 mm i fi 28 o długosci 1m. Wiem ze długości rur nie są imponujące, ale na działce dysponuje wodą ze studni o tem. 12°C wraz z możliwością zwrócenia wody do studni. Materiały wszystkie są, tylko zmobilizować się nie mogę Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 Nie lubię tych chłodnic z dwóch względów: trudna dezynfekcja, i to, że chłodzą na raz tylko małą część brzeczki; a reszta siedzi gorąca w kotle i produkuje DMS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted May 14, 2009 Author Share Posted May 14, 2009 (edited) Cześć Prawdę mówiąc i ja się nosze z zamiarem budowy chłodnicy przeciwbieżnej, ale zrealiowanej nieco inaczej, za pomocą rur miedzianych fi 15 mm i fi 28 o długosci 1m. Wiem ze długości rur nie są imponujące, ale na działce dysponuje wodą ze studni o tem. 12°C wraz z możliwością zwrócenia wody do studni. Materiały wszystkie są, tylko zmobilizować się nie mogę To po polsku sie nazywa "chlodnica przeciwbiezna"? Musz zmienic tytul watka Bielok, rurka 1m to chyba troche za krutka. Zwykle takie chlodnice robi sie dlugosci co najmniej 30', czli 10 m. Chodzi o to, ze brzeczka ci sie schladza z temp. gotowania do temp. pokojowej podczas jednego przeplywu, tj. po gotowaniu po prostu splywasz brzeczke prosto do fermentatora, i odrazu dodajesz drozdze. PS. Niestety nie moge zmienic tytulu watku, wiec prosze Moderatora/Admina o zmiane tytulu na "Chłodnica przeciwbieżna" elroy: gotowe Edited May 14, 2009 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 coder, zawsze można brzeczkę w kotle utrzymywać w stanie wrzenia. DMS jest non stop odparowywany. Problematyczne może być chmielenie aromatyczne, ale odpowiednie dobranie czasu to kwestia wprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 Nie lubię tych chłodnic z dwóch względów: trudna dezynfekcja, i to, że chłodzą na raz tylko małą część brzeczki; a reszta siedzi gorąca w kotle i produkuje DMS. Ja popieram Codera obiekcje. Koszt takiej chłodnicy nie jest duży i praktycznie każdy może ją zrobić jednak nie są popularne. Coś jest na rzeczy. By zwiększyć wydajność chłodzenia chyba wolał bym zrobić zanurzeniowa w formie jedna w drugiej z 20m rury Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 Ja z kolei jestem za. Z pewnością wymiana ciepła w takiej chłodnicy w porównaniu do zwykłej zanurzeniowej będzie lepsza. Mniejsze zużycie wody, czas itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 Ja z kolei jestem za. Z pewnością wymiana ciepła w takiej chłodnicy w porównaniu do zwykłej zanurzeniowej będzie lepsza. Mniejsze zużycie wody, czas itp. A dlaczego mniejsze zużycie? Praw fizyki nie oszukasz. Czas? Może trochę mniejszy, ale nie sądze żeby to były jakies wielkie różnice. Według moich testów, aby schłodzić 20 litrów brzeczki, potrzeba 20 litrów zimnej wody. I to jest logiczne, ciepło musi przejść do takiej samej ilości wody zimnej. Woda zimna nie przyjmie więcej ciepła niż jest w brzeczce. Inaczej mówiąc, nie zagotujesz wody zimnej przepływająca przez chłodnice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted May 14, 2009 Author Share Posted May 14, 2009 Wlasnie zrobilem test, zagotowalem 10L wody i schlodzenie zajelo dokladnie 10 min. Czyli na 20L brzeczki potrzebujesz 20 min, 40L=40 min. Temp przy wyjsciu 12,5°C czyli za niska Moze zmniejsze przeplyw wody, albo moze doleje troche wrzacej warki dla podniesienia temp? To ostatnie rozwiazanie by tez znacznie przyspieszylo cala operacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 (edited) Ja z kolei jestem za. Z pewnością wymiana ciepła w takiej chłodnicy w porównaniu do zwykłej zanurzeniowej będzie lepsza. Mniejsze zużycie wody' date=' czas itp.[/quote']A dlaczego mniejsze zużycie? Praw fizyki nie oszukasz. Czas? Może trochę mniejszy, ale nie sądze żeby to były jakies wielkie różnice. Według moich testów, aby schłodzić 20 litrów brzeczki, potrzeba 20 litrów zimnej wody. I to jest logiczne, ciepło musi przejść do takiej samej ilości wody zimnej. Woda zimna nie przyjmie więcej ciepła niż jest w brzeczce. Inaczej mówiąc, nie zagotujesz wody zimnej przepływająca przez chłodnice. Dlatego, że w przypadku chłodnicy przeciwbieżnej jest lepsza wymiana ciepła. Wynika to z faktu ciągłego ruchu cieczy w tzw. przepływu turbulentnego. Pamiętaj, że podczas chłodzenia brzeczki w garze chłodnicą zanurzeniową występuje spory gradient temperatury, nie ma ruchu brzeczki po za naturalną konwekcją. Chyba że będziesz przez pół godziny intensywnie mieszał w garze Przy chłodzeniu chłodnicą przepływową będzie mniej wody, a jej temperatura będzie wyższa. Ilośc wymienionej energii cieplej ta sama, a zużycie wody mniejsze. Nie ja to wymyśliłem, po prostu wymienniki typu "rura w rurze" są bardziej efektywne niż wężownice. A najbardziej efektywne są wymienniki płytowe. To właśnie wynika z praw fizyki. Edited May 14, 2009 by darko Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 (edited) Nie chce mi się szukac wzorów i liczyć ale napewno piniżej 20l nie zejdziesz. W zanurzeniowej ważne jest aby zimna woda wpływała od góry. Wtedy tez jest dobra wymiana ciepła. Edited May 14, 2009 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 W zanurzeniowej - woda z własnego poboru, więc zimna, chłodziłem ostatnio 26 l przez około 15 min do 26-27 °C. Ile wody - nie mam pojęcia. pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 przeciwbieżna to nie jest dobry wybór, ja przynajmniej bym sie nie zdecydowal. najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller", czyli chlodnica zanurzeniowa, ktora wymusza obieg brzeczki, niestety trzeba mieć pompę (ale to i tak chyba tańsze i wygodniejsze niż chłodnica przeciwbieżna. poza tym można wykorzystać lód i sól, by schładzać poniżej temperatury wody, którą mamy w kranie. tutaj wiecej na ten temat: http://www.mrmalty.com/chiller.php http://www.wortomatic.com/php/articles.php?ID=11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller", czyli chlodnica zanurzeniowa, ktora wymusza obieg brzeczki, Jak to właściwie działa? Pompuje się wodę czy brzeczkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Ja widziałem opisaną przez scooby_brew chłodnice w działaniu. Wydaje się bardzo sympatyczna, wiele osób od lat używa tego sposoby chłodzenia i nie miało problemu z zakażeniami. Jeden ze sposobów, ma swoje zalety i wady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller"' date=' czyli chlodnica zanurzeniowa, ktora wymusza obieg brzeczki,[/quote']Jak to właściwie działa? Pompuje się wodę czy brzeczkę? Pompa zasysa brzeczkę przez wylot na dole i tłoczy górą przez rurkę, która na końcu rozdwaja się w kształt poziomej litery S. W ten sposób uzyskuje się efekt whirlpoola. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 tutaj fajna demonstracja szybkości działania: http://www.aleiens.com/video/immersion-chiller-with-recirc Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 (edited) najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller"' date=' czyli chlodnica zanurzeniowa, ktora wymusza obieg brzeczki,[/quote']Jak to właściwie działa? Pompuje się wodę czy brzeczkę? tu masz instrukcję budowy z bardzo dokladnymi zdjeciami: http://cvillebrewing.com/forum/index.php?topic=468.msg2145 i tu jeszcze pare fot: http://www.homebrewtalk.com/f11/whirlpool-chillers-your-thoughts-43827/ ja wlasnie sie zbieram do zamowienia chlodnicy u Wesolego, i chyba od razu wejdę z opcję z whirlpoolem (a pompę może sobie kiedyś dokupię). 7 minut chłodzenia mi się podoba :-) edit: wlasnie zauwazylem, ze te chlodnice powyzej chyba sie roznia rozwiazaniem whirlpoola, jedna ma na koncu rozgałęzioną "eskę" a druga poporstu jest wygięta, tak że wypływ cieczy będzie powodował jej mieszanie. Edited May 15, 2009 by yemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 najlepszą chlodnicą jest "whirlpool immersion chiller"' date=' czyli chlodnica zanurzeniowa' date=' ktora wymusza obieg brzeczki,[/quote'']Jak to właściwie działa? Pompuje się wodę czy brzeczkę? tu masz instrukcję budowy z bardzo dokladnymi zdjeciami: http://www.aleiens.com/video/immersion-chiller-with-recirc ja wlasnie sie zbieram do zamowienia chlodnicy u Wesolego, i chyba od razu wejdę z opcję z whirlpoolem (a pompę może sobie kiedyś dokupię). 7 minut chłodzenia mi się podoba :-) To jest wideo z pokazu jak szybko chłodzi. Czy jest to gdzieś ukryte, czy po prostu zły link wrzuciłeś (ten sam co z poprzedniego postu)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 To jest wideo z pokazu jak szybko chłodzi. Czy jest to gdzieś ukryte, czy po prostu zły link wrzuciłeś (ten sam co z poprzedniego postu)? link poprawiony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Dzięki. W końcu zaskoczyłem jak to działa. Dobre pytanie, czy można sprawdzić metodę po prostu mieszając sterylną łychą podczas chłodzenia chłodnicą zanurzeniową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 czy można sprawdzić metodę po prostu mieszając sterylną łychą podczas chłodzenia chłodnicą zanurzeniową? lub zabujać chłodnicą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Moja chłodnica zanurzeniowa schładza ok 25-28 litrów do temp ok 20°C w ciągu 15-20 minut. Zależne to jest oczywiście od temp. wody. Ile wody do tego potrzeba nie mierzyłem. Oczywiście mieszał łychą, aby to wszystko przyspieszyć. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 A ja jestem zwolennikiem "bujania" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ro_y Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 Ja też stosuję chłodnicę zanurzeniową z nierdzewki dł. 6mb. i do 20stC schodzę w ciągu 40min., a wody ostatnio poszło 160l(warzenie, wysładzanie, chłodzenie i mycie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now