karkan Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Hej, Postanowiłem tutaj zapisywać co aktualnie ciekawego porabiam w swoim browarze domowym. Urodziłem się w Rawiczu mieszkałem tak 26 lat teraz mieszkam jakieś 10km od Rawicza. Skąd nazwa? Niedaleko Rawicza jest stara już teraz opuszczona restauracja o takiej nazwie. Gawra to też zimowe legowisko niedźwiedzi - niedźwiedź jest w godle Rawicza Na początek zrobiłem: #1 Belgian Pale Ale 12 BLG bardzo wszystkim smakowało Niestety nie została ani jedna butelka #2 Georadie Bitter 1,5 kg pierwszy i ostatni raz BrewKit. Smakuje jak woda nie mój typ. #3 India Pale Ale 14 BLG aktualnie na cichej #4 Dziś byłem u kolegi slotish od którego przywiozłem: Zestaw: Monachijski typ II - 1,5 kg Wiedeński - 1,4 kg Pilzneński - 0,7 kg Pszeniczny - 0,45 kg Karmelowy 150 - 0,15 kg karmelowy 300 - 0,1 kg Chmielenie: Iunga 15g 10%ak - 60 min gotowania Sybilla 30g 6,5%ak - 20 min gotowania Chinook 20g 11%ak - 1 min Nie wiem co wyjdzie aktualnie sie gotuje Jestem tu po to aby sie doskonalić i czerpać od Was wiedzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Hej. Powodzenia i satysfakcji w nowej pasji Mam nadzieję, że będziesz z piwa zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Widzę że udało Ci się załatwić słody. Życzę samych udanych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Widzę że udało Ci się załatwić słody. Życzę samych udanych warek. Tak udało trochę bliżej ale i tak dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Dziś zlałem do 37 butelek #3 India Pale Ale 14 BLG. Już widzę kilka błędów. Po filtracji miałem 22 litry brzeczki. Gotowałem zostało mi 17. 5 litrów odparowało Dolałem litr wody. Dziś przed rozlewaniem już nie pamiętałem że dolewałem litr wody. Do refermantacji użyłem 1,5 wody. Zobaczymy co z tego wyjdzie Nie wspominając o kiepskiej filtracji po cichym chmieleniu ;/ Edytowane 16 Listopada 2013 przez karkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Warka #4 najgorsza jak do tej pory. Przelałem na cichą. Zeszło tylko do 4-5BLG. Łykłem trochę z menzurki i wyczuwam lekki posmak apteki. Zastanawiam się czy w ogóle zlewać do butelek ;/ Nie wiem czy to infoekcja czy gdzieś popełniłem błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Trzymaj, nie bój się. Sama apteka nie jest straszna, może zniknie, a jak nie, to masz piwo na picie po 4 innych:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Apteka nie zniknie i będzie jeszcze gorzej. Przedestylować albo wylać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 zgoda dobrze Ci radzi. Pamiętaj, że wątroba jest jedna i życie jest jedno - szkoda ich marnować na picie kiepskiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Jeszcze dziś jutro spróbuję jak nie pójdzie na destylację Skąd to się to mogło wziąć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Z powietrza, ze sprzętu, z wody... Zewsząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranae Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 A czym myjesz butelki? Jeżeli czymś z chlorem to masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Piwo jest na cichej. Myję OXI. Jedyne co jest inaczej to pierwsza warka na burzliwej w fermentorze od pszczelarza ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Byłem u rodziców. Tat miał jeszcze jedną butelkę warki #1. Dojrzewała jakieś 2,5 miesiąca. W smaku grosza niż po tygodniu dojrzewania. Taka bez smaku bez kopnięcia bez aromatów które były na początku. Co może być powodem? W warce #3 zauważam to samo. Lepsza tydzień po butelkowaniu niż 3 tygodnie. Bez tych aromatów co na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) Z życia browaru Warka #4 wylana dość konkretnie było czuć apteką. Warka #5 Witbier zestaw z twojbrowar.pl Skład: Słód Heidelberg 2kg Słód Pszeniczny 0,5kg Pszenica 1kg Płatki Owsiane 0,2kg Curacao, Kolendra Chmiel Warka robiona 22.12.2013 roku w związku z moim nagłym wyjazdem na delegację 2 miesięczną długo na cichej i rozlana dopiero 05.02.2014. Po miesiącu wydawała mi się jakaś dziwna. Jednak się ułożyła i w połowie kwietnia została całkowicie spożyta. Warka #6 English Brown Porter 13 BLG z zestawu twojbrowar.pl Skład: Słód Pale Ale Pearl 3,5kg Słód Brown 0,5kg Słód Crystal 400 0,4kg Słód Chocolate 0,1kg Chmiel Fuggles Wykonana 29.12.2013 roku. Podobnie jak warka #5 długo na cichej. Piwko super #7 AIPA 16 BLG z twojbrowar.pl Słód Pale ale 4,8kg Słód Crystal 150 0,4kg Słód Aroma 0,2kg Chmiele: Bravo 35g Cascade 60g Citra 65g Piwko robione 14.04.2014. Coś nakombinowałem brzeczki w fermentorze miałem tylko 16 litrów a BLG wynosiłoe 14 ;/ Dziś rozlałem tą warkę do 24 x 0,33 oraz 16 x 0,5. Po burzliwej pobrałem gęstwę. Warka #8 Pacific Pale Ale 12 BLG zestaw z alepiwo.pl Skład: Słód pale ale 3,8kg Słód karmelowy jasny 0,3kg Chmiel Topaz granulat 10g Chmiel Galaxy 50g Aktualnie jeszcze na burzliwej jutro idzie na cichą. Planuję wpakować ja w Kega. Warka #9 Wykonana 02.05.2014. Słody dobrane dzięki koledze Wajcha. Pierwszy raz zadałem gęstwę z poprzednie warki AIPA. Edytowane 6 Maja 2014 przez karkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się