e-prezes Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 (edytowane) Zwykle korzystałem ze słodu czekoladowego Weyermanna i pierwszą warkę jaką z jego użyciem zrobiłem pamiętam do dziś. Już po otworzeniu przesyłki z BA doszedł mnie intensywny, świeży zapach gorzkiej czekolady. Niestety z czasem zwietrzał i czuć było tylko lekko palone nuty, nic poza tym. Kiedy ponownie chciałem wrócić do tamtej receptury okazało się, że na rynku dostępne są słody czekoladowe z trzech różnych słodowni: czeskiej (Litovel), belgijskiej (Brewferm) i niemieckiej (Weyermann). Pozwoliłem sobie zakupić wszystkie trzy, by dobrać najlepszy. Pierwsze opinie jakie mogę napisać to, że słody różnią się między sobą. Zarówno czeski jak i belgijski ma podłużne, smuklejsze ziarna, natomiast niemiecki, co już pamiętam z wszystkich wersji Carafy bardziej okrągłe. Przeważają w nich ziarna b. ciemnej barwy co zapewne paradoksalnie wynika z określanej przez producenta widełkowo barwy 800-1000 EBC, podczas gdy pozostali określają na 900 EBC. Zarówno w czeskim jak i belgijskim zdarzają się ziarna prawie zupełnie nie palone, b. jasne w promilowych ilościach. Jedną z cech wyróżniających słód niemiecki jest także to, że jest w nim mniej pokruszonych ziaren. Niemniej każdy z nich w śrutowniku kruszy się b. drobno, mimo większych ustawień niż dla słodów podstawowych. Poza tym wszystkim nie różnią się w jednym ani na jotę - żaden nie pachniał jak tamten z pierwszej warki. W najbliższym czasie pozwolę sobie zrobić trzy warki testowe z użyciem tych słodów. Główny zacier będzie wspólny, drożdże także. W ostatniej fazie wspólnego chmielenia dodam słód czekoladowy i po jakimś czasie ocenię rezultaty. Mam tu na myśli głównie wpływ na barwę, smak i zapach. Edytowane 14 Września 2007 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Chyba tymi słodami tak laboratoryjnie nikt się nie zajmował. Ciekaw jestem efektów ps: Dobra robota Prezesie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Możesz opisać jakie miałeś wyniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 o żesz... słody wówczas zakupione mam do dziś a z racji, że zakupione słody nie były pierwszej świeżości nie pokusiłem się jakieś zapiski wyników. potem długo nie warzyłem i zarzuciłem pomysł. teraz nie mam na to czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 A gdzie je zakupiłeś? w sklepie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 A gdzie je zakupiłeś? w sklepie? W pierwszym poście masz Pieronie fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 A gdzie je zakupiłeś? w sklepie? W pierwszym poście masz Pieronie fotkę A masz rację. Nie dopatrzyłem się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się