Mesive Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Od pewnego czasu chodzi mi po głowie jedna kwestia - jakie piwo by powstało, gdyby dolniaka zrobić na górnej fermentacji lub odwrotnie. Nie w kwestii organoleptycznej, bo to się mogę domyślić, ale w kwestii stylu. Na przykład mam warunki warzelnicze jedynie na górną fermentację, ale uwielbiam koźlaki. Do którego stylu najbliżej miałby koźlak zrobiony na górnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Koźlak na górnej to Koźlak Jesienny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Koźlak jesienny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Nie wiedziałem, że istnieje coś takiego. Czy ten styl jest respektowany na konkursach piw domowych w kategorii koźlaków czy niestety jest tylko ciekawostką piwowarską? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Jak ktoś ogłosi taką kategorię i przedstawi opis to nie widzę problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Styl historyczny, ale kretyni z BJCP nie biorą go pod uwagę. Górna fermentacja to też Weizenbock. Takim jesiennym, dostępnym dość jest http://beeradvocate.com/beer/profile/184/20299 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Nie wiedziałem, że istnieje coś takiego. Czy ten styl jest respektowany na konkursach piw domowych w kategorii koźlaków czy niestety jest tylko ciekawostką piwowarską? To nie ciekawostka, to piwo typowo holenderskie. Każdy browar warzy koźlaka jesiennego. Co roku odbywają się wielkie parady, święta, konkursy. Jest to piwo sezonowe, organizacja holenderska określiła od kiedy do kiedy może być sprzedawany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Podpinam się z pytaniem konkretniej . Jakie są efekty zrobienia jasnego piwa ze słodów lagerowych drożdżami górnej ? Jest to pijalne ? Bliżej temu do lagera czy do ale ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 a co to są słody lagerowe? jeżeli chodzi o zwykły pilzneński, to wyjdzie piwo jakie zechcesz - w zależności od zacierania, chmielenie oraz drożdży - można spokojnie zrobić pseudo-lagera na drożdżach górnej fermentacji (nottinghamy czy german ale). Jednak temperaturę i tak przydało by się trzymać w dolnych granicach, albo przynajmniej <16C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Polecam zasyp i chmielenia jak w dolnej fermentacji zaś drożdże np: 1007 German Ale lub 2565 Kolsch oraz fermentację w możliwie najniższej temperaturze dla tych drożdży aby wydobyć słód i chmiel z piwa a estrów było jak najmniej. Przykładowa inspiracja: http://chopandbrew.c...omebrew-recipe/ [media] [/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Dzięki , leszcz007 dobrze wiesz o co mi chodzi , po co takie pytania ? Dzięki Wam za podpowiedzi . Problem jest taki , że te drożdże mają min. temperatury takie , których moja piwnica już się zbliża mimo , że na dworze jeszcze bez mrozów . Fermentowanie ich w domu przy 20 st. będzie mocno niekorzystne dla smaku jak się spodziewam . To samo gdybym dał S-04 i temp. domową ok. 20 st. Chyba jednak lepiej nie kombinować jak warunki niepewne i zostać przy dolnej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Dzięki , leszcz007 dobrze wiesz o co mi chodzi , po co takie pytania ? pytanie było zasadne - bo nigdy nie rozróżniałem słodów (i nie słyszałem o takim podziale) na słody do ale i lagerów. Niby czemu miało by się nie udać zrobienie ale na pilzneński albo lagera na pale ale? Fermentowanie ich w domu przy 20 st. będzie mocno niekorzystne dla smaku jak się spodziewam im wyższa temperatura tym bliżej będzie do ale niż do lagera. Mi w tym roku tak alt przefermentował, 24h w 14C, a później 20C i bliżej mu do polsh ale niż do altbiera Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Nie ciągnijmy już wątku podziału słodów dalej . Chodziło mi o zasypy typowe . To było uproszczenie . Zastanawiam sie po prostu nad zasadnością robienia piwa na sugerowanych drożdżach na górnej granicy ich temperatur ( albo nawet po za nią ) Czy efekt będzie wart tej pracy . Czy nie lepiej zostać z dolnymi przy dolnych temp. Chociaż strasznie korci mnie coś poeksperymentować Tylko czy nie za wcześnie na eksperymenty po kilku warkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Fermentowanie ich w domu przy 20 st. będzie mocno niekorzystne dla smaku jak się spodziewam . To samo gdybym dał S-04 i temp. domową ok. 20 st. Takie działanie nie ma sensu, lepiej już zrobić rasowego górniaka. Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Tak myślałem . Wielkie dzięki Wam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Cześć, w tamtym sezonie lagerowym w skutek błędnych obliczeń zostało mi 5 l brzeczki. Nie chciało mi się tego zamrażać, więc dodałem trochę startera na W34/70. Piwo fermentowało w 20-22 C. Nie robiłem cichej, więc piwo było strasznie mętne, lecz w smaku niczego sobie Kuzynowi też smakowało, więc raczej było niezłe. Jako, że nie przepadam za "smakiem" górnej fermentacji, mogę stwierdzić iż lepsza dolna w górnej niż górna w górnej imho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Podpinam się z pytaniem konkretniej . Jakie są efekty zrobienia jasnego piwa ze słodów lagerowych drożdżami górnej ? Jest to pijalne ? Bliżej temu do lagera czy do ale ? Zrobiłem dokładnie w ten sposób, o którym piszesz swoją warkę nr 12: http://www.piwo.org/..._40#entry234752 Właśnie popijam to piwo, mimo że jeszcze nie minęło wiele czasu od rozlewu jest smaczne, klarowne z ładną pianą... znika w zastraszającym tempie. Lekkie, bez mocno wyczuwalnych estrów, takie piwo codzienne bez doszukiwania się w nim nie wiadomo czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 No włąśnie o coś takiego mi chodzi . Codzienne piwko do wypicia w nieco większej ilości . Te piwa "lepsze" degustuję jedno z namaszczeniem . A jak w piątek przyjdzie kumpel i gramy w Fifę ( od lat ! ) to przydałoby się parę sztuk czegoś zwyklejszego , bo piąta AIPA to już marnotrastwo A i tak będzie (?) lepsze niż amelinium ze sklepu Ale u mnie w piwnicy coraz zimniej to pilsa też popełnię . Ale poleży do wiosny . Większość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Zróbcie sobie Kölscha i już - będzie "zwykłe", pijalne i w stylu jeszcze się zmieści. Mój stoi sobie w garażu w 14-15 stopniach i jaram się nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Pewnie i na niego przyjdzie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Z tych samych powodów (no może tylko gierka inna ) warzę w sobotę FAH, z tą różnicą, że z dodatkiem Saaz. Marcin K. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Koledzy do Koźlaka polecam drożdże GLW35 do Koźlaka jesiennego PAY7 fermentacja w dolnym zakresie temperatury. do tej pory dodawaliśmy je do zetawów,ale powoli pojawiają się u naszych dystrybutorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się