Skocz do zawartości

Szwagrowe


kristo

Rekomendowane odpowiedzi

No i to jest słuszna koncepcja. Jarzynie drogi czy mogę Ci dostarczyć drożdze jutro po 18?

Jak najbardziej mi pasuje, mam butelkę SH Iunga chętnie oddam do testów.

To dla mnie też jedną poproszę z Michałem będę się widział chyba w poniedziałek to chętnie też przetestuję

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

74# RIS

post-5261-0-36353000-1414223087_thumb.png

 

22 BLG ~80 IBU?

 

Zasyp:

 

Optima Pale Ale - 12 kg

CaraCrystal - 0,9 kg

Black - 1 kg

Pszeniczny Czekoladowy - 400 g

 

Chmiel:

 

Marynka 50 g - 60 min

Columbus 18 g - 60 min

Mosaic - 40 g - 15 min

 

Drożdże:

 

Mangrove Newcastle Dark Ale (gęstwa)

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

67C - 85 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wyszły 23 litry.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

75# American Stout - wysłodki po #74

post-5261-0-99654100-1414350519_thumb.png

 

11 Blg ~ 90 IBU

 

Chmiel:

 

Amarillo 35 g - 60 min

Centennial 30 g - 60 min

Cascade 40 g - 5 min

Centennial 35 g - 0 min

 

Drożdze

 

West Yorkshire Ale (gestwa)

 

Wyszły 22 litry.

 

Dziekujemy za towarzystwo i pomoc Raczkowi mam nadzieje że miło bedzie pamietał pobyt u nas;)

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

75# American Stout - wysłodki po #74

 

11 Blg ~ 90 IBU

 

Chmiel:

 

Amarillo 35 g - 60 min

Centennial 30 g - 60 min

Cascade 40 g - 5 min

Centennial 35 g - 0 min

 

Drożdze

 

West Yorkshire Ale (gestwa)

 

Wyszły 22 litry.

 

Dziekujemy za towarzystwo i pomoc Raczkowi mam nadzieje że miło bedzie pamietał pobyt u nas;)

Zawsze miło wspominam pobyt u was gorzej jest rano a wczoraj to już masakra była....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

76#American Pale Ale

post-5261-0-21730700-1415135289_thumb.png

 

12,5 Blg 47 IBU

 

Zasyp

 

Optima Pale Ale - 8 kg

Strzegom karmelowy czerwony - 1 kg

 

Chmiel

 

Cascade szyszka 120 g - 60 min

Vic Secret 30 g - 15 min

Ahtanum 35 g - 5 min

Nelson Sauvin 15 g - 0 min

Vic Secret 30 g - 0 min

 

 

Drożdże

 

US-05

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

67C - 85 min

72C - 15 min

76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

77# Flanders Red Ale
post-5261-0-96682700-1415989154_thumb.png

12,7 Blg, 20 IBU

Zasyp:

Optima Pale Ale - 4,25 kg
Optima Pilzneński - 2,5 kg
Optima Monachijski - 1,8 kg
Specjal B - 550 g
Abbey - 450 g


Chmiel:

Lubelski 80 g - 60 min
Lubelski 30 g - 30 min

Dodatki:

Mech 10 g - 15 min

Drożdże:

WLP665 Flemish Ale - I fermentor
Fermentum Mobile - Odkrycie sezonu (gęstwa) - II fermentor + na cichą dojdzie WLP650 Brettanomyces bruxellensis

Zacieranie:

52C - 10 min
66C - 60 min
72C - 10 min
76C - 5 min


W balonie z WLP650 coś zaczyna sie dziać :D

24.01.2014 - Zlane do balona WLP665 z 50g płatków dębowych Sherry Oloroso.

 

29.02.2016 - Fermentor z WLP650 podzielony na pół. Połowa zlana do gęsiora 10 l z 2 kg wiśni, druga połowa zabutelkowana czysta.

post-5261-0-24237300-1419872176_thumb.jpg

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 73# Saison zlana do 2 kegów i kilku butelek. To co było na THG zeszło do 2,5 blg, a na FM do 1,5. W smaku dwa różne piwa na THG typowy belg fenolowo-pieprzowy, a Odkrycie sezonu dało piwo baaardzo owocowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

78#Black IPA

post-5261-0-15822600-1417720216_thumb.png

 

15 Blg ~68 IBU

 

Zasyp

 

Optima Pale Ale - 9,6 kg

Cararoma - 600 g

Czekoladowy pszeniczny - 300 g

Carafa Special II - 300 g

 

Chmiel

 

Vic Secret 50 g - 60 min

Vic Secret 40 g - 30 min

Columbus 20 g - 10 min

Chinook 30 g - 5 min

Columbus 20 g - 0 min

Chinook 30 g - 0 min

 

Drożdże

 

US-05

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

66C - 60 min

72C - 10 min

76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

79#Brown Ale

post-5261-0-27652600-1417720277_thumb.png

 

11 Blg ~23 IBU

 

Zasyp

 

Optima Pale Ale - 7 kg

Kawowy - 500 g

Special B - 400 g

Biscuit- 300 g

 

Chmiel

 

Iunga 50 g - 60 min

EKG 65 g - 5 min

 

Drożdże

 

West Yorkshire - gęstwa

Muntons - suchary

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

67C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 78#Black IPA zlana na cichą, jeden fermentor dostał 60 g Chinooka, a drugi 60 g Willamette. W niedziele bedzie powtórka jeszcze raz i we wtorek-środę pójdą do kegów.

 

Fermentor który był na FM z warki 77# Flanders Red Ale w niedziele będzie zlany do balona i dostanie Bretty, może razem z płatkami - zobaczymy.

 

ps.poszło bez płatków w smaku jest potencjał, zobaczymy za parę miesięcy.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

80#Belgian Dubbel

post-5623-0-75428400-1418749852_thumb.png

 

17,1 Blg ~26 IBU

 

Zasyp

 

Optima Pale Ale - 8 kg

Optima Monachijski - 2 kg

Aromatic malt - 700 g

Special B - 450 g

 

Dodatki

 

Cukier kandyzowany 1 kg

 

Chmiel

 

Iunga 50 g - 60 min

 

Drożdże

 

Trappist Hight Gravity - gęstwa

Odkrycie Sezonu - gęstwa

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

81#AIPA

post-5261-0-08706100-1420751587_thumb.png

 

15,8 Blg ~60 IBU

 

Zasyp

 

Optima Pilzneńskiego - 8,6 kg

Optima Pale Ale - 1,3 kg

Optima Pszeniczny - 800 g

Bursztynowy - 400 g

Zakwaszający - 400 g

 

Dodatki

 

Mech

 

Chmiel

 

Columbus 50 g - 60 min

Chinook 30 g - 30 min

Cluster 30 g - 10 min

Chinook 30 g - 5 min

Cluster 30 g - 0 min

 

Drożdże

 

US 05 - gęstwa

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Nie zauwazyliśmy wpływu słodu zakwaszającego na cokolwiek w trakcie warzenie. Zobaczymy czy smakowo cos sie zmieni. Popróbujemy jeszcze ze słodem, a póżniej z kwasem.

 

ps. Do jednego wiadra poszło 35g Clustera na zimno, drugie została tak jak jest.

 

19.01 Zlane do kegów. Odfermentowało do 2,5 Blg.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.