Jarzyn_waleczny Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 No i to jest słuszna koncepcja. Jarzynie drogi czy mogę Ci dostarczyć drożdze jutro po 18? Jak najbardziej mi pasuje, mam butelkę SH Iunga chętnie oddam do testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 No i to jest słuszna koncepcja. Jarzynie drogi czy mogę Ci dostarczyć drożdze jutro po 18? Jak najbardziej mi pasuje, mam butelkę SH Iunga chętnie oddam do testów. To dla mnie też jedną poproszę z Michałem będę się widział chyba w poniedziałek to chętnie też przetestuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) 74# RIS 22 BLG ~80 IBU? Zasyp: Optima Pale Ale - 12 kg CaraCrystal - 0,9 kg Black - 1 kg Pszeniczny Czekoladowy - 400 g Chmiel: Marynka 50 g - 60 min Columbus 18 g - 60 min Mosaic - 40 g - 15 min Drożdże: Mangrove Newcastle Dark Ale (gęstwa) Zacieranie: 52C - 10 min 67C - 85 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wyszły 23 litry. Edytowane 25 Października 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) 75# American Stout - wysłodki po #74 11 Blg ~ 90 IBU Chmiel: Amarillo 35 g - 60 min Centennial 30 g - 60 min Cascade 40 g - 5 min Centennial 35 g - 0 min Drożdze West Yorkshire Ale (gestwa) Wyszły 22 litry. Dziekujemy za towarzystwo i pomoc Raczkowi mam nadzieje że miło bedzie pamietał pobyt u nas;) Edytowane 26 Października 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 11 Blg ~ 90 IBU Moccc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Szwagier chmiel z wiadra sypał i nie kontrolował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Wczoraj to wogóle mało kontroli było nad czymkolwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 No to grubo musiało być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 75# American Stout - wysłodki po #74 11 Blg ~ 90 IBU Chmiel: Amarillo 35 g - 60 min Centennial 30 g - 60 min Cascade 40 g - 5 min Centennial 35 g - 0 min Drożdze West Yorkshire Ale (gestwa) Wyszły 22 litry. Dziekujemy za towarzystwo i pomoc Raczkowi mam nadzieje że miło bedzie pamietał pobyt u nas;) Zawsze miło wspominam pobyt u was gorzej jest rano a wczoraj to już masakra była.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bili881 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Witam chciałbym się zapytać w jakim programie robisz etykiety piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Witam chciałbym się zapytać w jakim programie robisz etykiety piwem? Wszystkie etykietki robimy w Corel Draw 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) 76#American Pale Ale 12,5 Blg 47 IBU Zasyp Optima Pale Ale - 8 kg Strzegom karmelowy czerwony - 1 kg Chmiel Cascade szyszka 120 g - 60 min Vic Secret 30 g - 15 min Ahtanum 35 g - 5 min Nelson Sauvin 15 g - 0 min Vic Secret 30 g - 0 min Drożdże US-05 Zacieranie: 52C - 10 min 67C - 85 min 72C - 15 min 76C - 5 min Edytowane 4 Listopada 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) 77# Flanders Red Ale12,7 Blg, 20 IBUZasyp:Optima Pale Ale - 4,25 kgOptima Pilzneński - 2,5 kgOptima Monachijski - 1,8 kgSpecjal B - 550 gAbbey - 450 gChmiel:Lubelski 80 g - 60 minLubelski 30 g - 30 minDodatki:Mech 10 g - 15 minDrożdże:WLP665 Flemish Ale - I fermentorFermentum Mobile - Odkrycie sezonu (gęstwa) - II fermentor + na cichą dojdzie WLP650 Brettanomyces bruxellensisZacieranie:52C - 10 min66C - 60 min72C - 10 min76C - 5 minW balonie z WLP650 coś zaczyna sie dziać 24.01.2014 - Zlane do balona WLP665 z 50g płatków dębowych Sherry Oloroso. 29.02.2016 - Fermentor z WLP650 podzielony na pół. Połowa zlana do gęsiora 10 l z 2 kg wiśni, druga połowa zabutelkowana czysta. Edytowane 29 Lutego 2016 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Zacne piwko będzie. Ja jutro Black IPA starter juz się kręci od wczoraj na mieszadle.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Widzę że wszyscy święta przy garach spędzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Warka 73# Saison zlana do 2 kegów i kilku butelek. To co było na THG zeszło do 2,5 blg, a na FM do 1,5. W smaku dwa różne piwa na THG typowy belg fenolowo-pieprzowy, a Odkrycie sezonu dało piwo baaardzo owocowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) 78#Black IPA 15 Blg ~68 IBU Zasyp Optima Pale Ale - 9,6 kg Cararoma - 600 g Czekoladowy pszeniczny - 300 g Carafa Special II - 300 g Chmiel Vic Secret 50 g - 60 min Vic Secret 40 g - 30 min Columbus 20 g - 10 min Chinook 30 g - 5 min Columbus 20 g - 0 min Chinook 30 g - 0 min Drożdże US-05 Zacieranie: 52C - 10 min 66C - 60 min 72C - 10 min 76C - 5 min Edytowane 4 Grudnia 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) 79#Brown Ale 11 Blg ~23 IBU Zasyp Optima Pale Ale - 7 kg Kawowy - 500 g Special B - 400 g Biscuit- 300 g Chmiel Iunga 50 g - 60 min EKG 65 g - 5 min Drożdże West Yorkshire - gęstwa Muntons - suchary Zacieranie: 52C - 10 min 67C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Edytowane 4 Grudnia 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Warka 78#Black IPA zlana na cichą, jeden fermentor dostał 60 g Chinooka, a drugi 60 g Willamette. W niedziele bedzie powtórka jeszcze raz i we wtorek-środę pójdą do kegów. Fermentor który był na FM z warki 77# Flanders Red Ale w niedziele będzie zlany do balona i dostanie Bretty, może razem z płatkami - zobaczymy. ps.poszło bez płatków w smaku jest potencjał, zobaczymy za parę miesięcy. Edytowane 30 Listopada 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) 80#Belgian Dubbel 17,1 Blg ~26 IBU Zasyp Optima Pale Ale - 8 kg Optima Monachijski - 2 kg Aromatic malt - 700 g Special B - 450 g Dodatki Cukier kandyzowany 1 kg Chmiel Iunga 50 g - 60 min Drożdże Trappist Hight Gravity - gęstwa Odkrycie Sezonu - gęstwa Zacieranie: 52C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) 81#AIPA 15,8 Blg ~60 IBU Zasyp Optima Pilzneńskiego - 8,6 kg Optima Pale Ale - 1,3 kg Optima Pszeniczny - 800 g Bursztynowy - 400 g Zakwaszający - 400 g Dodatki Mech Chmiel Columbus 50 g - 60 min Chinook 30 g - 30 min Cluster 30 g - 10 min Chinook 30 g - 5 min Cluster 30 g - 0 min Drożdże US 05 - gęstwa Zacieranie: 52C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Nie zauwazyliśmy wpływu słodu zakwaszającego na cokolwiek w trakcie warzenie. Zobaczymy czy smakowo cos sie zmieni. Popróbujemy jeszcze ze słodem, a póżniej z kwasem. ps. Do jednego wiadra poszło 35g Clustera na zimno, drugie została tak jak jest. 19.01 Zlane do kegów. Odfermentowało do 2,5 Blg. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 No pięknie! A ja tu tak siedzę bezczynnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Daleko nie masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Ale samochodu nie mam! Się przecież rozbił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 No fakt zapomniałem, sam się rozbił na złość. A tego 6 stycznia to rozumiem autobusem jedziesz do Torunia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się