GB... Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Chomiczon i Prusak, jest na piwo.org miejsce na temat jedzonka więc jak macie swoje akcje to śmiało. Dodam, że mam za sobą 4 udane wędzenia kiełbaski, żeberka do zupy oraz 2x suszona słodowana samodzielnie pszenica. Jest ok. Powodzenia w Nowym Roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) No, w końcu się za ten dym biorą. Jesteś poważny??? Nie wnikam głębiej, nie rozkminiam tego.... Edytowane 1 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 No, w końcu się za ten dym biorą. Jesteś poważny??? Nie wnikam głębiej, nie rozkminiam tego.... Przypuszczam, że kolega Prusak ironizował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Nic nie ironizował ;-) Od września znikają ze sklepów wędliny wędzone dymem, ryby też, takie to są skutki działania eurourzędników i słabiutkiego działania naszych urzędników. Albo będziemy jeść jeszcze większy syf... eee, czas wędzarnię uruchomić, żeby dzieci i wnuki dziedzictwa smaku nie straciły. Edytowane 1 Stycznia 2014 przez panta_rei zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 A co z wędzeniem słodów? Bo może się okazać, że Grodziskie przejdzie do podziemia warzelniczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) No i Whisky! Trzeba poczytać dyrektywę ;-) Edytowane 1 Stycznia 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Wędzarnia chwilowo jest nieużywana dla kiełbasek. Wstępny plan na jutro to wędzenie żeberek na ala'kwaśnicę na jednym sicie a na drugim skiełkowany jęczmień jako dodatek do jakiegoś piwa. Wędzenie mieszanką buk/śliwka. Jak będzie możliwość to kilka fotek z wędzenia tu wrzucę. Temat zakazu przez UE wędzenia wędlin jest ciężki, można obserwować co poczynią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Spróbuj dodać do masy kiełbasianej trochę grubo zmielonej kolendry i kilka ziaren kardamonu.Wychodzi całkiem fajny smak]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Wędzenie żeberek na sicie 1 i jęczmienia na 2. Prymitywna konstrukcja z beczek, na domowe potrzeby akurat. Koszt wykonania niski czyli beczki, śruby, 2 tarcze do cięcia, szuflady-sita, termometr, pręty, płaskowniki, daszek z szyberkiem i kilka godzin na montaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Wędzenie żeberek na sicie 1 i jęczmienia na 2. Prymitywna konstrukcja z beczek, na domowe potrzeby akurat. Koszt wykonania niski czyli beczki, śruby, 2 tarcze do cięcia, szuflady-sita, termometr, pręty, płaskowniki, daszek z szyberkiem i kilka godzin na montaż. W efekcie skarmelizowany słód (enzymów tam już raczej nie ma, wysoka temp. dymienia) i przypalone mięsko. A aromaty wędzarniane w słodzie Ci nie przeszkadzają? Edytowane 16 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Mariusz, po 1 ala'kwaśnica ugotowana przez LP wyszła super, po 2 nie ma możliwości karmelizacji jęczmienia bo jest za niska temperatura i zbyt prymitywne warunki a po 3 jęczmień był na dolnej i będzie po 200gr dodawany dla aromatu. Pachnie mniam. Dodam, że jak na razie wychodzi mi dobrze wędzenie i jeśli kiedyś miałbym wykonać nową wędzarnie to tylko z cegły b.dobrej jakości a palenisko z szamotowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Ja mam wędzarnie ze starej cegły wręcz z odpadowej ,palenisko obowiązkowo z szamotowej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) A my do wędzenia używamy obiektu ze zdjęć. Koszt budowy ok. 250 pln. kupująć wszystko. Możliwość regulacji temperatury i ilości dymu - bezcenne dla wygody własnej. Nie ukrywamy, że do budowy tej wędzarki zainspirował nas post Weny o skrzyni wędzarniczej. Edytowane 18 Lutego 2014 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Do klejenia OSB używa się takich rzeczy jak: żywica melaminowo-uretanowa, klej poliuretanowy, żywica mocznikowo-formaldehydowa Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Nie używa się też drewna iglastego na kije czy szuflady. Na rozpałkę sosnowych kilka szczepek i nic więcej, potem już liściaste. Buk i dąb są najlepsze, dają mało szczypiący dym (dla mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Do klejenia OSB używa się takich rzeczy jak: żywica melaminowo-uretanowa, klej poliuretanowy, żywica mocznikowo-formaldehydowa Smacznego! Tak wiemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Dokładnie jak koledzy piszą. Beczkę na złomie jak sie dobrze pogadać można za 10 zł dostać. Porządnie wypalić i już. A OSB ciężko wypalić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 To ja też się pochwalę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 To ja też się pochwalę o jeju, jak smakowicie wygląda, mniam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 obecnie robię same kabanosy i kiełbasy suche dojrzewające wczoraj uwędziłem 10 kg kabanosów. to był już 4 raz i teraz zrobiłem chude, myślę jakieś max 20 % tłuszczu zobaczymy jak smakują za 2 tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 To ja też się pochwalę Jak lubisz smołę, to życzę smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja polecam wędzoną słoninę. Wychodzi przepyszna, a jeszcze jak powisi w piwnicy i przejdzie przyprawami - mniam, zwłaszcza ognista paprykowa. http://parawkuchni.blogspot.com/2014/02/wedzona-sonia-w-penej-krasie.html <-Przepis, który stosuję. W zasadzie jeszcze nie udało mi się go skopać. wczoraj uwędziłem 10 kg kabanosów Zazdroszczę pojemności wędzarnika, u nas wchodzi tylko 5kg kiełbasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 W piątkowe przedpołudnie postanowiłem połączyć piękne z pożytecznym....... rozlać piwo i troszkę powędzić i taki wyniki tego połączenia ..... Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Piękna rzecz. Muszę i ja w końcu ruszyć z wędzeniem. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Łaałł!!!-wędlinki wyszły Ci super!!!Mnie czasami wychodzą lekko okopcone ,chociaż pilnuję temperatury [50-60stopni],ale sąsiad mnie zawsze podpuszcza ,zeby jeszcze trochę potrzymać to się lepiej uwędzi.Narobiłeś smaka ,nie wiem ,czy będe czekała do świąt ...Camilos też narobił smaka na tą słoninkę tylko ,ze u mnie panicze [ja też ] nie lubią tłustego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się