bnp Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 by się nie okopcały należy na początku osuszyć wyroby, podkładasz drewno i jak się zrobi żar to wtedy zawieszasz wędlinki, wędzarnia odkryta i tak z 15 min. później już normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Tak robię -dzień wcześniej wieczorem już wieszam w pomieszczeniu gospodarczym ,aby podeschły do wędzarki wrzucam ustalam temp 30-50stopni ,wyciągam szyber i trzymam tak ok. 1 godz. Potem dopiero po zasunięciu szybra zaczynam wędzenie w gęstym dymie i czasami to trwa trochę za długo ,bo wychodzą niektóre lekko okopcone co bardziej uwidacznia sie po parzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Nie zamykaj szybra niech dym swobodnie sobie przepływa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Czytałam ,ze tylko przy osuszaniu należy rozszczelnić wędzarkę ,a przy wędzeniu wędzimy już w gęstym dymie z zamkniętym szybrem ale i tak nie na 100% jest w niej szczelnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Beltigo, jaka jest różnica w smaku kiełbaski wędzonej 'surowej' a parzonej? U nas po 3 dniach nie było śladu po kiełbasce, infekcyjną wadę 'malizny' miała ~3kg. 5~6 kg będzie następnym razem. Edit-notka: właściwie to nie miałem czasu na wędzenie kiełbaski bo wędziłem pszenicę Edytowane 16 Marca 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Zawsze parzę kielbasę po uwędzeniu i szybciutko schładzam w zimnej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Ja od kilku dni zadymiam małe conieco: Tam z tyłu wiszą jeszcze dwie szynki oprócz kiełbasy. Kiełbasy jest sporo, choć się nie wydaje, bo nierówne długości. W weekend pojadę nad stawy hodowlane i wezmę się za wędzenie pstrągów i może jeszcze uda mi się kupić sieję i sielawy od kaszubskich rybaków, bo uwielbiam te ryby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Ja dziś mam oddelegowane zadanie zakupu mięsa na kiełbasę. W tym roku tylko kiełbasa wędzona+biała, do tego dalsze eksp[erymenty z wędzeniem sera białego http://parawkuchni.blogspot.com/2013/10/wedzony-ser-twarogowy.html . Eksperymentalnie, jako sakąske chcemy uwędzić ozory wieprzowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 O, dzięki za podsunięcie pomysłu z tym wędzonym twarogiem. Jakiś czas temu jadłem takie coś z Lidla - gotowiec, pewnie potraktowany "aromatem wędzarniczym" i inną chemią, ale i tak mi przypasował. Czyli samodzielnie uwędzony będzie 100 razy lepszy, do tego różne kombinacje z przyprawami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Ano o to chodzi, robisz pod swoje gusta unikalny, niepowtarzalny serek. Tym razem zamiast nacierać solą chcę go zamoczyć w solance, żeby lepiej przeszedł. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Święconka dziś wędzona, pachnie, wygląda b.dobrze. (fotka telefonem ) Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 1 Maja upiekłem na grilu własną kiełbaskę. Trochę z internetu, trochę po swojemu, taki recepturowy mix. Całość ok 1kg: mięso zwykłe 0.7kg, skrawki wołowe 0.2kg, tłuszcz z boczku 0.1kg. Przyprawy: 2 ząbki czosnku, 12gr pektosól, 3gr pieprzu, pół grama gałki muszkatołowej, pół grama majeranku. Wykonanie identyczne jak wędzona kiełbaska. Wyszła super, ze względu na sezon będę powtarzał. Koszt mięsa na bazarach ~11zł i trochę czasu. Recepturka prawie idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 1 Maja upiekłem na grilu własną kiełbaskę. Trochę z internetu, trochę po swojemu, taki recepturowy mix. Całość ok 1kg: mięso zwykłe 0.7kg, skrawki wołowe 0.2kg, tłuszcz z boczku 0.1kg. Przyprawy: 2 ząbki czosnku, 12gr pektosól, 3gr pieprzu, pół grama gałki muszkatołowej, pół grama majeranku. Wykonanie identyczne jak wędzona kiełbaska. Wyszła super, ze względu na sezon będę powtarzał. Koszt mięsa na bazarach ~11zł i trochę czasu. Recepturka prawie idealna. DO kiełbasy grilowe nie używa się peklosoli. Następnym razem zmień ją na sól. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Dzisiejsze dzieło: Kiełbaska wygląda jakby bladawa w porównaniu do wyrobów kolegów ale każdy robi jak chce... Edytowane 8 Maja 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Smakuje jak uwędzona kiełbaska. Edytowane 7 Maja 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Tak powinna wyglądać. Przynajmniej jest uwędzona a nie pieczona i zwęglona Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Moja biała na święta plus jedna część wędzonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Ja z całego serca polecam uwędzić ozorki. Już wiem że wejdą do kanonu wędzarniczego http://parawkuchni.b...sperymenty.html wyglądają tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Ozorki wyglądają pysznie. Ja robię ozorki w galarecie w osłonce barierowej. Muszę następnym razem spróbować wędzenia. Jeżeli chodzi o kolor kiełbasek wędzonych. Wiele osób wędzi kiełbasy jeszcze wilgotne i dlatego wychodzą ciemne osmolone. Kolor nie jest wykładnikiem dobrego uwędzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Ale wydaje się, że jest wykładnikiem złego wędzenia, chyba że się mylę. Edytowane 8 Maja 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Może być wykładnikiem złego wędzenia, ale nikt nie jest w stanie wg tego stwierdzić na zdjęciu. Próba smakowa jest najpewniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Może być wykładnikiem złego wędzenia, ale nikt nie jest w stanie wg tego stwierdzić na zdjęciu. Próba smakowa jest najpewniejsza. Jeśli dobrze zrozumiałem, to jesteś gotowy kupić w sklepie spaloną wędzonkę, by po próbie smakowej ją oceniać? Ja widzę na zdjęciu spaloną wierzchnią warstwę i jest to dla mnie oznaka złego wędzenia. Inna sprawa, że wnętrze wędzonki jest nawet smaczne, bo domowe zazwyczaj jest lepsze od oferty sklepowej, to nie zmienia faktu popełnienia błędu w sztuce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Może być wykładnikiem złego wędzenia, ale nikt nie jest w stanie wg tego stwierdzić na zdjęciu. Próba smakowa jest najpewniejsza. Jeśli dobrze zrozumiałem, to jesteś gotowy kupić w sklepie spaloną wędzonkę, by po próbie smakowej ją oceniać? Ja widzę na zdjęciu spaloną wierzchnią warstwę i jest to dla mnie oznaka złego wędzenia. Inna sprawa, że wnętrze wędzonki jest nawet smaczne, bo domowe zazwyczaj jest lepsze od oferty sklepowej, to nie zmienia faktu popełnienia błędu w sztuce. Napisałem o ocenie wędzenia na zdjęciu. Chyba nie doczytałeś. Jeżeli widzisz kiełbasę na żywo to całkiem inna sprawa. Może ominąłem jakieś zdjęcie, ale jak kiełbasę podpiekasz w wędzarni to też będzie ciemna. Przy lichym zdjęciu - może spalona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) No ja tam podpiekam w ostatniej fazie ok. 40 min w 85 stopniach - kolor jak widać. Edytowane 8 Maja 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się