mcpol1 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Witam. Zastanawiam sie czy ktoś z forumowiczów stosował papryczkę chili jako przyprawę w procesie warzenia piwa. Zastanawia mnie jaki wpływ na piwo ma kapsaicyna, która jest rozpuszczalna w alkoholu. Jaki wpływ ma na drożdże i ich pracę. Czy smak papryczki jest odczuwalny w piwie, czy tylko ostrość wynikająca z obecności kapsaicyny. W którym momencie dodać papryczkę jako przyprawę i czy lepsze może będą same nasionka? Za wszelkie sugestie i uwagi dziękuję i stawiam piwko :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 http://www.piwo.org/topic/3245-ja-pieprze-to-piwo-czyli-pieprz-chipotle-w-piwie-d/page__hl__%2Bpieprze+%2Bto+%2Bpiwo mcpol1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 6 miejsce w FDP 2012 mcpol1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ja wrzucałem pod koniec gotowania 5 pokrojonych papryczek z działki. Było czuć, ale tak delikatnie, dało się pić (nie to co Leszcza:P). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Leszcza stout to był ogień... dosłownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 ej no bez przesadyzmu, aż taki ostry nie był. Najlepszy był do potraw z grilla, cytując klasyka do "stejków" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 GCh są przereklamowane To piwo robiło furorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Ja kiedyś uwarzyłem Chipotle Smoked Porter czyli wędzony porter z papryką chipotle. Chipotle to wędzone jalapenos, dodaje przyjemny słodki zapach I smak do jedzenia i używany jest np. do sosu enchilada. Wyszło super przyjemne piwo, przyjemny aromat chipotle, miła paloność i ostrość, chociasz oczywiście raczej nie było to piwo sesyjne. Edytowane 7 Grudnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 GCh są przereklamowane To piwo robiło furorę Byłem piłem i chwaliłem. Idealna pijalność, świetny balans. Jak dla mnie piwo publiczności 2013. Piwo rewelacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Piłem i popieram Jejskiego.Rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 No właśnie mam problem z tą chili... Dzisiaj kupiłem u Turasa SILI BIBER papryczki w całości około 30 gr... Ma być wyczuwalna ostrość ale bez przesady no i wolałbym żeby coś ze smaku tej chili też zostało w piwie... I bądź tu mądry... może jakiś kalkulator???? hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 kalkulator i jeszcze czego :lol: najlepiej odkrój sobie kawałek i skosztuj. Sprawdź jak ostre są nasiona. Będziesz musiał zrobić testy. Ja dałem 26g chipotle i było gorąco, ale te są dość ostre - ale czego się można było spodziewać po jalapeno (w skali Scovill'a ma miedzy 3 a 10tyś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Niestety nie mam żadnej info o tej papryczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Właśnie zrobiłem test organoleptyczny mojej papryczki. Lubię ostre smaki ale po rozgryzieniu 1 nasionka z tej małej papryczki dostałem porażenia języka... pieką mnie usta, czubek nosa i straciłem smak Chyba do gotowania pójdą tylko wysuszone skórki bez pestek. Nie rozwiewa to jednak moich wątpliwości ile tego dać by uzyskać wyraźną ostrość i nie przykryć innych aromatów i smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Czy te papryczki mają jakiś wyrazisty smak? czy chcesz w piwie uzyskać coś więcej niż ostrość? bo jeżeli chcesz, żeby piwo było ostre, to daj po prostu 2 całe papryczki (z nasionami) jeżeli chcesz uzyskać smak to daj całość ale bez nasion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Smaku nie stwierdziłem bo to mocno wysuszone małe papryczki ok 4-5 cm. Po skosztowaniu od razu paliły w usta i język. Podobno te małe tak mają ale chyba dam owoc bez pestki. Właśnie warzę to piwko i niewiele czasu zostało mi żeby zdecydować ile tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 I jak tam? Ile wrzuciłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Jeszcze wysładzam.... zastanawiam się nad 4 może 5 ale bez pestek... najwyżej przeciągnę gotowanie i dorzucę jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 jak dasz tyle suchych to może być ogień ogólnie suszone są dużo bardziej ostre niż świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Trochę za późno, Maciek już to uwarzył, ale się nie pochwalił ile tej papryczki dał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Tak po pół roku: Piwo wyszło nieskromnie się chwaląc ZAJEDWABISCIEFAJNE papryczkę bardziej czuć w aromacie i posmaku jako papryczkę, wcale gardła nie pali. Jest naprawdę delikatnie. Piwo dzięki zastosowaniu pewnego składnika ma piękny, burgundowy kolor. Sumując. Wyszło dokładnie takie jak zamierzyłem. Strzał w 10. Smak podchodzi nie tylko mnie. Z piwowarów próbował jej co prawda tylko Slotish i jego ocena była też wysoka . Ogólnie gdyby była w jakimś konkursie taka kategoria myślę, że z tym piwem, które uwarzyłem śmiało bym mógł startować. MrShades 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 A to piwko w pełnej krasie osatronix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Ja do stouta wysłodzinowego po RIS ( 10 blg ) dałem łyżeczkę suszonych płatków chilli jak pamiętam to na ostatnie 5 minut ( zeszyt mam w domu ) i efekt mnie bardzo satysfakcjonuje . Ostrość jest wyraźna ale nie przeszkadzająca , pokazuje się po krótkiej chwili . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Piwo dzięki zastosowaniu pewnego składnika ma piękny, burgundowy kolor. a co to za składnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Sok z buraków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się