Macck Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Ja z W-wy nie poratuję, a w szafce leży saszetka S33 jak większość poszła na podłogę to może być mało żeby wystartowało zostalo tyle co na zdjeciu. Potrzebny sklep w krakowie to mogę miec drozdrze na niedziele, albo cud teraz jakiś ... Nie chcę lac brzeczki w kanał przed zadaniem czegokolwiek;( i to pierwszej cholera ze tez musialo sie to w piątek stać jak jutro wio nieczynne ... Jest tego 2-3 lyzeczki okolo Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 w krakowie nie ma sklepu stacjonarnego dla piwowarów, ja przynajmniej nie znam, co za brewkit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) coopers real ale, tak no na początek.... co mam robić bo panika totalna, nie chcę lać pierwszej warki w kanał przed zaczęciem fermentacji jeszcze... Moje pole manewru to sędziszów, rzeszów ropczyce i braciszek w krakowie co wraca w niedziele Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 http://www.piwo.org/membermap/ sprawdź na mapie piwowarów z okolicy i napisz wiadomość, może ktoś ma drożdże, którymi może Cię poratować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Mażesz odebrać trochę brzeczki i do niej wlać te drożdże, rozcieńcz brzeczkę do 8 blg, może choć trochę się rozmnożą, a jutro wlej to do fermentatora, jak do tego czasu nie znajdziesz innych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Może w krakowskim Leroyu będą te piwne drożdże z Biowinu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zrobiłbym jak wyżej. Namnożyć przez noc w lekkiej brzeczce. Ile się namnoży tyle będzie. A pod wieczór zadać do całości. Jak są świeże to powinny ruszyć. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Mariusz poratował, drożdże 14g rehydratyzują sie wlasnie i wyrownuje temperature drozdzy do temp brzeczki. Otwarlem fermentor celem napowietrzenia lychą i nie widac nic zlego na razie. 15:40 drozdze zadane do napowietrzonej brzeczki. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Na raze brak bulkania ale jak ruszam fermentorem to odglos przelewania sugeruje pianę. Wieczorem zaglądne co tam sie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Nie zaglądaj, po co kusić licho? To, że nie bulka, to nie znaczy, że nie ma fermentacji. Jeśli jest piana, to i pewnie jest lub była fermentacja. Jak chcesz sprawdzić, czy jest piana, to możesz podświetlić pojemnik fermentacyjny latarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Wygląda że piana jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) To teraz pozostaje uzbroić się w cierpliwość i za jakieś 7-10 dni sprawdzić Blg. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Jest pianka jest i to nie mała. Dały rady te coopersy. Jak masz gdzieś 18 stopni to przenieś wiadro i zapomnij o nim. Najlepiej pomyśl o następnym Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Dały rady te coopersy. Zawsze dają, choć ja nigdy nie miałem takiej piany. Max 1cm. Za to świetnie odfermentowują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 One są dość agresywne, ale miały już swój czas nie były za świeże no i 2 paczki mu dałem. Była potrzeba, aby dość szybko ruszyły. Jak robisz piwko z cukrem to zawsze drożdżaki odfermentują bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Mam drugi fermentor ino z kranem, ale by mnie chyba wydziedziczyli z domu za drugą warkę na raz ;-D, poza tym u mnie nie ma jakieś niesamowitej pijalności ale my się z kolegami postaramy coby się to nie zmarnowało. Czytałem gdzieś że brewkitów nie trzeba dawać na cichą. No chyba że zrobię coś co może sobie spokojnie długo leżeć w butelkach jakiś porter czy coś. Tylko że też nie mam na tyle butelek i musiał bym jakieś kupić. Ok to idę wstawić fermentor w chłodniejsze miejsce i za parę dni sprawdzę blg. mam do wyboru około 14,5 w spizarni i 19,6 na klatce schodowej. Co wybrać? Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chełek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Pytanie jakie drożdże ostatecznie użyłeś, ale generalnie do Ale temperatura <15* może być zbyt niska i fermentacja może trwać zbyt długo, albo w ogóle ustanie i wyprodukujesz sobie granaty, bo przy refermentacji zostanie za dużo cukrów w butelkach. Mam podobny dylemat przed najbliższym warzeniem i skłaniam się raczej do fermentacji w ok. 20*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) 18 stopni to optymalna temperatura dużej ilości drożdży Ale'owych (na początku burzliwej w wiadrze będzie nawet 2-4 stopnie więcej). Osobiście coopersa z cukrem fermentowałbym jak najniżej się da. Żeby zatrzymać fermentacje musiałby gwałtownie obniżyć temperaturę. Różnica 3 stopni celsjusza nie jest straszna. Ja już nie pamiętam instrukcji, ale sklepy mówią, że te drożdżaki mają tolerancję 15-24 stopnie http://sklep.sklepyh...coopers-7g.html Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Fermentor z kranem zachowaj sobie do rozlewu. Wygodniej jest rozlewać za pomocą kranika niż wężykiem. Ja swoje coopersy zawsze fermentowałem w 20-21 st. C. A co do butelek to poproś rodzinkę, aby zbierała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zmierzylem blg wyszło 2, wsmaku dominuje goryczka, kolor bardzo ładny, zero kwasa, po odtwarciu fermentoratroszke drobnej piany (jakby pobełtał łyżką delikatnie i napowietrzył) brak posmaków bimbrowych. Wszystkim smakuje już na tym etapie mimo praktyczniebraku nagazowania. W probówce łatwo utworzyła się piana. Pytanie czy rozlewać czy dać mu jeszcze chwile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Jak BLG będzie stałe w okresie 2-3 dni to rozlewać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) No umyłem około 43 butelki i jeszcze się w zmywarce myją a przed rozlewem jeszcze przepłucze piro. Te co bardziej usyfione potraktowałem NaOH. Myśle o etykietce xd papier samoprzylepny będzie ok? Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Myśle o etykietce xd papier samoprzylepny będzie ok? Zależy jaki, ja mam taki co się odklejać nie chce i sobie go darowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 A nie wiem nie wiem, ale wypadalo by jakoś nazwać to piwo tym bardziej że wymyłem wszystkie butelki z etykiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 A nie wiem nie wiem, ale wypadalo by jakoś nazwać to piwo tym bardziej że wymyłem wszystkie butelki z etykiet. Jak chce ci się bawić to śmigaj. Ale wg. mnie najpierw zobaczyć co tam w trawie piszczy, żeby przypadkiem nie okleić słabych piw. No bo i po co, słabiaka nikomu nie dasz i czas stracony na oklejanie :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się