Stasiek Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Spotkanie super! A spróbować tyle znakomitych piw różnych piwowarów - coś wspaniałego. Krzysiu, to był naprawdę super pomysł! Przygotowuję zdjęcia - jeśli czas pozwoli czy jeszcze wrzucę do galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Nie mogłem utworzyć nowego albumu w Spotkania Piwowarów (albo nie wiedziałem jak), ale udało mi się utworzyć w swojej galerii. Zapraszam: 29.05.2009r. Warszawa. Panel degustacyjny u Infama. Najwyżej Elroy później przeniesie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Dzięki Stasiek za zdjęcia przynajmniej wiem jak wyglądacie, będzie można szybciej się w Żywcu odnaleźć Spotkanie widzę że było udane, mam nadzieję, że się kiedyś załapię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Naprawdę gratuluje spotkania i pomysłu. Mam nadzieje, że kiedyś i ja dołączę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) A teraz do rzeczy Bohemian pils - klejność podania próbek: Infam (marynka/saaz), Yemu, Stasiek, Infam (Young's), Flood W kategorii Bohemian Pils na pudle znaleźli się!: ............................................................. drugie miejsce.......................................... Stasiek!!! P.S. 1 To nie jest moja ocena. Ja nie dałbym Ci nawet czwartego :rolleyes: Mimo wszystko gratulacje! Miejsce pierwsze oraz trzecie pozostaje do wyjaśnienia (cóś nie tak w tych podliczeniach informatyków, niech im nóżka spuchnie) P.S. 2 Pozdrowienia dla Lechu edit: punkty: 3,48 cienko, nie widzę naszego przedstawiciela w Żywcu... Edytowane 31 Maja 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Tak w "międzyczasie", czy wiecie jakie znaczenie ma kolejność podawania próbek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Jedziemy dalej. Miłe Panie, drodzy Panowie! SEBA. Kolejność podania probki: Coder, mi, Stasiek W kategorii SEBA dyplomy otrzymują: ................................................. miejsce trzecie (i ostatnie :-): 2,65 pkt mi (znaczy Krzysiek) za ostatnie dyplomu nie otrzyma; ................................................. miejsce drugie: 2,81 pkt STAŚ! ................................................. MIEJSCE PIERWSZE! 3,26 pkt CODER!!! P.S. 3,26 - czy wystarczy? Gratulacje! Ma swoje sposoby na aromat! Uderzający - kawa, czekolada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Witam, i ja dziękuję za gościnę, i sposobność poznania stolicznych maistrów w fachu:). Z dużą nieśmiałością słuchałem dyskusji o degustowanych piwach. Nie spodziewałem sie dyskusji aż tak zaawansowanej smakowo. Co złego - to przepraszam - następnym razem się poprawię;-) Dziękuję za prezenty - były:( rewelacyjne - odkrywam coraz szerzej smak piwa:). Napiszcie proszę parę słów o ostatnim pilsie - niestety nie dotarłem na czas - a mój zajął zaszczytne ostatnie miejsce. Co ja z nim nawywijałem? Co wymaga naprawy lub zrobienia inaczej? Przy okazji - z drożdżaków już fermentuje pszenica - w połowie odważania okazało się że nie mam pośrutowanych słodów na portera. Ech..... pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Ja tam widzę, że niezłą imprę mieliście, aż Wam zazdroszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 ROGGENBIER. Kolejność podania probki: Coder, Gniady, Hasintus W kategorii Roggen dyplomy otrzymują: ................................................. miejsce trzecie pkt 2,7(3) Hasintus!; ................................................. miejsce drugie: pkt 2,9 Coder!! ................................................. MIEJSCE PIERWSZE! pkt 2,925 Gniady!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) SAISON. Kolejność podania probki: Hasintus, Coder W kategorii Saison miło mi obwieścić, co następuje: ................................................. miejsce trzecie /ostatnie: mój ejl kwasiżurek :-)));/ ok. wycinamy, nie miało miejsca ................................................. miejsce drugie: pkt 3,23 Coder!! ................................................. MIEJSCE PIERWSZE! pkt 3,79 Hasintus!!! Edytowane 31 Maja 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Wczoraj dosypiałem nocne szaleństwa, dziś mogę dołączyć do podziękowań za super imprezę; dawno się tak dobrze nie bawiłem. Dzięki Hasintusowi zabawa nabrała też cech szkolenia, dla mnie był to milowy krok w dziedzinie sensoryki. Infamowi uroczyście nadaję duży +; pozłacany, z liśćmi dębowymi i mieczami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) [...Infamowi uroczyście nadaję duży +; pozłacany, z liśćmi dębowymi i mieczami Dziękuję. Ale wielką nagrodą był nie + lecz Wasze towarzystwo. Tak więc jeszcze raz dziękju!!! *************** zaraz doppelbock a później porter Edytowane 31 Maja 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) [...]Co złego - to przepraszam - następnym razem się poprawię;-)flod Ok! Trzymam za słowo! A tak na poważnie to bardzo miło było poznać rodzinkę. Wasze!!! Edytowane 31 Maja 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniady Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Dziękuję Wam wszystkim za towarzystwo i świetnie spędzony czas. Nie spodziewałem się, że impreza będzie tak przygotowana, prawdziwy konkurs piw, gratuluję. Wprawdzie wczoraj nie dałem rady wziąć piwa do ust, ale dzisiaj podejdę do oceny piw z zupełnie nowym spojrzeniem. Chyba zacząłem zauważać coś więcej w piwie niż "dobre / nie dobre". Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 DOPPELBOCK. Kolejność podania probki: Coder, Infam, Gniady, Stasiek W kategorii Doppelbock: Dwie pierwsze probki byly niewystarczająco nagazowane... ..................................... miejsce trzecie: pkt 3,17 CODER! ................................................. miejsce drugie: pkt 3,5 Stasiek !! ................................................. MIEJSCE PIERWSZE! pkt 3,538 GNIADY!!! ---------------------------- Mały konkurs: kto był na zaszczytnym czwartym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) Ok. ostatnia kategoria i już nie przynudzam. PORTER Kolejność podania probki: Coder, Infam, Gniady, Stasiek W kategorii PORTER: ..................................... miejsce trzecie: pkt 3,3 CODER! ................................................. miejsce drugie: pkt 3,415 GNIADY !! ................................................. MIEJSCE PIERWSZE! pkt 3,618 _____________________________________________ przepraszam, że tak na raty ale podliczałem po drodze, w międzyczasie awarie sprzętu i gradobicie. Wszystkim Wyróżnionym Gratuluję (czyli wszystkim Uczestnikom) Wasze! Dyplomy polecą pocztą. edit: Kolejność podawania próbki ustaliłem losowo jeden raz. Dla zmylenia przeciwnika w roggen i saison pozwoliłem sobie na manipulację. Nie miejcie do mnie o to pretensji. Plisss. Było świetnie! Dzięki Wam! Jeszcze raz wyedytuję. Ocenie podlegały (tak jak się odgrażałem) pienistość (waga 0,1); nasycenie (0,15) i po 0,25 goryczka, zapach, smak. Edytowane 31 Maja 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Jeszcze dwie impresje: Gniady - koniecznie wyślij swoje piwa na konkurs, Twój roggen i porter dla mnie były Nr 1, szkoda, żeby nie zostały dostrzeżone przez świat piwowarski. A moje SEBA, które dość dobrze posmakowało degustatorom miało 2 tygodnie od ziarna do kufla, a 4 dni od rozlewu. To tak a'propos niedawnej dyskusji o młodym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniady Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 ... Twój roggen i porter dla mnie były Nr 1, szkoda, żeby nie zostały dostrzeżone przez świat piwowarski. No i Porter został jednak dostrzeżony w Żywcu , mimo że dawałem mu najmniej szans z moich wystawionych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 ... Twój roggen i porter dla mnie były Nr 1' date=' szkoda, żeby nie zostały dostrzeżone przez świat piwowarski.[/quote']No i Porter został jednak dostrzeżony w Żywcu , mimo że dawałem mu najmniej szans z moich wystawionych piw. Gratulacje, należało Ci się Cieszę się, że przynajmniej potrafię rozpoznać dobrego portera, żebym jeszcze tak nauczył się takie warzyć Wklej koniecznie przepis, z tego co pamiętam Twój porter wyrózniał się większą lekkością i wytrawnością niż pozostałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 CODER jaki Ty jesteś skromny. Przecież jesteś czołówką tej strony i warzyć też umiesz. To, że nie miałeś szczęścia w tym roku to przypadek. W przyszłym będzie super. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 CODER jaki Ty jesteś skromny. Przecież jesteś czołówką tej strony i warzyć też umiesz. To, że nie miałeś szczęścia w tym roku to przypadek. W przyszłym będzie super. JK Dzięki za dobre słowo, wena. Tyle, że Tobie coś się takie złe przypadki nie zdażają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) CODER jaki Ty jesteś skromny. Przecież jesteś czołówką tej strony i warzyć też umiesz. To' date=' że nie miałeś szczęścia w tym roku to przypadek. W przyszłym będzie super. JK[/quote']Dzięki za dobre słowo, wena. Tyle, że Tobie coś się takie złe przypadki nie zdażają No wiesz w pilsie i porterze wena nie poszalał. To musi być jakiś błysk, żeby uwarzyć piwo, które wygra z taką konkurencją. Nie ma, na szczęście , w Polsce a pewnie i na świecie, takiego piwowara, co to wszystko uwarzy tak, żeby wygrać każdy konkurs. To jest po prostu niemożliwe i w tym nasza nadzieja. EDIT: i jeszcze jedna sprawa. Tak naprawdę, to nie do końca liczą się te medale, ale też to jaką postawę dany piwowar prezentuje. Przykładowo Czes mógłby nie wygrać żadnego konkursu, a i tak będzie guru polskiego piwowarstwa domowego. Bo przynajmniej dla mnie większym szacunkiem należy darzyć piwowara, który jest aktywny w środowisku, dzieli się swoją wiedzą, doświadczeniem i robi wiele dla ogółu, niż piwowara, który warzy w domowym zaciszu, ale nie udziela się na forach, nie spotyka się z innymi piwowarami, nie wspomaga radą nowicjuszy. Edytowane 21 Czerwca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 No i Porter został jednak dostrzeżony w Żywcu , mimo że dawałem mu najmniej szans z moich wystawionych piw. Właściwie to z wszystkich piw degustowanych wtedy u Infama, to chyba tylko Twój porter został dostrzeżony. Ciekawe jak miejsca w pozostałych kategoriach? Czy kolejność (dalszych miejsc) pokryje się z kolejnością na panelu? W porterze już widzę, że się nie porywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 To poniekąd loteria. Ale na tym polega ta cała zabawa. Jak wyżej pisał KOPYR w pilsie i porterze nie poszalałem. Faktycznie pils był nieudany. Portera w tym roku nie potrafiłem powtórzyć. Coś w tym jest. No cóż było mineło warzymy dalej, ku uciesze naszej i naszych degustatorów. W przyszłym roku to dopiero będzie konkurencja z 200 piw conajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi