Skocz do zawartości

Panel degustacyjny u Infama!


Infam

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkanie super! A spróbować tyle znakomitych piw różnych piwowarów - coś wspaniałego. :)

Krzysiu, to był naprawdę super pomysł! ;)

 

Przygotowuję zdjęcia - jeśli czas pozwoli czy jeszcze wrzucę do galerii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie mogłem utworzyć nowego albumu w Spotkania Piwowarów (albo nie wiedziałem jak), ale udało mi się utworzyć w swojej galerii.

Zapraszam: 29.05.2009r. Warszawa. Panel degustacyjny u Infama.

Najwyżej Elroy później przeniesie... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A teraz do rzeczy :lol:

Bohemian pils - klejność podania próbek: Infam (marynka/saaz), Yemu, Stasiek, Infam (Young's), Flood

W kategorii Bohemian Pils na pudle znaleźli się!:

.............................................................

drugie miejsce..........................................

Stasiek!!!

 

P.S. 1 To nie jest moja ocena. Ja nie dałbym Ci nawet czwartego :rolleyes: Mimo wszystko gratulacje!

Miejsce pierwsze oraz trzecie pozostaje do wyjaśnienia (cóś nie tak w tych podliczeniach informatyków, niech im nóżka spuchnie)

 

P.S. 2

Pozdrowienia dla Lechu

 

edit:

punkty: 3,48

cienko, nie widzę naszego przedstawiciela w Żywcu...

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedziemy dalej.

Miłe Panie, drodzy Panowie!

SEBA. Kolejność podania probki: Coder, mi, Stasiek

W kategorii SEBA dyplomy otrzymują:

.................................................

miejsce trzecie (i ostatnie :-): 2,65 pkt mi (znaczy Krzysiek) za ostatnie dyplomu nie otrzyma;

.................................................

miejsce drugie: 2,81 pkt STAŚ!

.................................................

MIEJSCE PIERWSZE!

3,26 pkt CODER!!!

 

P.S.

3,26 - czy wystarczy?

Gratulacje! Ma swoje sposoby na aromat! Uderzający - kawa, czekolada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

i ja dziękuję za gościnę, i sposobność poznania stolicznych maistrów w fachu:).

 

Z dużą nieśmiałością słuchałem dyskusji o degustowanych piwach. Nie spodziewałem sie dyskusji aż tak zaawansowanej smakowo.

Co złego - to przepraszam - następnym razem się poprawię;-)

 

Dziękuję za prezenty - były:( rewelacyjne - odkrywam coraz szerzej smak piwa:).

 

Napiszcie proszę parę słów o ostatnim pilsie - niestety nie dotarłem na czas - a mój zajął zaszczytne ostatnie miejsce. Co ja z nim nawywijałem? Co wymaga naprawy lub zrobienia inaczej?

 

Przy okazji - z drożdżaków już fermentuje pszenica - w połowie odważania okazało się że nie mam pośrutowanych słodów na portera. Ech.....

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ROGGENBIER.

Kolejność podania probki: Coder, Gniady, Hasintus

W kategorii Roggen dyplomy otrzymują:

.................................................

miejsce trzecie pkt 2,7(3) Hasintus!;

.................................................

miejsce drugie: pkt 2,9 Coder!!

.................................................

MIEJSCE PIERWSZE!

 

pkt 2,925

Gniady!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SAISON.

Kolejność podania probki: Hasintus, Coder

W kategorii Saison miło mi obwieścić, co następuje:

.................................................

miejsce trzecie /ostatnie: mój ejl kwasiżurek :-)));/ :lol: ok. wycinamy, nie miało miejsca :lol:

.................................................

miejsce drugie: pkt 3,23 Coder!!

.................................................

MIEJSCE PIERWSZE!

 

pkt 3,79

Hasintus!!!

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dosypiałem nocne szaleństwa, dziś mogę dołączyć do podziękowań za super imprezę; dawno się tak dobrze nie bawiłem. Dzięki Hasintusowi zabawa nabrała też cech szkolenia, dla mnie był to milowy krok w dziedzinie sensoryki.

 

Infamowi uroczyście nadaję duży +; pozłacany, z liśćmi dębowymi i mieczami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[...Infamowi uroczyście nadaję duży +; pozłacany, z liśćmi dębowymi i mieczami

Dziękuję. Ale wielką nagrodą był nie + lecz Wasze towarzystwo. Tak więc jeszcze raz dziękju!!!

 

 

***************

zaraz doppelbock a później porter

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[...]Co złego - to przepraszam - następnym razem się poprawię;-)

flod

Ok! Trzymam za słowo!

A tak na poważnie to bardzo miło było poznać rodzinkę. Wasze!!!

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam wszystkim za towarzystwo i świetnie spędzony czas.

Nie spodziewałem się, że impreza będzie tak przygotowana, prawdziwy konkurs piw, gratuluję.

Wprawdzie wczoraj nie dałem rady wziąć piwa do ust, ale dzisiaj podejdę do oceny piw z zupełnie nowym spojrzeniem. Chyba zacząłem zauważać coś więcej w piwie niż "dobre / nie dobre".

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DOPPELBOCK.

Kolejność podania probki: Coder, Infam, Gniady, Stasiek

W kategorii Doppelbock:

Dwie pierwsze probki byly niewystarczająco nagazowane...

.....................................

miejsce trzecie: pkt 3,17 CODER!

.................................................

miejsce drugie: pkt 3,5 Stasiek !!

.................................................

MIEJSCE PIERWSZE!

 

pkt 3,538

GNIADY!!!

 

 

----------------------------

Mały konkurs: kto był na zaszczytnym czwartym miejscu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok. ostatnia kategoria i już nie przynudzam.

PORTER

Kolejność podania probki: Coder, Infam, Gniady, Stasiek

W kategorii PORTER:

.....................................

miejsce trzecie: pkt 3,3 CODER!

.................................................

miejsce drugie: pkt 3,415 GNIADY !!

.................................................

MIEJSCE PIERWSZE!

 

pkt 3,618

 

 

_____________________________________________

przepraszam, że tak na raty ale podliczałem po drodze, w międzyczasie awarie sprzętu i gradobicie.

Wszystkim Wyróżnionym Gratuluję (czyli wszystkim Uczestnikom)

Wasze!

Dyplomy polecą pocztą.

 

edit:

Kolejność podawania próbki ustaliłem losowo jeden raz. Dla zmylenia przeciwnika w roggen i saison pozwoliłem sobie na manipulację. Nie miejcie do mnie o to pretensji. Plisss. Było świetnie! Dzięki Wam!

Jeszcze raz wyedytuję. Ocenie podlegały (tak jak się odgrażałem) pienistość (waga 0,1); nasycenie (0,15) i po 0,25 goryczka, zapach, smak.

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze dwie impresje:

 

Gniady - koniecznie wyślij swoje piwa na konkurs, Twój roggen i porter dla mnie były Nr 1, szkoda, żeby nie zostały dostrzeżone przez świat piwowarski.

 

A moje SEBA, które dość dobrze posmakowało degustatorom miało 2 tygodnie od ziarna do kufla, a 4 dni od rozlewu. To tak a'propos niedawnej dyskusji o młodym piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
... Twój roggen i porter dla mnie były Nr 1' date=' szkoda, żeby nie zostały dostrzeżone przez świat piwowarski.[/quote']

No i Porter został jednak dostrzeżony w Żywcu :), mimo że dawałem mu najmniej szans z moich wystawionych piw.

Gratulacje, należało Ci się :)

 

Cieszę się, że przynajmniej potrafię rozpoznać dobrego portera, żebym jeszcze tak nauczył się takie warzyć :beer:

 

Wklej koniecznie przepis, z tego co pamiętam Twój porter wyrózniał się większą lekkością i wytrawnością niż pozostałe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CODER jaki Ty jesteś skromny. Przecież jesteś czołówką tej strony i warzyć też umiesz. To' date=' że nie miałeś szczęścia w tym roku to przypadek. W przyszłym będzie super. JK[/quote']

Dzięki za dobre słowo, wena. Tyle, że Tobie coś się takie złe przypadki nie zdażają :)

No wiesz w pilsie i porterze wena nie poszalał. :) To musi być jakiś błysk, żeby uwarzyć piwo, które wygra z taką konkurencją. Nie ma, na szczęście :beer:, w Polsce a pewnie i na świecie, takiego piwowara, co to wszystko uwarzy tak, żeby wygrać każdy konkurs. To jest po prostu niemożliwe i w tym nasza nadzieja.

 

EDIT: i jeszcze jedna sprawa. Tak naprawdę, to nie do końca liczą się te medale, ale też to jaką postawę dany piwowar prezentuje. Przykładowo Czes mógłby nie wygrać żadnego konkursu, a i tak będzie guru polskiego piwowarstwa domowego. Bo przynajmniej dla mnie większym szacunkiem należy darzyć piwowara, który jest aktywny w środowisku, dzieli się swoją wiedzą, doświadczeniem i robi wiele dla ogółu, niż piwowara, który warzy w domowym zaciszu, ale nie udziela się na forach, nie spotyka się z innymi piwowarami, nie wspomaga radą nowicjuszy.

Edytowane przez kopyr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i Porter został jednak dostrzeżony w Żywcu :), mimo że dawałem mu najmniej szans z moich wystawionych piw.

Właściwie to z wszystkich piw degustowanych wtedy u Infama, to chyba tylko Twój porter został dostrzeżony.

Ciekawe jak miejsca w pozostałych kategoriach? Czy kolejność (dalszych miejsc) pokryje się z kolejnością na panelu? W porterze już widzę, że się nie porywa. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To poniekąd loteria. Ale na tym polega ta cała zabawa. Jak wyżej pisał KOPYR w pilsie i porterze nie poszalałem. Faktycznie pils był nieudany. Portera w tym roku nie potrafiłem powtórzyć. Coś w tym jest. No cóż było mineło warzymy dalej, ku uciesze naszej i naszych degustatorów. W przyszłym roku to dopiero będzie konkurencja z 200 piw conajmniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.