jarek_krakow Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 do tej pory robilem juz dwa razy piwo z brewkita - zwykly lager teraz tez robie i nastepne tez bedzie bo juz mam puszke teraz sie troche zautomatyzowalem i balon trzymam w piwnicy w starej lodowce gdzie mam urzadzenie do utrzymywania stalej temperatury fermentacja glowna byla na 27-28 st (czy aby nie za duzo?)i przebiegla dosc szybko 2-3 dni tylko zawartosc balona byla dosc metna. wylaczylem grzalke i zostawilem na kolejne 3 dni. znacznie sie sklarowalo ,ale nie na tyle by lac do butelek. poprzednie dwa nastawy byly po takim czasie klarowniejsze zdecydowalem sie na cicha. ustawilem 22 st . za kilka dni pewnie bede rozlewal. mam pytanie - czy normalnie fermentacja cicha coś daje jeśli chodzi o puszkowce? w instrukcji nic nie ma o cichej i druga sprawa to dosładzanie przed butelkowaniem - czym sie rozni cukier od glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Witaj na forum Po kolei więc: 1) Brewkit nazwany lagerem, bardzo często nim nie jest, bo producent dodaje tam i tak drożdże górnej fermentacji, a nie dolnej. Fermentacja brzeczki w takiej temperaturze (piszesz 27-28) powoduje, że właśnie tak szybko się ten proces kończy. Jest to trochę za wysoko. Mając lodówkę z możliwością regulacji temp. zdecydowanie powinieneś zejść do około 20 stopni. No i przechodząc do meritum. Prawdę mówiąc nie wiem, czy piwo z brewkita będzie lepsze po cichej fermentacji czy nie. Na pewno zminimalizujesz osad drożdżowy na dnie butelki. Natomiast myślę, że będziesz odpowiednią osobą, żeby te wątpliwości i sobie i innym rozwiać Masz w końcu do porównania piwa z różnych warek, a lepszego testu nie ma Gdybym ja miał właśnie warzyć z gotowca, to piwo zlałbym na cichą fermentację. Glukoza kontra sacharoza. Napisano już wiele o wyższości jednej nad drugą. Zawsze można napisać. Stosuj fruktozę, jest najlepsza itd itd. Jednak nikt nie jest w stanie odróżnić w smaku butelki nagazowanej sacharozą a glukozą. Ja stosuję glukozę... szybciej się rozpuszcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek81c Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Wejde w watek, a jezeli do tego lagera z puch dodalbym drozdze dolnej fermentacji i postepowal tak jak przy warzeniu piw d.f. to czy efekt bylby lepszy (wart zachodu)? Ma ktos doswiadczenia (eksperymenta;) w tej kwestii, a pytam bo tez mam puche Lagera i mozliwosc dostosowania lodowki do dolnej fermentacji (9-14 st. C), pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się