kania_krzysiek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Witam wszystkich, po przerobieniu swojego domowego browaru i zwiększeniu wybicia do 90l chciałbym jako warkę testową na nowym sprzęcie przyrządzić coś dolnej fermentacji. Po przeglądaniu forum i czytaniu wielu receptur zdecydowałem się na Czeskiego Pilsa zrobionego przez WiHuRe (Browar Czarny Ryś). http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page__st__200#entry191187 Chciałbym uwarzyć 80l przez co podzieli mi się ta ilość na 3 fermentatory. Jako drożdży planuję użyć Wyeast XL 2278 Czech Pils. Tutaj nasuwa się moje pytanie. Czy jest możliwość zadania jednych drożdży (z jednej paczki) do 3 fermentatorów? Czy jest jakiś sposób rozmnożenia drożdzy przed zadaniem? Mam też wolną lodówkę i chciałbym przechowywać piwo podczas fermentacji w lodówce, z tego co wiem to w takim urzadzeniu temperatura utrzymuje się na poziomie 4 st. C. CZy zbyt niska temperatura nie zahamuje bądź nie zatrzyma fermentacji? Nie chcę, żeby zmarnowała mi się taka ilość piwa dlatego wolę zapytać bardziej doświadczonych piwowarów. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam K.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Jedna paczka to za mało nawet na jeden fermentor, musisz zrobić starter. 4 stopnie to za mało, z tego co wiem powinno być min 9 stopni. Możesz to uzyskać w lodówce stosując inny regulator temperatury. Na forum są opisane sposoby dostosowania lodówki do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Tutaj nasuwa się moje pytanie. Czy jest możliwość zadania jednych drożdży (z jednej paczki) do 3 fermentatorów? Czy jest jakiś sposób rozmnożenia drożdzy przed zadaniem? Mam też wolną lodówkę i chciałbym przechowywać piwo podczas fermentacji w lodówce, z tego co wiem to w takim urzadzeniu temperatura utrzymuje się na poziomie 4 st. C. Ja daje dwie uwodnione paczki suchych na jeden fermentor ale pewnie "od biedy" jedna uwodniona styknie. Do lodówki musisz kupic sterownik RT2C0 i ustawić temp między 10 a 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Jedna saszetka płynnych na 80l brzeczki to zdecydowanie za mało na lagera Musisz zrobić starter i to naprawdę duży. Tu masz kalkulator: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html 4°C to też za mało na poprawną fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zrób najpierw jakąś 10-tkę i to 20 litrów. I tak potrzebujesz startera. Drożdże się ci namnożą i do tych 80 litrów zadasz gęstwę. Bo na 80 litrów piwa dolnej fermentacji to gdzieś z 9 litrów startera na mieszadle byś potrzebował. A z tymi 4°C to jesteś pewien? Co to za lodówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kania_krzysiek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedź. Fidel pokieruję się Twoim pomysłem. Najpierw zrobię warkę 20 litrów a później zebraną gęstwę zadam na nową warkę. Wszystko powinno się udać. Lodówka to 10 letni Mastercook. Wydaje mi się że lodówki mają taką temperaturę. Ostatnio kupowałem nową i gdzieś to wyczytałem. Pozdrawiam K.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Też wątpię że masz 4°C w tej lodówce w mojej Amice jest ok 8-10 °C. oczywiście nie w zamrażalniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Jeśli temperaturę wziąłeś "z sufitu" to bezpieczniej będzie zmierzyć. W mojej ardo jest około 8-10°C i spokojnie taka temperatura by Ci starczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgadza się. Jeśli lodówka jest sprawna to powinna się regulować w temperaturze 6-12 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) ja bym jednak polecał zmierzyć temperaturę przy maksymalnym i minimalnym chłodzeniu. Moja lodówka kupiona do fermentacji - jakiś polar - przy minimalnym chłodzeniu utrzymuje 6 st C, co jest stanowczo za niską temperaturą dla lagera i konieczny jest sterownik. Ja mam taki: http://www.71signature.ovh.org/ -> ET-30CH, 0-20 st, histereza ustawiona na 1 st C, żeby oszczędzać agregat, ale każdy sterownik z sondą z termometrem podejdzie - termometr przyklejasz do wiadra i masz sterowanie temperaturą fermentacji a nie otoczenia. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się