Jump to content

Dodatki do fermencacji cichej.


Recommended Posts

Szukałem, ale nic nie znalazłem.

Chodzi mi o dodatki do fermentacji cichej oraz jak je zastosować.

 

Chcę dodać laskę wanili oraz cipsy dębowe, lecz boję się skarzenia bakteriami i teraz:

a) mogę wsypać do siateczki muslitowej i wszystko do clo2;

b) wsypać bezpośrednio do tanka ( jak będę przelewał to z siateczką).

 

Tylko czy pkt. b jest bezpieczny? W cipsach jest kartka, którą ktoś musiał wsadzić, a nie wiem czy wanilia też jest sterylna.

Tylko czy pkt. a clo2 nie mieni charakteru wanilii?

 

Myślę by zrobić wg pkt. b, ale może coś poradzicie?

Link to comment
Share on other sites

Broń Boże nie wkładaj tego do ClO2.

Płatki dębowe wygotuj i dodaj piwa razem z wodą.

A na wanilię nie mam pomysłu. Może wystarczy ją spasteryzować w odrobinie wody?

Link to comment
Share on other sites

Płatki dębowe wygotuj i dodaj piwa razem z wodą.

Co??? :o

Przecież te płatki po gotowaniu już nie będą takie jak przed. Ludzie nie popadajmy w paranoję Browar to nie apteka, a tym bardziej nie montownia paneli LCD :D.

Używałem zarówno chipsów dębowych jak i laski wanilii. Niczym ich nie sterylizowałem, piwo nie skwaśniało.

Link to comment
Share on other sites

Dlatego pytam. Tak więc wrzucę bez przygotowań :)

 

W sumie to raz wpadła mi saszetka od drożdzy i ok, kiedyś coś innego wpadło też było ok. Najwyżej będzie na drożdze :D

Link to comment
Share on other sites

Najwyżej będzie na kopyra :D

Niby czemu skoro kolega dobre podpowiedział, a kwasa szło gdzieś indziej dostać :).

Edited by pieron
Link to comment
Share on other sites

Ja jednak bym doradzał spasteryzowanie. Drewnu to nie zaszkodzi, a wanilii na pewno pomoże. Jeśli jej nie rozetniesz, to niewiele aromatu ucieknie.

Link to comment
Share on other sites

Ja jednak bym doradzał spasteryzowanie. Drewnu to nie zaszkodzi, a wanilii na pewno pomoże. Jeśli jej nie rozetniesz, to niewiele aromatu ucieknie.

Nie wiem ile chcesz to gotować, ale IMO woda po tej operacji będzie brązowa. Nie wydaje mi się, żeby jakieś substancje, i to te na których nam najbardziej zależy, nie zostały wymyte. To tak jakby zagotować chmiel, żeby go zdezynfekować przed cichą. Ja nie mówię, takie chipsy być może mogą być źródłem zakażenia, ale chyba tylko jakby były zapleśniałe, przecież suche wióry drożdżowe z woreczka nie powinny być nośnikiem Lactobacilusa. Co ma niby na nich być?

Link to comment
Share on other sites

W dziale FAQ na stronie BA napisane jest co następuje:

 

"Właśnie skończyłem zacieranie Stouta świątecznego czekoladowego.

Po fermentacji burzliwej należy dodać wanilię i chipsy dębowe.

Czy należy je jakoś zdezynfekować?"

 

"Ten Stout po fermentacji burzliwej to potężne już piwo, któremu byle bakteria nie zaszkodzi ; )

Ale dla świątecznego spokoju ducha należałoby muślinowy woreczek wraz z obciążającym go kamykiem chwilę potrzymać we wrzącej wodzie. Trzebaby też sparzyć wrzątkiem wiórki dębowe.

Oryginalnie zapakowana laska waniliowa zapewne jest wolna od groźnych skażeń mikrobiologicznych (wanilina jest związkiem z klasy fenoli, które ogólnie mają właściwości bakteriobójcze). (AS)"

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ma ktoś doświadczenie ze stosowaniem ziaren kakaowca na fermentację cichą? Ziarna w całości czy pokruszone, prażone czy nie, zalewaliście je wódką przed dodaniem?

Edited by Mason
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.