Vami Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Jak mi się chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 mi sie strasznie to dużo wydaje ja kurcze max 6ml zużywam na całość chociaż zakwaszam tylko wodę do wysładzania, ale każda woda inna , ale z solą muszę spróbować. Weżmiesz na PTP butelczyne, ? chętnie się napiję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Wezmę. Kalkulator pokazuje 5,3 pH zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 ok, dzieks, muszę przy kolejnej warce sprawdzić ph, a zmiękczasz jakoś wodę wiesz jakieś filtry itp ? ja np dolewam jakiś % wody destylowanej ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na smak tak szczerze mówiąc może jak chlapnę 50% to coś się wyczuje, sorrki za robienie bajzlu na wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Nie robisz bajzlu Forum służy do wymiany opinii i rozmowy. Kwas mlekowy zmiękcza wodę Polecam ten kalkulator: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Tymczasem dziś w garze kolejny RIS, ale z twistem. #120 - The Virtue Of Selfishness (Christmas Imperial Stout) 14 L, 167 IBU Modyfikacja wody: 6 g soli kuchennej 3 g sody oczyszczonej Zasyp: 3731 g - Viking Malt wiedeński 1386 g - Viking Malt pszeniczny 1200 g - płatki owsiane błyskawiczne 1111 g - Viking Malt karmelowy żytni 410 g - Viking Malt karmelowy pszeniczny 345 g - Viking Malt jęczmień prażony 343 g - Viking Malt czekoladowy ciemny Chmiel: 50 g - Magnum 2016 50 g - Polaris 2016 Dodatki: 500 g - laktoza 11 g - cukier wanilinowy 10 g - curacao 4 g - habanero mielone 3 g - cynamon Płatki dębowe do leżakowania (21.12.2017) Drożdże: 2 op. - Danstar Nottingham Zacieranie: 75` - 66°C Gotowanie i chmielenie: 90` - Magnum 5` - Polaris + dodatki Fermentacja w garażu (ok. 15 st.) Data rozlewu: 25.01.2018 (po 3 miesiącach w wiadrze, miesiąc na płatkach) Parametry: Ekstrakt początkowy: 25,3 Brix Ekstrakt końcowy: 15,2 Brix => 8,3 Blg Alkohol: 10% Komentarz: Przy rozlewie czuć głównie habanero, ale nie jest jakieś nieprzyjemne. Póki co jednak dominuje. Na drugim planie cynamon. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 heh to dobrze znam ten kalkulator ale nie ogarniam go poza tym chyba nie mam wszystkich danych żeby to uzupełnić. Zmierzyłem twardość i wychodzi mi coś 8-9 zależy od dnia więc jest ok na jasne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Jak zmierzyłeś twardość? Napisz maila/zadzwoń do swojego dostawcy wody i poproś o pełną analizę. Ja do Aquanetu co kwartał piszę i dostaję świeże dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 wiesz co na stronie co miesiąc mam spory zestaw danych http://www.tw.tarnow.pl/jakosc-wody/90-wyniki-badan-2017-09-18 mierzyłem takim testem kropelkowym nie wiem na ile precyzyjny ale sprawdzalem na wodzie demi, i wydaje się ok, poza tym w tych danych jest podana i teraz jest cos poniżej 9 i niby się zgadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Do #118 poszło 100 g Hallertau Blanc Do #119 poszło po 50 g Amarillo, Waimei i Rakau Docelowo butelkowanie we wtorek/środę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 31 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 #118 - wheat wine w butelkach. 11% alkoholu, dużo Hallertau Blanc na zimno dało taniczne białe skórki winogron. Fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 #119 - porządnie goryczkowe IPA zabutelkowane \m/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Najbardziej denerwującym mnie trendem w światowym piwowarstwie w roku 2017 jest popularność słodkich piw, a zwłaszcza słodkich IPA bez goryczki, wszelkich milkszejków, itd. Dlatego też postanowiłem oddać hołd tradycji amerykańskiej rewolucji piwowarskiej, podrasowując ją nieco o własne doświadczenia i preferencje. Mocno siarczanową i twardą wodę poznańską zmiękczyłem kwasem mlekowym, a dodatkowo podbiłem chlorki, by piwo miało przyjemniejsza fakturę w ustach (docelowo wyrównałem siarczany z chlorkami). Modyfikacja wody więc bardzo 2017, chmielenie bardzo 2015, a zasyp bardzo mój (miało być 100% pils, ale nie starczyło, więc dosypałem pszenicy) - bez karmelu. Do tego Nottinghamy, które w obecnych warunkach (ok. 15 stopni) powinny dać w miarę neutralny profil. Oto i Jefferson Airplane - hołd dla pioniera Rewolucji i znakomitego zespołu. #119 - Jefferson Airplane (India Pale Ale) 15 L, 156 IBU Modyfikacja wody: 15 ml kwasu mlekowego 80% 5 g soli kuchennej Zasyp: 3,35 kg - Viking Malt pilzneński 1,21 kg - Viking Malt pszeniczny Chmiel: 100 g - Citra 2016 100 g - Simcoe 2016 50 g - Waimea 2016 50 g - Rakau 2016 50 g - Amarillo 2016 Drożdże: 1 op. - Danstar Nottingham Zacieranie: 75` - 65,5°C Gotowanie i chmielenie: 60` - 50g Citra, 25g Simcoe 0` - 25g Simcoe Na zimno 4 dni: Rakau, Amarillo, Waimea Fermentacja w garażu (ok. 15 st.) Data rozlewu: 1.11.2017 Parametry:Ekstrakt początkowy: 15.0 BrixEkstrakt końcowy: 8,1 Brix => 3,5 BlgAlkohol: 6,25%Szanuję. Za taką rewolucje walczyłem, a nie milksake'i(??) pite przez słomkę z ibu jak Tyskie.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 34 minuty temu, BelgLover napisał: Za taką rewolucje walczyłem Poka blizny! FurioSan, fost, Mibor i 3 innych 2 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) #121 - Cornish Independence (British Strong Brown Ale) Short and shoddy - eksperyment: zacieranie 35 minut, gotowanie 30 minut. 15 L, 81 IBU Zasyp: 5 kg - Viking Malt pilzneński 0,5 kg - Viking Malt karmelowy 300 Chmiel: 50 g - Magnum 2016 50 g - Epic 2016 Drożdże: 1 op. - Danstar Nottingham Zacieranie: 13` - 46°C 14` - 63°C 8` - 69°C Gotowanie i chmielenie: 30` - 25 g Magnum 10` - 25 g Magnum 0` - 50 g Epic Fermentacja w garażu (ok. 12 st.) Data rozlewu: 28.12.2017 Parametry: Ekstrakt początkowy: 14,4 Brix Ekstrakt końcowy: 7 Brix -> 2,2 Blg Alkohol: 6,6% Eksperyment średnio udany. Wydajność przy tak krótkim i rwanym zacieraniu spadła z tradycyjnych 73% do... 53,5%. Warto poświęcić te 30 minut więcej.... Przy rozlewie: karmel, goryczka, wytrawny finisz, jakby lekki aceton w zapachu? Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Przezwyciężyłem swoje lenistwo i po trzech miesiącach zabutelkowałem #120. Póki co ładnie pali papryka, na drugim planie cynamon, fajna gładka faktura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 (edytowane) #122 - Black Market (Schwarzbier) 15 L, 32 IBU Woda: 4 g - sól kuchenna Zasyp: 2,13 kg - Viking Malt pilzneński 0,49 kg - Viking Malt monachijski jasny 0,33 kg - Viking Malt monachijski ciemny 0,16 kg - Viking Malt barwiący obłuszczony 0,166 kg - Viking Malt czekoladowy jasny Chmiel: 50 g - Hallertauer Mittelfrueh 2016 Drożdże: 1 op. - Danstar Nottingham (w temperaturach lagerowych) Zacieranie: Wsyp do ciepłej wody z kranu 18` - 66°C 27` - 72°C Gotowanie i chmielenie: 90` - 25 g 30` - 25 g Fermentacja w garażu (ok. 10 st.) Data rozlewu: 3.03.2018 Parametry: Ekstrakt początkowy: 12.8 Brix Ekstrakt końcowy: 7.8 Brix => 4,5 Blg Alkohol: 4,5% Edytowane 3 Marca 2018 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) #123 - Who Ate All The Bratwurst? (Rauchbock) 15 L, 26 IBU Modyfikacja wody: 10 g kwasu mlekowego 7 g soli kuchennej Zasyp: 1,69 kg - wiedenski 0,82 kg - wędzony bukiem 0,68 kg - cookie 0,56 kg - monachijski ciemny 0,41 kg - pszeniczny 0,40 kg - monachijski jasny 0,23 kg - pilzneński 0,12 kg - melanoidynowy 0,04 kg - barwiący obłuszczony 0,04 kg - czekoladowy jasny Chmiel: 50 g - Hallertauer Mittelfrueh 2016 Drożdże: 2 op. - Danstar Nottingham Zacieranie: 20` - 45°C 22` - 62°C 23` - 68°C Gotowanie i chmielenie: 90` - 35 g 15` - 15 g Fermentacja w garażu (ok. 9 st.) Data rozlewu: 10.04.2018 Parametry: Ekstrakt początkowy: 17.0 Brix Ekstrakt końcowy: 8.3 Brix => 2.5 Blg Alkohol: 8% Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Czytałem ostatnio gdzieś w internecie z Ameryki że nie powinno się używać soli kuchennej tylko takiej chyba do peklowania. Chodzi ponoć o to że sól kuchenna jest z automatu jodowana jodanem potasu czy coś w ten deseń. Sam używam takiej soli ale zastanawiam się czy ten jod albo potas mogą mieć jakiś faktyczny wpływ w takich ilościach jakie są w soli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Tego jest w soli tak mało, że nie ma to najmniejszego znaczenia, 3 mg na kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zabutelkowałem rauchbocka. Wędzonka leciutka. Nie ma startu do Steinbacha czy Bestmalza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Jako że nie mam już czasu warzyć w domu, a zalegał mi słód, zrobiłem czyszczenie magazynu. #124 - The Grand Finale (Polish Dark Smoked Strong Ale) Około 15 L. Zasyp: 2,64 kg - pilzneński 2,11 kg - monachijski jasny 2,11 kg - monachijski ciemny 1,88 kg - melanoidynowy 1,32 kg - cookie 1,31 kg - wiedeński 1,18 kg - wędzony bukiem 0,59 kg - pszeniczny 0,4 kg - barwiący obłuszczony Podwójne zacieranie. Schemat 52-64-72-76 następnie 64-67 Chmiel: 50 g - Tradition 2016, PL, 6% - granulat 50 g - Iunga 2017, PL, 11% - szyszka Gotowanie 3 godziny. Wszystko na 60 minut. Drożdże: 2 x 11 g - Danstar Nottingham Fermentacja w garażu ok. 19 st. Wyszło 30 Brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 W dniu 28.09.2018 o 17:41, Vami napisał: 1,88 kg - melanoidynowy xDDDDD piękne A jak filtracja na drugim zacieraniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się