Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, odtłuszczone ekstra ciemne. Brzeczka miała smak bardzo gorzkiej czekolady.

 

Ostatnie warzenie przed urlopem.

 

#65 - Fairytale (Rosemary Rosanke)

 

16 l, 30 IBU

 

Zasyp:

  • 1,6 kg - Strzegom pale ale
  • 0,4 kg - płatki żytnie błyskawiczne
  • 0,4 kg - Weyermann grodziski
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy 30
  • 0,2 kg - Strzegom melanoidynowy
  • 0,1 kg - Strzegom barwiący

 

Chmiel:

  • 17 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11% aa)

 

Dodatki:

  • Świeży rozmaryn (kilka gałązek)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile Grodzie Dębowe (gęstwa po #62)

 

Zacieranie:

  • 10` - 51°C (+ 5,8l)
  • 30` - 67°C (+ 4l)
  • 15` - 78°C (+ 5,8l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 7,7l

 

Gotowanie:

  • 60` - chmiel
  • 10` - rozmaryn

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 12,0 Brix
  • Przed gotowaniem: 9,6 Brix
  • Po gotowaniu: 11,0 Brix

Kwach [*]

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#65 - Hoppe For The Future? (Lemongrass IPA)

 

16 l, 77 IBU

 

Zasyp:

  • 4 kg - Strzegom pale ale
  • 260 g - Strzegom karmelowy 30

 

Dodatki:

  • 200 g - cukier biały
  • 39 g - trawa cytrynowa, świeża
  • 20 g - trawa cytrynowa, suszona

 

Chmiel:

  • 100 g - Sorachi Ace (US 2014, granulat, 12% aa)
  • 50 g - Simcoe (US 2014, granulat, 11,4% aa)

Drożdże:

  • 11 g - Fermentis SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • 60` - 64°C (+12,8 l)
  • 10` - 78°C (+ 9 l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 3 l

Chmielenie:

  • 60` - cukier + 10 g Sorachi Ace
  • 40` - 10 g Simcoe
  • 30` - 10 g Sorachi Ace
  • 20` - 10 g Simcoe + trawa cytrynowa
  • 10` - 10 g Sorachi Ace
  • 0` - 10 g Simcoe
  • Whirlpool przed zadaniem drożdży - po 20 g obu chmieli
  • Na zimno 7 dni - 50 g Sorachi Ace

 

Wskazania refraktometru:

  • Brzeczka przednia (bez cukru): 13,7 Brix
  • Przed gotowaniem (bez cukru): 12,9 Brix
  • Gęstość ostateczna (z cukrem): 15,8 Brix

 

18.08 poszło z chmielem na cichą bez pomiaru blg i przelewania

25.08 zabutelkowane. Zeszło do 7,7 Brix, po korekcie 2,5 Blg. ABV = 7,25%.

 

Wrażenia: Piwo pamiętam jako mocno zdominowane przez Sorachi Ace, co w połączeniu z trawą cytrynową dało świetny efekt. Zdecydowanie udana receptura, do powtórzenia.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 - Mud Blood (Brown Wheat & Rye Ale)

 

15 l, 55 IBU

 

Zasyp:

  • 1,8 kg - Strzegom pszeniczny
  • 1 kg - Strzegom karmelowy żytni
  • 1 kg - Strzegom pale ale
  • 520 g - Strzegom monachijski I
  • 100 g - Strzegom barwiący

 

Chmiele:

 

  • 100 g - Mosaic (US 2014, granulat, 12% aa)
  • 50 g - Marynka (PL 2014, granulat, 10,5% aa)

 

Drożdże:

  • 10 g - Mangrove Jack`s British Ale M07

 

Zacieranie:

  • 10` - 52°C (+8,1 l)
  • 40` - 64°C (+4,1 l)
  • 10` - 76°C (+8,7 l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 3 l

 

Chmielenie:

  • 60` - nic
  • 40` - 10 g Marynki
  • 30` - 10 g Marynki
  • 20` - 10 g Marynki
  • 10` - 10 g Marynki
  • 0` - 10 g Marynki
  • Na zimno - Mosaic na 7 dni

 

Wskazania refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 14,1 Brix
  • Gęstość ostateczna: 15,5 Brix

25.06 poszło z chmielem na cichą przy 3,5 blg

2.09 poszło w butelki. Zeszło do 7,5 Brix (po korekcie 2,3 Blg), co dało 7,2% alkoholu. W smaku jest bardzo tropikalne, aż dziwne, bo do gara poszła tylko Marynka, a Mosaic tylko na zimno.

 

Wrażenia: Piwo z odpadów, a wyszło udane. Żytnia gęstość, chmielowy aromat (zmienny: na świeżo tropikalny, potem coraz bardziej przechodzący w nuty naftowe), odpowiednia goryczka. Od strony słodowej ciut orzechowe. Czasami przypadkiem wychodzą fajne rzeczy :)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#67 - Save Tokelau (New Zealand Session IPA)

 

nWYlOzK.jpg

 

Jako że są już nowe chmiele z Nowej Zelandii, zeszłoroczną tradycją trzeba uwarzyć sesyjne IPA na tychże.

 

15 l, 70 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Strzegom pale ale
  • 140 g - Strzegom karmelowy 30

 

Dodatki:

  • 200 g - cukier biały

 

Chmiele:

  • 100 g - Wai-iti (NZ 2015, granulat, 2,3% aa)
  • 100 g - Motueka (NZ 2015, granulat, 6,6% aa)
  • 100 g - Waimea (NZ 2015, szyszka, 15,1% aa)

 

Drożdże:

  • 11 g - Fermentis SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • 15` - 52°C + 6,4 l
  • 35` - 63°C + 3,2 l
  • 10` - 78°C + 7 l

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 6 l

 

Chmielenie:

  • 60` - po 10 g każdego z chmieli + cukier
  • 20` - 10 g Waimei i Motueki, 15 g Wai-iti
  • Whirlpool - 30 g Waimei i Motueki, 25 g Wai-iti
  • Na zimno 7 dni - po 50 g każdego z chmieli

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 12.1 Brix
  • Przed gotowaniem (z cukrem): 10.9 Brix
  • Po gotowaniu (z cukrem): 12.6 Brix

 

7.09.2015 - zabutelkowane przy 2,5 Blg = 5,55% ABV

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.09.2015

 

#68 - Free From The Chain Gang (Imperial Porter)

 

15 l, 45 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Strzegom monachijski
  • 2,5 kg - Strzegom wiedeński
  • 0,4 kg - Strzegom czekoladowy jasny
  • 0,2 kg - Strzegom czekoladowy ciemny

 

Chmiel:

  • 50 g - Centennial (US 2014, granulat, 8,5% aa)

 

Drożdże:

  • Alcotec Vodka Star Turbo Yeast

 

Zacieranie:

  • 10` - 52°C + 9,1 l
  • 35` - 69°C + 6,7 l
  • 15` - 78°C + 8 l

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 5,2 l

 

Gotowanie:

  • 150` - nic
  • 60` - 20 g
  • 25` - 15 g
  • 0` - 15 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia - 16,3 Brix
  • Przed gotowaniem - 15,7 Brix
  • Po gotowaniu - 21,8 Brix

 

24.09 dodano płatki dębowe maczane w białoruskiej wódce

6.10 zabutelkowano przy ~8,5 blg (~7,7% abv)

 

Wrażenia: W aromacie (drożdże? płatki?) coś w rodzaju warzyw połączonych z nutą ogniskową. Poza tym niezłe, ale jednak to przeszkadza.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 poszło w butelki. Zeszło do 7,5 Brix (po korekcie 2,3 Blg), co dało 7,2% alkoholu. W smaku jest bardzo tropikalne, aż dziwne, bo do gara poszła tylko Marynka, a Mosaic tylko na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 - Old Hops Die Hard (Double IPA)

 

Podwójna IPA na starych europejskich chmielach, chmielona mocno na aromat (ciekawi mnie ile go w nich zostało), dodatkowo bez... słodu pale lub pilzneńskiego! Taki eksperyment :)

 

16,5 l, 70 IBU

 

Zasyp:

  • 2,5 kg - Strzegom wiedeński
  • 2 kg - Strzegom monachijski

Dodatki:

  • 0,5 kg - cukier trzcinowy (demerara)

 

Chmiele:

  • 200 g - Dana (SLO 2013, szyszka, 7,9% aa)
  • 150 g - Fuggles (UK 2014, granulat, 4% aa)

Drożdże:

  • 11 g - Fermentis SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • 10` - 54°C + 9l
  • 35` - 66°C + 5l
  • 15` - 78°C + 8l

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 6l

 

Chmielenie:

  • 120` - cukier
  • 70` - 50 g Dana + 30 g Fuggle
  • 25` - 10 g Dana
  • 10` - 10 g Fuggle
  • Whirlpool - 40 g Dana + 10 g Fuggle
  • Na zimno - po 100 g 9 dni

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 15,1 Brix
  • Przed gotowaniem (z cukrem): 14,7 Brix
  • Po gotowaniu (z cukrem): 18,8 Brix

 

21.09 rozlew, FG 3,5 Blg, 8,5% ABV.

 

Wrażenia: alkoholowe, skarpetowe, stary chmiel to zły chmiel

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet jeśli, to zostały przykryte gęstością, kleistością i ostrością papryczek. Ich cel był taki, by zmierzyć się z wysokim ekstraktem. Nie naprodukowały żadnego syfu - i o to chodziło. Piwo jest masakrycznie kleiste, szklanka po wypiciu wygląda jakbyś wysmarował ją masłem, a w gębie z jednej strony masz olej silnikowy, a z drugiej ogień od Naga Morich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próbowałeś już tej Lemongrass IPA? Czuć tę trawę? Jako punktu odniesienia możesz użyć Cymbopogonu z Artezana jeśli piłeś. Gdzie kupiłeś świeżą?

 

Ostatnio w biedrze po 3 zł była, a tak to w lidlu jak tydzień azjatycki jest ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Póki co jeszcze alkohol się nie ułożył za dobrze, natomiast w smaku na ok. 10 osób próbujących jedna wyczuła cytrynową nutę, a poza tym od Sorachi Ace jest trochę kokosa i koperku. Trawa suszona była z CP, a świeża z Biedry.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.