DonBeer Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Grubo. Jak przygotowujesz kakao jako dodatek na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam zamiar je namoczyć w alkoholu, razem z innymi dodatkami. Zapewne cocoa nibs, a nie kakao per se. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) Ostatnie w tym sezonie i ostatnie na Piątkowie przed przeprowadzką. #101 - Goodbye Northside (Rye Light APA) ~17 l, 51 IBU Zasyp: 1,31 kg - Strzegom pale ale 1 kg - Strzegom żytni 260 g - Weyermann carapils 90 g - Strzegom karmelowy 150 Chmiele: 100 g - Simcoe 100 g - Citra Dodatki: zest z 3 grejpfrutów (88 g) 30 g herbaty earl grey Drożdże: 1 op. - Fermentis Safale S-04 Zacieranie: kwas mlekowy 20` - 51°C 60` - 66°C Chmielenie, gotowanie: 60` - 4 g mieszanki 50` - 4 g 40` - 4 g 30` - 4 g 20` - 4 g 10` - 4 g + mech 7` - zest + herbata 0` - 4 g Po 1,5h - 72 g Na zimno - po 50 g Gęstość początkowa: 8.4 Brix Współczynnik goryczki: 1.5 Gęstość końcowa: 2.1 Odfermentowanie: 75% Alkohol: 3,3% Zabutelkowane: 2.06.2016 Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Aż trudno mi uwierzyć, że ostatnie piwo uwarzyłem w połowie maja, czyli trzy miesiące temu. Nigdy nie miałem tak długiej przerwy. Zmieniałem jednak mieszkanie i próbowałem jakoś w nowym miejscu znaleźć miejsce na piwne graty. Oczywiście w międzyczasie warzyliśmy też na dużych garach, jednak na domowe eksperymenty też nadchodzi czas :-) Sam ciekaw jestem jak to wyjdzie, bo wraz ze zmianą miejsca zamieszkania zmienia mi się też ujęcie wody. Według ostatnich analiz woda jest tu dwukrotnie bardziej siarczanowa. Co więcej zmieni się w domowym browarze? Płyta grzewcza nadal ceramiczna, ale podejrzewam że jeszcze gorsza niż w starym lokum. Dlaczego? Ponieważ ma system wyłączania się co chwilę, by oszczędzać prąd... Obawiam się, że może się nie obyć bez dodatkowych grzałek podczas gotowania brzeczki. Okaże się w praniu. Następna zmiana to miejsce fermentacji. Fermentować będę w garażu podziemnym, w bardzo małej kubaturze pomieszczenia, gdzie parkuję też, rzecz jasna, samochód. Martwię się o przenikanie metali ciężkich z wydechu przez plastikowe fermentory - ktoś bardziej biegły w fizyce/chemii może się wypowie w tej sprawie? Póki co mam tam temperaturę stałą 21-22 stopnie. Mam zamiar przetestować zarówno US-05, jak i Kveiki. Ciekaw jestem, jak temperatura spadnie w zimie i czy będzie odpowiednia do zrobienia jakiegoś fajnego lagera. Jak pewnie wiecie, w Golemie lubimy do gara wrzucać ciekawe dodatki i postanowiłem nieco bardziej z tym poeksperymentować w domu. Stąd seria Essential Oils jako pierwsza w nowym miejscu. Składniki już zamówione, więc czas rozpisać plan na najbliższe tygodnie/miesiące:Essential Oils Series:#102 - Linalool - White IPA - 14,1 blgchmiele na zimno: Cascade, Crystaldodatki: bylica, nawłoć i bazylia#103 - Pinene - Black IPA - 14,1 blgchmiel na zimno: Simcoedodatki: cząber, rozmaryn, eukaliptus i kmin rzymski#104 - Nerolidol - Amber Ale - 12,5 blgchmiele na zimno: Kazbek, Motuekadodatki: curacao, imbir, trawa cytrynowa, jaśmin#105 - Menthol - Porter - 16,5 blgdodatki: mięta, cząber#106 - Farnesol - Pale Ale - 11,6 blgchmiele na zimno: Green Bullet, Pacific Gemdodatek: skórka dzikiej róży#107 - Camphene - Hoppy Mild - 8,8 blgchmiele na zimno: Cascade, Crystal, Kazbekdodatki: jałowiec, imbir, gałka muszkatołowa, bylicaPo tej serii pójdzie pomarańczowy RIS:#108 - Sweet Surrender - RIS - 24 blgdodatki: curacao, skórka słodkiej pomarańczyA następnie duża (ok. 22 L) warka na samym słodzie pilzneńskim, podzielona potem na 4 mikrofermentory z różnymi chmielami na zimno:#109.1 - Motueka#109.2 - Wai-Iti#109.3 - Pacific Gem#109.4 - Saaz późnyTak więc na jakiś czas przyjemność domowego warzenia mam zaplanowaną Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Przyszły składniki, więc czas wypróbować nowe warunki do warzenia. Najwięcej problemów przewiduję z płytą grzewczą, która sama wyłącza się co jakiś czas, by oszczędzać prąd. Wszystkie słody na najbliższe warki są ze Strzegomia. Niestety, słód podpisany jako karmelowy 30-40 wygląda jak 150 #102 - Essential Oils Series: Linalool (Session Wheat IPA) Linalool występuje m.in. w chmielu i Stan Hieronymus opisuje go jako kwiatowy, pomarańczowy, jednak najlepiej współdziała w połączeniu z chmielami bogatymi w geraniol. W naturze występuje w bardzo wielu roślinach. Do tego eksperymentu wybrałem magiczne ziele Prasłowian - bylicę pospolitą, popularną późnym latem i jesienią (już mi kwitnie za oknem) nawłoć oraz znaną dobrze wszystkim bazylię. W moich zabawach z ziołami postanowiłem dodawać łącznie ~20 gramów suszu na piętnastolitrową warkę piwa. Zdaję sobie sprawę z różnej zawartości olejków aromatycznych w różnych ziołach. Jako hop-pairing dla linaloolu wybrałem Cascade i Crystal. 15 L, 55 IBU Zasyp: 1,92 kg - pszeniczny 1.73 kg - pilzneński 0,19 kg - karmelowy jasny 30-40 150 Chmiele: 30 g - Magnum (PL 2015, granulat, 13% aa) 50 g - Cascade (US 2015, granulat, 6,9% aa) 50 g - Crystal (US 2015, granulat, 4,9% aa) Dodatki: 7 g - bylica pospolita 8 g - bazylia 10 g - nawłoć Drożdże: 1 op. - US-05 Zacieranie: kwas mlekowy 75` - 64°C (pH 5,6) mashout wysładzanie Gotowanie i chmielenie: 60` - Magnum 5` - zioła Na zimno - Crystal i Cascade Fermentacja w garażu Data rozlewu: 5.09.2016 Parametry: Ekstrakt początkowy: 12,6 Brix Ekstrakt końcowy: 5,8 Brix => 1,5 blg Alkohol: 5,95% pH: nie zmierzyłem, zmierzę po refermentacji Komentarz: Wydajność kiepska, o 1,5 blg mniej niż miało być. Przy rozlewie mocno owocowe, dojrzałe żółte owoce. Zielsko na pierwszym planie obecnie. Edytowane 5 Października 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 U mnie karmelowy 30 że Strzegomia wygląda tak samo bardziej pod 150... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Niestety, ale mam już pewność, że otrzymałem zły słód. Po odklejeniu naklejki opisanej jako karmelowy 30 widnieje markerem napisana liczba 150. Błąd osoby pakującej słód w Centrum Piwowarstwa. Zdarza się. Trudno. #103 - Essential Oils Series: Pinene (Rye Black IPA) Na drugi ogień idzie pinen, czyli główny składnik olejku sosnowego. Sosny nie miałem, ale w naturze zarówno alfa- jak i beta-pinen występuje w wielu innych roślinach. Jako że uwielbiam połączenie leśnych klimatów z ciemnym piwem, jako pasujący styl wybrałem black IPA. Aby uzyskać minimum paloności, dodałem 15% palonego żyta, które da wystarczająco czarny kolor oraz czekoladowo-pieprzne nuty. Chmiel aromatyczny mógł być tylko jeden: Simcoe. Pomimo, że od dawna nie jest tak leśny, jak kiedyś. Tym razem aż cztery dodatki: rozmaryn (przetestowany już wcześniej), cząber (bardzo obiecująco zapowiadający się z profilu olejków), eukaliptus (zwykle parowany z miętą, tym razem w innym towarzystwie) i kmin rzymski, który na oko zupełnie nie pasuje, jednak jest także cennym źródłem pinenu. 15 L, 55 IBU Zasyp: 3,19 kg - pilzneński 0,59 kg - żyto prażone 0,20 kg - karmelowy jasny 150 Chmiele: 30 g - Magnum (PL 2015, granulat, 13% aa) 50 g - Simcoe (US 2015, granulat, 13,2% aa) Dodatki: 7 g - cząber 6 g - rozmaryn 10 g - eukaliptus 6 g - kmin rzymski Drożdże: 1 op. - US-05 Zacieranie: kwas mlekowy 60` - 67°C (pH 5,2) mashout wysładzanie Gotowanie i chmielenie: 60` - Magnum 5` - zioła Na zimno - Simcoe Fermentacja w garażu Data rozlewu: 6.09.2016 Parametry: Ekstrakt początkowy: 14.8 Brix Ekstrakt końcowy: 7,4 Brix => 3,5 Blg Alkohol: 6,66% pH: Komentarz: Tym razem lepsza wydajność Przy rozlewie mocno rozmarynowe. Później wyszedł cząber na pierwszy plan, piwo pachnie jak przyprawa do pizzy. Co kto lubi. Edytowane 5 Października 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) #104 - Essential Oils Series: Nerolidol (Amber Ale) Nerolidol występuje głównie w gorzkiej pomarańczy, a także w lawendzie, jaśminie, imbirze czy trawie cytrynowej. Opisuje się go jako: mild delicate sweet, floral, green, woody (za BASF) 15 L, 29 IBU Zasyp: 3,08 kg - pilzneński 0,17 kg - karmelowy 300 0,17 kg - karmelowy jasny 150 Chmiele: 15 g - Magnum (PL 2015, granulat, 13% aa) 25 g - Kazbek (CZ 2015, granulat, 4,57% aa) 25 g - Motueka (NZ 2016, granulat, 6,8% aa) Dodatki: 10 g - curacao 10 g - jaśmin 5 g - imbir 5 g - trawa cytrynowa Drożdże: 1 op. - US-05 Zacieranie: kwas mlekowy 10` - 62°C 40` - 67°C mashout wysładzanie Gotowanie i chmielenie: 60` - Magnum 5` - zioła, przyprawy i kwiaty Na zimno - Kazbek i Motueka Fermentacja w garażu Data rozlewu: 17.09.2016 Parametry: Ekstrakt początkowy: 12,6 Brix Ekstrakt końcowy: 6,5 Brix -> 2,5 Blg Alkohol: 5,4% pH: Komentarz: Najfajniejsze z tych wszystkich eksperymentów z dodatkami. Gładkie, gęste dosyć jak na swój ekstrakt, ładna czerwona barwa, przyjemnie się pije. Edytowane 5 Października 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) #105 - Essential Oils Series: Farnesene (Pale Ale) Zapach farnezenu porównywany jest do kwiatów magnolii. W tle grają cytrusy, akcenty zielone, drewniane, warzywne i lawendowe. Magnolii nie miałem, ale miałem dziką różę, która także go zawiera. Konkretnie łuskę owoców dzikiej róży. Farnezen występuje też w chmielu. Najwięcej mają go nowozelandzkie odmiany Pacific Gem i Green Bullet, których użyję na zimno. 15 L, 30 IBU Zasyp: 2,69 kg - pilzneński 0,40 kg - karmelowy 150 0,07 kg - pszeniczny Chmiele: 15 g - Magnum (PL 2015, granulat, 13% aa) 25 g - Green Bullet (NZ 2016, granulat, 12,4% aa) 25 g - Pacific Gem (NZ 2016, granulat, 13,2% aa) Dodatki: 50 g - łuska dzikiej róży Drożdże: 1 op. - US-05 Zacieranie: kwas mlekowy 10` - 62°C 50` - 66°C mashout wysładzanie Gotowanie i chmielenie: 60` - Magnum 5` - róża Na zimno - Pacific Gem i Green Bullet Fermentacja w garażu Data rozlewu: Parametry: Ekstrakt początkowy: 11.0 Ekstrakt końcowy: 5,9 Brix -> 2,67 Blg Alkohol: 4,44% pH: Komentarz: Mocno estrowe. Edytowane 5 Października 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) #106 - Essential Oils Series: Camphene (Hoppy Farmhouse Mild) Kamfen kojarzy się przede wszystkim z kamforą, jednak występuje także w dodanych tu przeze mnie ciekawostkach. Niestety, kamfen jest słabo rozpuszczalny w wodzie. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Pewnie lepiej by było to dodać na zimno i rozpuszczać w alkoholu. 15 L, 15 IBU Zasyp: 2 kg - pilzneński 0,39 kg - karmelowy 150 0,18 kg - żyto prażone Chmiele: 5 g - Magnum (PL 2015, granulat, 13% aa) 25 g - Kazbek (CZ 2015, granulat, 4,62% aa) Dodatki: 8 g - jałowiec 8 g - imbir 7 g - gałka muszkatołowa 7 g - bylica pospolita Drożdże: 1 op. - Fermentum Mobile FM 53 Kveik (bez startera) Zacieranie: 10` - 52°C 50` - 69°C mashout wysładzanie Gotowanie i chmielenie: 60` - Magnum + 5 g Kazbek 5` - przyprawy Na zimno - 20 g Kazbek Fermentacja w garażu Data rozlewu: Parametry: Ekstrakt początkowy: 9.7 Brix Ekstrakt końcowy: 5.2 Brix -> 2,4 Blg Alkohol: 3,9% pH: Komentarz: Bylica zdominowała wszystko, w tle gorzka czekolada. Edytowane 5 Października 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) #107 - Essential Oils Series: Menthol/Menthone (Porter) Tylko jeden dodatek, ale za to jaki?! Bardzo aromatyczna mięta pieprzowa, która w efekcie końcowym ma dać piwo smakujące jak ciasteczka czekoladowe z miętą. 15 L, 40 IBU Zasyp: 3,73 kg - pilzneński 0,23 kg - czekoladowy jasny 0,23 kg - pszenica prażona 0,23 kg - żyto prażone 0,15 kg - karmelowy 150 0,12 kg - karmelowy 300 Chmiel: 30 g - Taurus (PL 2015, granulat, 12% aa) Dodatki: 40 g - mięta pieprzowa Drożdże: Fermentum Mobile FM 53 Kveik (gęstwa po #106) Zacieranie: 10` - 64°C 50` - 68°C mashout wysładzanie Gotowanie i chmielenie: 60` - 10 g Taurus 15` - 10 g Taurus 5` - 10 g Taurus + mięta Fermentacja w garażu Data rozlewu: Parametry: Ekstrakt początkowy: 16.8 Brix Ekstrakt końcowy: 9,3 Brix -> 4,6 Blg Alkohol: 6,9% pH: Komentarz: Dokładnie takie jakie miało być. Czekoladki After Eight Edytowane 12 Października 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) #108 - Sweet Surrender (Late Hop Rye Orange Imperial Stout) #brewingSunday trwa Druga warka dzisiaj. Tym razem na bogato. 16 L, 57 IBU 14 L, 69 IBU Zasyp: 3,72 kg - pilzneński 1 kg - żytni 0,8 kg - karmelowy 150 0,77 kg - czekoladowy jasny 400 0,71 kg - karmelowy 300 0,59 kg - żyto prażone 0,18 kg - pszenica prażona Chmiel: 25 g - Motueka (NZ 2016, granulat, 6,8% aa) 25 g - Green Bullet (NZ 2016, granulat, 12,4% aa) 25 g - Pacific Gem (NZ 2016, granulat, 13,2% aa) Dodatki: 40 g - skórka słodkiej pomarańczy 20 g - curacao Drożdże: Fermentum Mobile FM 53 Kveik (gęstwa po #106) Zacieranie: 30` - 64°C 30` - 73°C wysładzanie Gotowanie i chmielenie: 120` - nic 5` - chmiel, curacao i skórka słodkiej pomarańczy Fermentacja w garażu Data rozlewu: Parametry: Ekstrakt początkowy: 22.0 Brix Ekstrakt końcowy: 13,3 Brix => 7,3 Blg Alkohol: 8,5% pH: Komentarz: Tragiczna filtracja i wydajność. Pogotuję godzinę dłużej, żeby jakiś sensowny ekstrakt był. 67% odfermentowania. Smakuje gorzką czekoladą. 11.09.2017 - roczny smakuje mocniej pomarańczami, jest gęsty, bardzo owocowy i mocno palony. Udany eksperyment Edytowane 11 Września 2017 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) #109 - Hop Tart SMaDH Pentameron (Sour Session IPA) 22 L, 58 IBU Zasyp: 5 kg - pilzneński Chmiel: 50 g - Columbus (US 2015, granulat, 15,1% aa) Na zimno: 109.1 - Saaz Late 50g 109.2 - Pacific Gem 50g 109.3 - Motueka 50g 109.4 - Wai-Iti 50g 109.5 - mix Dodatki: kwas mlekowy (pH brzeczki: 4,2) Drożdże: Fermentum Mobile FM 53 Kveik (gęstwa po #106, po cichej) Zacieranie: 60` - 67°C wysładzanie Gotowanie i chmielenie: 60` - 15 g 10` - 20 g 0` - 15 g Fermentacja w garażu Data rozlewu: Parametry: Ekstrakt początkowy: 13.8 Brix Ekstrakt końcowy: 8,2 Brix => 4,5 Blg Alkohol: 5% pH: Komentarz: Piwo pójdzie na 4 fermentory na zimno, każdy na inny chmiel. 12.10 poszło na 4 fermentory. Z paczki Saaz Late pachnie pięknie tytoniem. DEGUSTACJA PORÓWNAWCZA 25.11.2016: PACIFIC GEM: aromat nie jest mocny, ale da się wyczuć charakterystyczną dla tego chmielu nutę czarnego pieprzu oraz jagody i trochę ananasaWAI-ITI: bardzo delikatny aromat, nieco granulatowy, w smaku soczyste, brzoskwiniowo-morelowe, plus skórka cytryny i nieco trawy, łąkiMOTUEKA: najbardziej intensywny w zestawie, mocno brzoskiwinowy, poza tym nuty mango, moreli, pomarańczy, skórka limonki, świetny chmielSAAZ LATE (czyli krzyżówka Saaza i Sladka): wyraźnie inny od pozostałych, kultywator twierdzi że jest kwiatowo-owocowy, tymczasem wg mnie czuć tu nuty tytoniowe, ziemiste i trawiaste, nieco łodygowe, ciekawe i budzące skojarzenia z tradycyjnymi chmielami szlachetnymi Edytowane 25 Listopada 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) Kanał - nieudany eksperyment z drożdżami płynnymi #1 Edytowane 1 Lutego 2017 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Kanał - nieudany eksperyment z drożdżami płynnymi #2 Edytowane 1 Lutego 2017 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Kanał - j.w. #3 Edytowane 1 Lutego 2017 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 apropos #110 - Bald Pussy (Table Beer) jak Ci się sprawdza metoda mniejszej 15l warki z małym balingiem w kontekście braku startera? Czy drożdże direct pitch zawsze ruszają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Ruszają, tym zajęło to nieco ponad dobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) Kanał - j.w. #4 Edytowane 1 Lutego 2017 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) Kanał #5 - j .w. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Degustowałeś #100? Ciekaw jestem co z tego wyszło. Wysłano z Commodore 64 Edytowane 27 Listopada 2016 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Degustowałeś #100? Ciekaw jestem co z tego wyszło. Wysłano z Commodore 64 Nie tylko ja degustowałem nawet :-) Na Poznańskich Targach Piwnych skończyłem tym kilku blogerów Mocne, gęste, bogate, ostre, może nieco za bardzo ziołowe, słodkie. Do wypicia 100 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 #108 - Sweet Surrender (Late Hop Rye Orange Imperial Stout) - jak kveiki? Jak zachowały się w takim balingu? Jak wyszło piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 #108 - Sweet Surrender (Late Hop Rye Orange Imperial Stout) - jak kveiki? Jak zachowały się w takim balingu? Jak wyszło piwo? Bardzo dobre. Pomarańczy nie czuć, ale RIS smaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Kanał #6 - j.w. Hurra - wracam do sucharów Edytowane 1 Lutego 2017 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się