Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

#57 - Call Me The Breeze (Witbier)

 

16 l, 18 IBU

 

Zasyp:

  • 1,6 kg - płatki pszenne błyskawiczne
  • 1,2 kg - Strzegom pilzneński
  • 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

 

Chmiel:

  • 30 g - Kazbek (CZ 2014, granulat, 4,62%)

 

Dodatki:

  • 20 g - skórka słodkiej pomarańczy
  • 20 g - skorka gorzkiej pomarańczy
  • 20 g - kolendra indyjska, świeżo mielona

 

Drożdże:

  • Gozdawa Fruit Blanche

 

Zacieranie:

  • 220` - 50°C -> 43°C (wyjście do pracy ;) ) (+6 l wody)
  • 30` - 62°C (+ 4,5l wody)
  • 15` - 74°C (+ 8l wody)

 

Wysładzanie i filtracja:

  • Oplot + 5l wody

 

Gotowanie:

  • 60` - 5 g
  • 40` - 5 g
  • 30` - 5 g
  • 20` - 5 g
  • 10` - 5 g + dodatki
  • 0` -  5 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 12,7 Brix
  • Gęstość przed gotowaniem: 10,2 Brix
  • Gęstość ostateczna: 12,7 Brix

9.06.2016 w butelkach. 64 gramów cukru na 22 butelki 0,5 i 6 butelek 0,33. Pól litra strat. Zeszło do 6,2 Brix, po korekcie 2 Blg. 5,7% ABV.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#58 - 99 In The Shade (Dunkelweizen)

 

15 l, 17 IBU

 

Zasyp:

  • 2,5 kg - Strzegom pszeniczny
  • 0,3 kg - Strzegom karmelowy 150
  • 0,1 kg - Strzegom barwiący

 

Chmiel:

  • 35 g - Spalt Spalter (DE 2014, granulat, 3,5%)

 

Drożdże:

  • Gozdawa Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

  • 15` - 50°C (+5,8 l wody)
  • 30` - 65°C (+3,5l wody)
  • 15` - 76°C (+6,2l wody)

 

Wysładzanie i filtracja:

  • Oplot + 7l wody

 

Gotowanie:

  • 60` - 5 g
  • 50` - 5 g
  • 40` - 5 g
  • 30` - 5 g
  • 20` - 5 g
  • 10` - 5 g
  • 0` -5 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 14.0 Brix
  • Gęstość przed gotowaniem: 10.4 Brix
  • Gęstość ostateczna: 12.4 Brix

18.06.2015 w butelkach. Zeszło do 2,5, czyli mamy 5,3% ABV.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#55 (za poprzednią, która poszła do kanału) - Bitter Pill (Black IPA)

 

 

15 l, 100 IBU

 

Zasyp:

  • 3,4 kg - Strzegom pilzneński
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy 30
  • 0,4 kg - Strzegom barwiący (do wysładzania)

 

Chmiel:

  • 15 g - Iunga (PL 2014, granulat, 3,5% aa)
  • 150 g - Dr Rudi (NZ 2014, granulat, 11,8% aa)

 

Drożdże:

  • Gozdawa West Coast Yeast

 

Zacieranie:

  • 15` - 52°C (+6,2 l wody)
  • 25` - 65°C (+4,5l wody)
  • 15` - 75°C (+7l wody)

 

Wysładzanie i filtracja:

  • Oplot + 5,5l wody

 

Gotowanie:

  • 60` - 8 g Iunga
  • 50` - 7 g Iunga
  • 40` - 15 g Dr Rudi
  • 30` - 14 g Dr Rudi
  • 20` - 7 g Dr Rudi
  • 10` - 7 g Dr Rudi
  • 0` - 7 g Dr Rudi
  • Na zimno 7 dni - 100 g Dr Rudi

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 16,2 Brix
  • Gęstość przed gotowaniem: 13,6 Brix
  • Gęstość ostateczna: 17,0 Brix

19.06.2015 przelane na cichą - 5 blg

26.06.2015 zabutelkowane - 3 blg

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59 - Vampire Kiss (Russian Imperial Stout)

 

16 l, 42 IBU

 

Zasyp:

  • 4 kg - Strzegom żytni
  • 1,4 kg - Strzegom pilzneński
  • 1 kg - Strzegom pszeniczny
  • 0,8 kg - Strzegom karmelowy 30
  • 0,8 kg - płatki jaglane błyskawiczne
  • 0,3 kg - Strzegom karmelowy 150
  • 0,3 kg - Strzegom barwiący

 

Chmiele:

  • 50 g - Sybilla (PL 2014, granulat, 6% aa)
  • 15 g - Spalt Spalter (DE 2013, granulat, 3,5% aa)
  • 12 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11% aa)

 

Dodatki:

  • 1 kg - laktoza
  • 200 g - łuska gryczana do filtracji
  • garść - niemielona kawa Dallmayr Ethiopia*
  • garść - niemielona kawa Aroma Cafe Pistacjowa*
  • susz papryki Naga Morich

 

Drożdże:

  • Gozdawa Turbo 1410

 

Zacieranie:

  • 25 min - 50°C (+8,6 l wody)
  • 30 min - 69°C (+8,6 l wody)
  • 15 min - 75°C (+8,6 l wody)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot + 5,3 l wody
  • 3 spalone garnki
  • 3,5 godziny

 

Gotowanie:

  • 120` - chmiele + laktoza
  • 10` - po 1 garści kawy + chili

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 18,8 Brix (bez laktozy)
  • Gęstość ostateczna: 27,0 Brix (z laktozą)

 

* - pewnie na cichą też po garści pójdzie

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIS pójdzie na cichą, jak przyjdą płatki, czyli pewnie pojutrze, tymczasem:

 

#60 - Hop Picnic (American Pale Ale)

 

16 l, 36 IBU

 

Zasyp:

  • 2,5 kg - Strzegom pale ale
  • 0,5 kg - Strzegom monachijski I
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy jasny 30
  • 0,2 kg - Strzegom pszeniczny

 

Chmiel:

  • 75 g - Simcoe (US 2014, granulat, 11,4% aa)

 

Drożdże:

  • Gozdawa West Coast

 

Zacieranie:

  • 30` - 53°C (+6,4l wody)
  • 30` - 64°C (+7,5l wody)
  • 10` - 76°C (+7,1l wody)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary, wysłużony oplot +2,8l wody

 

Chmielenie:

  • 60` - 10 g
  • 50` - 2 g
  • 40` - 2 g
  • 30` - 2 g
  • 20` - 2 g
  • 10` - 2 g
  • 0` - 5 g
  • Na zimno - 50 g (5 dni)

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 12,2 Brix
  • Przed gotowaniem: 11,0 Brix
  • Gęstość ostateczna: 13,2 Brix

 

10.07.2015 - przelana na cicha, 2,2 Blg

15.07.2015 - zabutelkowane przy 1,7 Blg, 6,1% ABV

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 - Strawberry Fields Forever (Strawberry Millet American Wheat)

 

15 l, 31 IBU

 

Zasyp:

  • 1,4 kg - Strzegom pale ale
  • 1 kg - Strzegom pszeniczny
  • 0,4 kg - płatki jaglane błyskawiczne

 

Dodatki:

  • 578 g - truskawki

 

Chmiel:

  • 50 g - Simcoe (US 2014, granulat, 11,4% aa)

 

Drożdże:

  • Gozdawa West Coast

 

Zacieranie:

  • 30` - 50°C (+5,6l wody)
  • 35` - 62°C (+3,8l wody)
  • 10` - 78°C (+7,5l wody)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 5,5l wody

 

Gotowanie:

  • 60` - 7 g
  • 20` - 7 g + truskawki
  • 0` - 7 g
  • Na zimno (7 dni) - 29 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 13,4 Brix
  • Przed gotowaniem: 10,2 Brix
  • Gęstość ostateczna: 12,2 Brix

 

10.07.2015 - przelana na cichą, 3,3 Blg

16.07.2015 - zabutelkowane, 2,2 Blg, 5,25% ABV

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#62 - Festung Posen (Grodziskie)

 

13,8 l, 21 IBU

 

Zasyp:

  • 1,6 kg - Weyermann grodziski

Chmiel:

  • 12 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11,0% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile Grodzie Dębowe - bez startera

 

Zacieranie:

  • 30` - 50°C (+5,6l wody)
  • 30` - 66°C (+3,2l wody)
  • 10` - 75°C (+5l wody)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 6,1l wody

 

Gotowanie:

  • 60` - 4 g
  • 20` - 4 g
  • 0` - 4 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 8,3 Brix
  • Przed gotowaniem: 6,6 Brix
  • Gęstość ostateczna: 7,7 Brix

17.07.2015 trafiło do butelek, 1,6 Blg, 3,15% ABV

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#63 - Squirting Teen (Australian Sparkling Ale)

 

13 litrów, 30 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg - Strzegom pale ale
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy 30

 

Dodatki:

  • 0,3 kg - cukier biały

 

Chmiel:

  • 20 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11,0% aa)

 

Drożdże:

  • Mangrove Jack`s Burton Union

 

Zacieranie:

  • 20` - 51°C (+5,5l)
  • 40` - 66°C (+3,8l)
  • 10` - 78°C (+5,1l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 6,2l

 

Gotowanie:

  • 60` - 6 g + cukier
  • 20` - 7 g
  • 0` - 7 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 12.8 Brix (bez cukru)
  • Przed gotowaniem: 9.8 Brix (bez cukru)
  • Gęstość ostateczna: 12.1 Brix (z cukrem) /rozcieńczyłem bo za dużo odparowało/

 

4.08.2015 - w butelkach. Zeszło do.... 0,5 Blg! ABV = 6%.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#64 - Proto Dybuk (Salted Vanilla & Cocoa Porter)

 

Drugie podejście do ex-warki #55, którą zjadł tlenowiec.

 

16 l, 50 IBU

 

Zasyp:

  • 2,5 kg - Strzegom pale ale
  • 0,8 kg - Weyermann żytni
  • 0,3 kg - Strzegom czekoladowy jasny 400
  • 0,3 kg - Strzegom karmelowy 100-150
  • 0,2 kg - Strzegom barwiący

 

Dodatki:

  • 6 lasek wanilii
  • 2 opakowania kakao
  • łyżeczka soli

 

Chmiel:

  • 25 g - Magnum (PL 2014, granulat, 14% aa)

 

Drożdże:

  • SafAle S-04

 

Zacieranie:

  • 15` - 48°C (+8,2 l)
  • 30` - 68°C (+7 l)
  • 15` - 78°C (+7,8 l)

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 3,5l

 

Gotowanie:

  • 120` - chmiel
  • 10` - wanilia, kakao i sól

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 12.5 Brix
  • Przed gotowaniem: 11.4 Brix
  • Po gotowaniu: 15,6 Brix

3.08.2015 - w butelkach. Zszedł do 5,8 Blg. ABV = 5,4%.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.