Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

ok, dzieks, muszę przy kolejnej warce sprawdzić ph, a zmiękczasz jakoś wodę wiesz jakieś filtry itp ? ja np dolewam jakiś % wody destylowanej ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na smak tak szczerze mówiąc może jak chlapnę 50% to coś się wyczuje, sorrki za robienie bajzlu na wątku :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie robisz bajzlu :) Forum służy do wymiany opinii i rozmowy. Kwas mlekowy zmiękcza wodę :) Polecam ten kalkulator: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/

 

Tymczasem dziś w garze kolejny RIS, ale z twistem.

 

#120 - The Virtue Of Selfishness (Christmas Imperial Stout)

 

14 L,  167 IBU

 

Modyfikacja wody:

6 g soli kuchennej

3 g sody oczyszczonej

 

Zasyp:

3731 g - Viking Malt wiedeński

1386 g - Viking Malt pszeniczny

1200 g - płatki owsiane błyskawiczne

1111 g - Viking Malt karmelowy żytni

410 g - Viking Malt karmelowy pszeniczny

345 g - Viking Malt jęczmień prażony

343 g - Viking Malt czekoladowy ciemny
 

Chmiel:

50 g - Magnum 2016

50 g - Polaris 2016

 

Dodatki:

500 g - laktoza

11 g - cukier wanilinowy

10 g - curacao

4 g - habanero mielone

3 g - cynamon

 

Płatki dębowe do leżakowania (21.12.2017)

 

Drożdże:

2 op. - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

75` - 66°C

 

Gotowanie i chmielenie:

90` - Magnum

5` - Polaris + dodatki

 

Fermentacja w garażu (ok. 15 st.)

 

Data rozlewu: 25.01.2018 (po 3 miesiącach w wiadrze, miesiąc na płatkach)

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy:  25,3 Brix

Ekstrakt końcowy: 15,2 Brix => 8,3 Blg

Alkohol: 10%

 

Komentarz: Przy rozlewie czuć głównie habanero, ale nie jest jakieś nieprzyjemne. Póki co jednak dominuje. Na drugim planie cynamon.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiesz co na stronie co miesiąc mam spory zestaw danych 

http://www.tw.tarnow.pl/jakosc-wody/90-wyniki-badan-2017-09-18

 

mierzyłem takim testem kropelkowym nie wiem na ile precyzyjny ale sprawdzalem na wodzie demi, i wydaje się ok, poza tym w tych danych jest podana i teraz jest cos poniżej 9 i niby się zgadza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej denerwującym mnie trendem w światowym piwowarstwie w roku 2017 jest popularność słodkich piw, a zwłaszcza słodkich IPA bez goryczki, wszelkich milkszejków, itd. Dlatego też postanowiłem oddać hołd tradycji amerykańskiej rewolucji piwowarskiej, podrasowując ją nieco o własne doświadczenia i preferencje. Mocno siarczanową i twardą wodę poznańską zmiękczyłem kwasem mlekowym, a dodatkowo podbiłem chlorki, by piwo miało przyjemniejsza fakturę w ustach (docelowo wyrównałem siarczany z chlorkami). Modyfikacja wody więc bardzo 2017, chmielenie bardzo 2015, a zasyp bardzo mój (miało być 100% pils, ale nie starczyło, więc dosypałem pszenicy) - bez karmelu. Do tego Nottinghamy, które w obecnych warunkach (ok. 15 stopni) powinny dać w miarę neutralny profil. Oto i Jefferson Airplane - hołd dla pioniera Rewolucji i znakomitego zespołu.
 
#119 - Jefferson Airplane (India Pale Ale)
 
 
15 L, 156 IBU
 
Modyfikacja wody:
15 ml kwasu mlekowego 80%
5 g soli kuchennej
 
Zasyp:
3,35 kg - Viking Malt pilzneński
1,21 kg - Viking Malt pszeniczny
 
Chmiel:
100 g - Citra 2016
100 g - Simcoe 2016
50 g - Waimea 2016
50 g - Rakau 2016
50 g - Amarillo 2016
 
Drożdże:
1 op. - Danstar Nottingham
 
Zacieranie:
75` - 65,5°C
 
Gotowanie i chmielenie:
60` - 50g Citra, 25g Simcoe
0` - 25g Simcoe
Na zimno 4 dni: Rakau, Amarillo, Waimea
 
Fermentacja w garażu (ok. 15 st.)
 
Data rozlewu: 1.11.2017
 
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 15.0 Brix
Ekstrakt końcowy: 8,1 Brix => 3,5 Blg
Alkohol: 6,25%

Szanuję. Za taką rewolucje walczyłem, a nie milksake'i(??) pite przez słomkę z ibu jak Tyskie.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#121 - Cornish Independence (British Strong Brown Ale)

 

Short and shoddy - eksperyment: zacieranie 35 minut, gotowanie 30 minut.

 

15 L,  81 IBU

 

Zasyp:

5 kg - Viking Malt pilzneński

0,5 kg - Viking Malt karmelowy 300

 

Chmiel:

50 g - Magnum 2016

50 g - Epic 2016

 

Drożdże:

1 op. - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

13` - 46°C

14` - 63°C

8` - 69°C

 

Gotowanie i chmielenie:

30` - 25 g Magnum

10` - 25 g Magnum

0` - 50 g Epic

 

Fermentacja w garażu (ok. 12 st.)

 

Data rozlewu: 28.12.2017

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy:  14,4 Brix

Ekstrakt końcowy:  7 Brix -> 2,2 Blg

Alkohol: 6,6%

 

Eksperyment średnio udany. Wydajność przy tak krótkim i rwanym zacieraniu spadła z tradycyjnych 73% do... 53,5%. Warto poświęcić te 30 minut więcej....

 

Przy rozlewie: karmel, goryczka, wytrawny finisz, jakby lekki aceton w zapachu?

 

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

#122 - Black Market (Schwarzbier)

 

15 L, 32 IBU

 

Woda:

4 g - sól kuchenna

 

Zasyp:

2,13 kg - Viking Malt pilzneński

0,49 kg - Viking Malt monachijski jasny

0,33 kg - Viking Malt monachijski ciemny

0,16 kg - Viking Malt barwiący obłuszczony

0,166 kg - Viking Malt czekoladowy jasny

 

Chmiel:

50 g - Hallertauer Mittelfrueh 2016

 

Drożdże:

1 op. - Danstar Nottingham (w temperaturach lagerowych)

 

Zacieranie:

Wsyp do ciepłej wody z kranu

18` - 66°C

27` - 72°C

 

Gotowanie i chmielenie:

90` - 25 g

30` - 25 g

 

Fermentacja w garażu (ok. 10 st.)

 

Data rozlewu: 3.03.2018

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy:  12.8 Brix

Ekstrakt końcowy: 7.8 Brix => 4,5 Blg

Alkohol: 4,5%

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#123 - Who Ate All The Bratwurst? (Rauchbock)

 

15 L,  26 IBU

 

Modyfikacja wody:

10 g kwasu mlekowego

7 g soli kuchennej

 

Zasyp:

1,69 kg - wiedenski

0,82 kg - wędzony bukiem

0,68 kg - cookie

0,56 kg - monachijski ciemny

0,41 kg - pszeniczny

0,40 kg - monachijski jasny

0,23 kg - pilzneński

0,12 kg - melanoidynowy

0,04 kg - barwiący obłuszczony

0,04 kg - czekoladowy jasny

 

Chmiel:

50 g - Hallertauer Mittelfrueh 2016

 

Drożdże:

2 op. - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

20` - 45°C

22` - 62°C

23` - 68°C

 

Gotowanie i chmielenie:

90` - 35 g

15` - 15 g

 

Fermentacja w garażu (ok. 9 st.)

 

Data rozlewu:  10.04.2018

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy:  17.0 Brix

Ekstrakt końcowy: 8.3 Brix => 2.5 Blg

Alkohol:  8%

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałem ostatnio gdzieś w internecie z Ameryki że nie powinno się używać soli kuchennej tylko takiej chyba do peklowania. Chodzi ponoć o to że sól kuchenna jest z automatu jodowana jodanem potasu czy coś w ten deseń. Sam używam takiej soli ale zastanawiam się czy ten jod albo  potas mogą mieć jakiś faktyczny wpływ w takich ilościach jakie są w soli  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...

Jako że nie mam już czasu warzyć w domu, a zalegał mi słód, zrobiłem czyszczenie magazynu.

 

#124 - The Grand Finale (Polish Dark Smoked Strong Ale)

 

Około 15 L.

 

Zasyp:

2,64 kg - pilzneński
2,11 kg - monachijski jasny
2,11 kg - monachijski ciemny
1,88 kg - melanoidynowy
1,32 kg - cookie
1,31 kg - wiedeński
1,18 kg - wędzony bukiem
0,59 kg - pszeniczny
0,4 kg - barwiący obłuszczony

 

Podwójne zacieranie. Schemat 52-64-72-76 następnie 64-67

 

Chmiel:

50 g - Tradition 2016, PL,  6% - granulat

50 g - Iunga 2017, PL,  11% - szyszka

Gotowanie 3 godziny. Wszystko na 60 minut.

 

Drożdże:

2 x 11 g - Danstar Nottingham

 

Fermentacja w garażu ok. 19 st.

 

Wyszło 30 Brix.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.