Vami Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Kanał. Wszystkie te ekspetymenty owocowe zeżarł ocet. Niestety. Stawiam na zakażenie drożdży. Edytowane 20 Marca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Po 10 dniach American Dream poszedł na cichą z dodatkiem 50 g Citry i 50 g Amarillo. Drożdże US-05 nie chciały opadać i została część na górze. Gęstwę zebrałem i z góry i z dołu - będzie do barleywine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Po 10 dniach chmielenia na zimno American Dream poszedł do butelek. 21 litrów i ok. 90-100 gram cukru białego, co ma dać ok. 2 vol gazu. BLG spadło do 5, więc uzyskałem 5,5 alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Milk Stout też w butelkach. 42 butelki różnej pojemności i... 4 pety 1,5L, bo skończyły się butle Nagazowanie celuję niskie. W smaku przyjemna paloność i duża słodycz (w końcu 1 kg laktozy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Miałem ostatnio przerwę w warzeniu. Milk Stout jakoś mi się kiepsko nagazował, natomiast AIPA genialna i piję sesyjnie. Miód, słód i orzeszki #11 - Big Fat Mama (Whisky Rye Barleywine) - 25 BLG, 160 IBU, 18 SRM Zobaczymy jak sfermentuje, ale ma być ok. 10% alkoholu Zasyp: 5 kg - słód wiedeński 1 kg - słód żytni 1 kg - słód pszeniczny 1 kg - słód whisky 1 kg - słód CaraMunich I Chmiel: 50 g - Centennial 50 g - Citra Dodatki: 100 g - daktyle suszone Drożdże: Gęstwa US-05 po #9 Zacieranie: Na lenia w 24 litrach wody, podgrzanie do 70 stopni i odstawienie na godzinę Filtracja i wysładzanie: 6 litrów do wysładzania, filtracja się zapowietrzyła po 10 litrach, ostatecznie jakoś poszło. Chmielenie: 60` - Centennial 30` - daktyle 0` - Citra Brak chłodzenia, fermentacja w temp. pokojowej Po miesiącu wygląda tak: Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Przed wyjazdem na majówkę jeszcze jedno warzenie. #12 - Czeski film (Bohemian Amber Ale) 11 BLG, 35 IBU, 16 SRM Zasyp: 2 kg - słód pilzneński 1 kg - słód melanoidynowy 1 kg - słód karmelowy 0.5 kg - słód owsiany 0.5 kg - płatki ryżowe Chmiel: 50 g - Saaz 50 g - Kazbek Zacieranie: 66 stopni 60 minut w 23 litrach Filtacja i wysładzanie: Bezproblemowo, szybciutko, 12 litrów do wysładzania Chmielenie: 60` - 25 g Saaz, 25 g Kazbek 0` - 25 g Saaz, 25 g Kazbek No chill Drożdże: Danstar Nottingham, uwodnione Fermentacja w temp. pokojowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Po 17 dniach fermentacji barleywine zeszło z 25 do 8 blg Po 12 dniach fermentacji czech zszedł do 2 blg (!). Pierwszy raz mam takie odfermentowanie, ale i pierwszy raz używam Nottinghamów. Może jutro go zabutelkuję. Edytowane 12 Maja 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 No i Czeski film poszedł do butelek, nasycenie planowane ok. 2,5 vol. Wyszło 38 butelek 0,5 i 0,6l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Big Fat Mama w butelkach. 18 x 0,5, 1 x 0,6, 9 x 0,33, 1 x niepełny PET 1,5 L (tak z 1,2) Nagazowanie celuję koło 2.0 vol, czyli w środkowym przedziale barley wine. Próbka smakuje świetnie. Gęste, czuć efekty słodu whisky (palona guma, wędzoność lekka), goryczka solidna, ale nie przykrywa reszty (mimo 160 IBU). Jak dojrzeje to będzie bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) #13 - Mission Pitcairn (Pacific Robust Porter) 14,5 BLG, 30 IBU, 32 SRM Zasyp: 5 kg - pale ale 1 kg - orkiszowy 0,5 kg - pszeniczny czekoladowy Chmiel: 50 g - Pacifica 50 g - Wai-Iti Zacieranie: 25 litry wody 50 stopni - 15 min 67 stopni - 45 min krótki mashout Filtracja i wysładzanie: 14 litrów wody na wysładzanie, szybko i bezboleśnie Chmielenie: 60` - Pacifica na zimno - Wai-Iti Drożdże: Gęstwa Danstar Nottingham po #12 Wyszło ok. 23 litry Edytowane 19 Maja 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Jako że przyszła w ekspresowym tempie paczka z Centrum Piwowarstwa, mimo niesprzyjającej piwu pogody (oj będzie teraz prawdziwy test drożdży jak będą musiały fermentować w 25-30 stopniach - pocieszam się że w Ameryce ludzie się tym nie przejmują i fermentują nawet w 35) zabrałem się za kolejne warzenie. #14 - White Whale (Witbier) 10,5 blg, 20 IBU, 4 SRM Zasyp: 3 kg - Strzegom pilzneński 2 kg - pszenica niesłodowana 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne Chmiel: 50 g - Saphir (2,7% aa) Dodatki: 25 g - kolendra świeżo starta skórka pomarańczowa (2 pomarańcze) Drożdże: Brewferm Blanche (uwodnione) Zacieranie: 20 litrów wody 50 st. - 60 min (pszenica i owies) - miało być krócej ale nie mogłem wcześniej słodu wrzucić 68 st - 45 min (z dosypanym słodem) Filtracja i wysładzanie: Oplot dał radę. 15 litrów wody do wysładzania. Gotowanie: 180` - nic 120` - Saphir No chill Skórka pomarańczowa i zmielona kolendra na whirlpool Ciekawostka: Moje eksperymentalne Guess What (na drożdżach Delecta Instant za 1,5 zł, z siemieniem lnianym, syropem malinowym, miodem i pestkami papai) robi furorę wśród kobiet Zgodnie z planem Edycja: Wyszła tragiczna wydajność. Liczyłem na dwunastkę, a wyszło ledwie 10 z hakiem. Trudno. Nie dosypuję cukru. Edytowane 22 Maja 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Dziś coś, co ma miażdżyć popiołem :> Odkryłem też powód słabej wydajności witbiera. To nie wydajność słaba tylko moja waga. Dałem ok. pół kilo mniej slodu pilznenskiego. #15 - Ashtray Heart (Dry Stout) - 9,5 blg, 50 IBU, 40 SRM Zasyp: 3,5 kg - pale ale 1 kg - jęczmień palony Chmiel: 50 g - Marynka Drożdże: Danstar Nottingham (gęstwa) Zacieranie: 22,5 litra wody 60 min w 68 stopniach Filtracja i wysładzanie 16,75 litra wody Musiałem nacinać parę razy złoże filtracyjne, ale poszło Gotowanie: 60` - Marynka No chill Przy takich parametrach odczuwalność goryczki (BU:OG) jest na poziomie 1.3, czyli bardzo mocna. Zobaczymy jak to wyjdzie w smaku Przy przelewaniu do fermentora wcale nie była powalająca. Wynika to z tego, że Marynka którą dostałem miała aż 9% AA, a nie przewidziane przeze mnie 7,5. Wyszło coś około 26 litrów. Będzie więc mało alkoholowe, ale za to więcej Rozpoczęła się takżefermentacja White Whale. Zdjecie po 11 dniach od zabutelkowania: Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Fermentacja ruszyła. Niestety, temperatura nie rozpieszcza. 25 stopni w mieszkaniu... Bedzie prawdziwy test dla tych drozdzy. Albo beda fuzle albo sobie poradza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Tak się prezentuje ósma warka fermentowana drożdżami Delecta Instant, z dodatkiem syropu malinowego, siemienia lnianego, miodu i pestek papai. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Update fermentacyjny #13 - Mission Pitcairn spadł do 4 blg, dosypałem 50 g Wai-Iti na cichą #14 - White Whale pokryty piękną drożdżową pianą, nie ruszam, nie sprawdzam (przezroczysty fermentor) #15 - Ashtray Heart po 4 dniach (!) spadł do 2 blg (!), domknąłem wieko i niech sobie stoi... temperatura zrobiła swoje. W smaku spory popiół - zgodnie z założeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Witbier #14 spadł do 1 blg W próbce bardzo mocna kolendra. Chyba ciut przesypałem. 25 gram to ciut za dużo. Jednak jako że lubie smaki intensywne, to będzie dobrze. Czas to butelkować. Edytowane 29 Maja 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Rozłałem Wita. Poszło sprawnie i szybko. 32 x 0,5, 2 x 0,6, 4 x 0,33. Łącznie 18,5 litra. Do tego z 1,5 zostało z drożdżami. Zapach obłędny. Oby refermentacja poszła wzorowo Nagazowanie w dolnych widełkach. 90 g cukru białego, co daje ok. 2.1-2,2 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 #13 - Mission Pitcairn - w butelkach, 37 x 0,5l, nagazowanie celuję lekkie. Końcowe blg 3,5, co dało 6% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 50 x 0,5l Ashtray Heart (#15) w butelkach. Nagazowanie leciutkie (1,5 vol). 3,7 alc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Recenzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Sebek: Zmień tytuł na Skrzydła Husarii ;) Sorry. **** Tymczasem skoro nic nie fermentuje, to trzeba to nadrobić. Mało mi amerykańskiego IPA coś w zapasie, więc na dziś coś takiego. #16 - Porcupine (American India Pale Ale) - 16 Blg, 60 IBU, 14 SRM, 0,9 BU/SG Zasyp: 6,5 kg - Pale Ale 1 kg - CaraGold Chmiele: 50 g - Citra 50 g - Centennial 50 g - Amarillo 50 g - Cascade Drożdże: Gęstwa Danstar Nottingham (III pokolenie) Zacieranie: Podgrzanie 24 litrów wody do 60 stopni Wsyp słodów (tym razem powoli, testuję wydajność) Podgrzanie do 66 stopni Pozostawienie na 60 minut Podgrzanie do 75 stopni Filtracja i wysładzanie: Spuszczenie całej brzeczki przedniej + jej chmielenie (Centennial, Citra) Pierwsze w życiu FWH - jestem ciekaw efektów 19 litrów wody do wysładzania Gotowanie: 60 minut Chłodzenie: Pod prysznicem i na balkonie Na cichą pójdzie: Amarillo i Cascade Wyszło ponad 26 litrów. Wychodzi z fermentora Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Witbier po tygodniu od zabutelkowania nagazowany prawidłowo. W zapachu i smaku głównie kolendra (25 gramów to jednak ciut za dużo). Piana jest, ale szybko znika (za długa przerwa białkowa). Mam jeszcze składniki na dwa piwa i oba będą dość monstrualne. Na początek eksperyment: #17 - Honey Badger (Smoked Quadrupel) - 25 Blg, 30 IBU, 23 SRM Zasyp: 5 kg - Steinbach wędzony 1 kg - Weyermann Abbey 1 kg - Steinbach karmelowy 150 EBC 1 kg - Castle Biscuit 1 kg - Steinbach monachijski ciemny Dodatki: 600 g - konfitury naturalne: żurawina i borówka 400 g - miód lipowy Chmiel: 50 g - East Kent Goldings 50 g - Saaz późny Zacieranie: Podgrzanie 25 litrów wody do 60 stopni Wsypanie słodów Podgrzanie do 66 stopni Wygrzew 75 stopni Filtracja i wysładzanie: Miód, konfitury i EKG jako FWH 14 litrów wody do wysładzania Niemałe problemy przez dużą ilość młóta. Musiałem przesypywać młóto i odtykać filtrator. Gotowanie: 90` - Saaz późny Drożdże: Gęstwa Brewfarm Blanche Komentarz: Niestety, zawiodłem się na wędzonym słodzie ze Steinbacha. Aromat wędzony jest dużo gorszy niż w Bestmalzu. Następnym razem użyję Bestmalza - tam 2 kg dawało solidny boczek, a tu 5 kg i ledwo co czuć - przy wsypie nuty szynkowe, przy filtracji nieznaczny aromat. Zobaczymy jak w gotowym piwie. Z powodu długiej filtracji gotować będę w nocy albo nawet jutro rano. Póki co jest wg miarki aż 28 litrów brzeczki o_O. Miało być 20.5 przed gotowaniem. Oczywiście w konsekwencji jest i dużo niższe Blg. Będzie trzeba pogotować dłużej i odparować. Przy obecnym stężeniu wyjdzie jakieś 22 Blg, a jednak chcę pod 30 podciągnąć. Tak wygląda 21.10.2014. W aromacie wędzonka i owocowa kwaśność. W smaku pełne, z nutami szynkowymi i owocowymi plus kwasek. Eksperyment mega udany. Nie dla wszystkich jest to piwo, ale mi bardzo podchodzi. Edytowane 21 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Steinbach jest najmocniej wędzonym słodem na rynku. Po prostu przykryłeś po masakryczną ilością karmelowego i konfiturami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Ale nawet przy wsypie (a wsypywałem go jako pierwszy) nie czułem takiej wędzonki jak w Bestmalzu... Może jakaś partia zła? Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Nie jest to wykluczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się