BuDeX Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Zawartość alkoholu w piwie po refermentacji wzrośnie tylko w przypadku gdy dodamy glukozę/cukier bezpośrednio do butelek lub blg syropu glukozowego/cukrowego użytego do refermentacji będzie wyższe od blg początkowego brzeczki nastawnej. Jeżeli blg będzie takie samo lub niższe nie wzrośnie zawartość alkoholu w gotowym piwie po refermentacji. Skąd taka teoria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) To jest logiczne. Jeśli do piwa 12 blg dodasz litr wody z cukrem o wynikowym blg 12(120g cukru), to jak się zmieni ekstrakt piwa, i czy zawartość alkoholu w min wzrośnie? W sumie wzrośnie... No bo jeśli piwo z 12 blg spadło do np. 3, to ten litr wody z cukrem spadnie do 0. Więc różnica w zawartości alkoholu będzie tylko to 3 blg w jednym litrze piwa. nie ma na to pytanie prostej odpowiedzi. wszystko zależy od tego ile czego i w jaki sposób dodajesz do refermentacji Mógłbyś to wyjaśnić? Dodatek glukozy/sacharozy/miodu dający takie samo nagazowanie da nam inną zawartość alkoholu? Edytowane 20 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 To jest logiczne. Jeśli do piwa 12 blg dodasz litr wody z cukrem o wynikowym blg 12(120g cukru), to jak się zmieni ekstrakt piwa, i czy zawartość alkoholu w min wzrośnie? W sumie wzrośnie... No bo jeśli piwo z 12 blg spadło do np. 3, to ten litr wody z cukrem spadnie do 0. Więc różnica w zawartości alkoholu będzie tylko to 3 blg w jednym litrze piwa. To 3 blg różnicy będzie rozkładało się na objętość całej warki, więc w przypadku 20L piwa jest to w granicach 0,15 blg na litr piwa a to w zasadzie pomijalna wartość o jaką wrośnie zawartość alkoholu w gotowym piwie po refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Przy przedostatniej warce zauważyłem dziwne zjawisko...mianowicie przygotowałem roztwór wody z cukrem- wlałem go do pustego fermentora i następnie przelałem tam piwo z cichej. Następnie nastąpił rozlew; na koniec zostało mi ok 100 ml brzeczki z którą już nie było za bardzo co zrobić, więc postanowiłem zdegustować... W smaku sam cukier... Jest to możliwe żeby się nie rozmieszało? Dziś zlewałem kolejną warkę i celem uniknięcia tej sytuacji po zlaniu z cichej do roztworu cukru całość delikatnie wymieszałem... I tu powstaje pytanie zlewać do roztworu i nie przejmować się, że nie będzie równomiernie rozmieszane w butelkach, czy całość mieszać dodatkowo napowietrzając piwo. Proszę o sugestie bardziej doświadczonych forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Ja robiłem tak jak ty plus mieszanie łyżką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowarmlody Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Zamieszanie łyżka tego uwazam, ze jest podstawą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 czy całość mieszać dodatkowo napowietrzając piwo. Jak nie zaczniesz szaleć z tą łyżką to zbytnio piwa nie napowietrzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Przy przedostatniej warce zauważyłem dziwne zjawisko...mianowicie przygotowałem roztwór wody z cukrem- wlałem go do pustego fermentora i następnie przelałem tam piwo z cichej. Następnie nastąpił rozlew; na koniec zostało mi ok 100 ml brzeczki z którą już nie było za bardzo co zrobić, więc postanowiłem zdegustować... W smaku sam cukier... Jest to możliwe żeby się nie rozmieszało? Dziś zlewałem kolejną warkę i celem uniknięcia tej sytuacji po zlaniu z cichej do roztworu cukru całość delikatnie wymieszałem... I tu powstaje pytanie zlewać do roztworu i nie przejmować się, że nie będzie równomiernie rozmieszane w butelkach, czy całość mieszać dodatkowo napowietrzając piwo. Proszę o sugestie bardziej doświadczonych forumowiczów. Jeśli "nie będzie równomiernie rozmieszane", to możesz mieć część butelek przegazowanych, a w innych mało gazu. Ja delikatnie mieszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Ewntualnie tak ustaw końcówkę wężyka, żeby powstał wir. Wtedy się samo wymiesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venon Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Ja mam pytanko również o refermentację Robiłem stouta z brewkita od Coopersa, startowe blg 10 (1042), fermetowało 2 tyg. do 4 blg w ok. 20 stopniach, Do refermentacji użyłem 90g cukru (wyliczone z kalkulatora). Piwo postało tydzień w temp. 20 stopni i potem do piwnicy. Po 3 tygodniach nie mają prawie w ogóle gazu ;/ Drożdże pewnie już wszystko przerobiły ale gazu jak na lekarstwo? Czy z czasem jeszcze trochę się nagazuje czy już marne szanse? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Tydzień na refermentację niekoniecznie mogło wystarczyć. Po drugi 90g na 20l da Ci raczej niskie nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Przenieś w cieplejsze miejsce na 2tyg. powinno się nagazować. Ja do stoutów daje 60-70g na 20l i po ok. 2 tyg nagazowanie jest akurat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się