WiHuRa Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Ja tak jak Dziadek po prostu przepuszczam przed nią Oxy, mam wersję z napędem elektrycznym. Dzięki! Twój post rozjaśnił mi trochę temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Chcę zakupić pompę Grifo taka dostępną w BA. Która z tych dwóch wersji sprawdzała by się lepiej? Oczywiście mam zamiar używać jej także do pompowania zacieru. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=5303903 http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=5303914 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Dwie pompy typu Grifo różnią się wydajnością i materiałem z jakiego jest wykonany korpus Pozostaje kwestia z brązu czy nierdzewny korpus ?. Do czego jest ci potrzebny taka wydajność tej pompy,zamierzasz stosować regulator obrotów ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Zastanawiam się tylko która będzie lepiej pompować brzeczkę ze śrutą. Wydajność... im szybciej tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 To wybierz mocniejszy model Grifo G25. Pytanie jak się nasuwa czy wirnik tej pompy będzie skutecznie tłoczył gęsty zacier , na ile spadnie wydajność ?.Zanim wydasz tyle kasy lepiej się zorientować.Pompa będzie przepompowywać zacier do wymiennika w celu ogrzania zacieru,dlaczego chcesz pompować zacier nie lepiej płynną część. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Chcę przepompować zacier do kadzi filtracyjnej, żeby to jakoś sprawnie szło. Wolałbym jednak nierdzewkę, wiadomo czemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 A nie taniej będzie jak kadzi zacierną ustawisz wyżej, zamontujesz zawór 2 cale plus rura i na koniec zacierania wszystko spuścisz do kadzi filtracyjnej. Przykład: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 lepiej żeby zacier wchodził do kadzi od dołu, ew z boku a nie tak strumieniem od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Całkowita racja nie pomyślałem o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 I tak muszę kupić pompę, więc dobrze żeby mogła pompować i zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 lepiej żeby zacier wchodził do kadzi od dołu, ew z boku a nie tak strumieniem od góry. Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 lepiej żeby zacier wchodził do kadzi od dołu, ew z boku a nie tak strumieniem od góry. Dlaczego? co to by się zacier nie napowietrzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Tlen mu szkodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Tlen mu szkodzi? tak, utlenia tłuszcze co może mieć niekorzystny wpływ na smak. Może rozpuszczalność tlenu nie jest powalająca w tej temperaturze, ale za to szybkość reakcji dużo większa, dlatego co się rozpuści jest szybko zużywane do utleniania, nie jak w 10 czy 20 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Tlen mu szkodzi? tak, utlenia tłuszcze co może mieć niekorzystny wpływ na smak. Może rozpuszczalność tlenu nie jest powalająca w tej temperaturze, ale za to szybkość reakcji dużo większa, dlatego co się rozpuści jest szybko zużywane do utleniania, nie jak w 10 czy 20 stopniach. Tylko w zacierze czy podczas przelewania gorącej brzeczki też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Tylko w zacierze czy podczas przelewania gorącej brzeczki też? w obu przypadkach - brzeczka ma zwykle większą temperaturę więc efekt może być jeszcze bardziej zauważalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Tylko w zacierze czy podczas przelewania gorącej brzeczki też? w obu przypadkach - brzeczka ma zwykle większą temperaturę więc efekt może być jeszcze bardziej zauważalny. A korytko brzeczkowe? Nie napowietrza się wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 napowietrza się, dlatego już się tego nie stosuje w nowych instalacjach. Chociaż są też nowe instalacje gdzie zacier i brzeczka są intensywnie napowietrzane i jakoś ludzie piwa z nich piją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Mi osobiście bardziej smakowało piwo z X lat wcześniej niż z nowych instalacji, w których się nie napowietrza. W ogóle ktoś kiedyś to udowodnił doświadczalnie, czy są to tylko teoretyczne dywagacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Mi osobiście bardziej smakowało piwo z X lat wcześniej niż z nowych instalacji, w których się nie napowietrza. W ogóle ktoś kiedyś to udowodnił doświadczalnie, czy są to tylko teoretyczne dywagacje? Bo teraz liczy się ilość,jakość poszła do muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Bo teraz liczy się ilość,jakość poszła do muzeum. Nie zauważyłem, by przyszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 A tak w temacie pomp i muzeum: http://allegro.pl/stara-pompa-do-piwa-z-browaru-i2841154039.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Poszukuję pompy na wiertarkę do przepompowywania gorącej brzeczki, a w związku z poszukiwaniami nasuwa się pytanie: Czy to oby nie te same pompy?: http://winnica.bazarek.pl/opis/128523/pompa-do-tloczenia-wina-oleju.html http://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&category_id=3&product_id=1282 http://www.aqua.zgora.pl/aquasklep/Aquasklep/skrypt_pliki/pompy.htm Bo jeśli tak, to trzecia oferta wygląda bardzo interesująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ta obiegowa do centralnego ogrzewania wydaje się najlepsza ale ona jest na "prąd" a nie na wiertarkę. Cena dobra. Obodowa zrobiona jest z żeliwa czymś pokryta a wirnik z tworzywa. Do wszelkiego typu rimsów, hermsów lub innych instalacji nada się no ale nie jest to nierdzewka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ta trzecia nie jest na wiertarkę, to pompa która wymusza obieg w instalacja CO, ma własny silnik, ale nie wiem czy nadaje się do brzeczki. Te dwie pierwsze to chyba takie same.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi