pan_czarny Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Jakie macie doświadczenia z dokładnością ciekłokrystalicznych termometrów, naklejanych na fermentor? Zastanawia mnie, że wczoraj zadałem drożdże do brzeczki o temp. 17 stopni C, a po ruszeniu fermentacji burzliwej wartość się nie zmieniła. W wielu źródłach pojawia się informacja, że po rozpoczęciu fermentacji drożdże podnoszą temperaturę brzeczki nawet o 3 stopnie, tutaj tego nie widac - i to nie po raz pierwszy. Nie chcę mierzyć termometrem elektronicznym, bo jeszcze zakażę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 A ten termometr jest wewnątrz fermentora czy na zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Widzialem temat na forum ze ktos kalibrowal termometry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 a czy fermentacja wystartowała? bo zmiana temperatury to tylko jeden z objawów... jest piana? czuć? ew. czy "bulka"? używam temometru brewfermu na jednym z fermentorów i powiem szczerze że bazując tylko na wskazaniach tego termometru mógłbym przeprowadzać fermentację/rozpoczynać butelkowanie; nie jestem fanem termometrów akwarystycznych w postaci naklejek, ale jeżeli dokładność ok. 0,5-1 stopnia wystarcza to takie ciekłokrystaliczne są całkiem OK nawet jeśłi chodzi o sprawdzenie czy dziecko ma gorączkę (są podobne takie paski przykładane do głowy dziecka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Przecież chyba logicznie, że jeżeli temperatura otoczenia ma 17 stopni, a brzeczki 20, to termometr naklejony na fermentorze nie wskaże temperatury brzeczki, tylko bliżej 17 stopni niż 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 A ten termometr jest wewnątrz fermentora czy na zewnątrz? Termometr jest naklejony na fermentor, z zewnatrz. Gdzies czytalem, ze powinien wskazywac temperature brzeczki wewnatrz - zreszta, po wlaniu brzeczki o temperaturze 17 stopni (mierzona termometrem elektronicznym), wlasnie tyle pokazal. a czy fermentacja wystartowała? bo zmiana temperatury to tylko jeden z objawów... jest piana? czuć? ew. czy "bulka"? używam temometru brewfermu na jednym z fermentorów i powiem szczerze że bazując tylko na wskazaniach tego termometru mógłbym przeprowadzać fermentację/rozpoczynać butelkowanie; nie jestem fanem termometrów akwarystycznych w postaci naklejek, ale jeżeli dokładność ok. 0,5-1 stopnia wystarcza to takie ciekłokrystaliczne są całkiem OK nawet jeśłi chodzi o sprawdzenie czy dziecko ma gorączkę (są podobne takie paski przykładane do głowy dziecka) Fermentacja idzie az milo, jest gruby kozuch piany, rurka bulka i w ogole. Po prostu wciaz wskazuje te 17 stopni i nie wiem, jak to sie ma do podwyzszenia temperatury fermentacji w poczatkowej fazie - na zdrowy rozum, przynajmniej przez 1 dobe temperatura powinna skoczyc do tych 19 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Przecież chyba logicznie, że jeżeli temperatura otoczenia ma 17 stopni, a brzeczki 20, to termometr naklejony na fermentorze nie wskaże temperatury brzeczki, tylko bliżej 17 stopni niż 20. g. prawda i nie ma to nic wspólnego z logiką. jeżeli brzeczka będzie miała 20 stopni to ścianki fermentora będą miały bliżej 20 niż 17 i termometr wskaże 20... tak też wynika z mojej praktyki. pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Fermentacja idzie az milo, jest gruby kozuch piany, rurka bulka i w ogole. Po prostu wciaz wskazuje te 17 stopni... To dziwne, poobserwuj co będzie się działo (później możesz sprawdzić wskazania choćby w temp. pokojowej). Powinno coś "drgnąć" bo fermentacja 20l brzeczki to jednak ciekawe zjawisko generujące ciepło... może ten termometr jest jednak "do duszy" ;-) grunt że rozumiesz co się dzieje i nie sugerujesz tylko tym co pokazuje termometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 U mnie ten termometr pokazuje temp piwa w miarę dobrze np jeżeli temp otoczenia jest 19st a temp burzliwie fermentującego piwa jest 22 to termometr pokazuje 21-22st. Sprawdzałem to wzorcowanym termometrem o dużej dokładności więc stwierdziłem, że błąd pomiaru naklejki mieści się w moich wymaganiach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Używam takiego termometru i nawet dobrze wskazuje. Złe wskazania dopiero są widoczne, jak na przykład wystawiam na balkon fermentor z brzeczką która ma około 30°C, a na dworze jest temperatura znacznie niższa, powiedzmy 10°C. Temperatura fermentacji też może różnie się podnieść, zależy od temperatury zadania drożdży. Zauważyłem, że jak zadawałem drożdże w temperaturze 20°C do 22°C to podnosiło mi temperaturę nawet czasem o jakieś 3°C, ale jak zadawałem w 16-17°C to może podskakiwała o 1°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 To jest tylko orientacyjny wskaźnik, trzeba brać poprawkę na różnicę temperatur. Pod tym względem uważam że się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dziś rano pokazał 18 stopni (2 doba burzliwej), wzrost o jeden stopień. W zwiazku z tym, chyba mozna przyjac ze termometr jest w miare dokladny i drozdze nie wydzielaja zbyt duzo ciepla? Fermentis S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Porównuj wskazanie "naklejki" do wskazania termometru w pomieszczeniu w którym fermentujesz (najlepiej jak masz tam termometr który pokazuje zgodne wartości z tą naklejką gdy w wiadrze nic nie ma a wiadro stoi spokojnie...) - wtedy będziesz widział mniej więcej jaka jest różnica. BTW: jak wiadro stoi w chłodnym, a będziesz stał blisko tej naklejki, to po chwili może zacząć wskazywać więcej ;-) sprawdź przecierając palcem po tym pasku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 w pomieszczeniu twardo utrzymuje sie 17C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się