lodzia_gacon Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witam serdecznie, Moją pierwszą warką w 2014 roku będzie ciemna IPA. Prosiłbym wiec zatem szanownych użytkowników o pomoc w ustaleniu receptury na standardowe 20 litrów. Z góry pięknie dziękuje i pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Z cyklu "użyj wyszukiwarki": http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ Kilka znajdziesz jeszcze w "Zapiskach piwowarów", więcej pewnie znajdziesz na obcojęz. forach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Ja polecę tą wersję: http://www.piwo.org/...adian-dark-ale/ o kurde poleciliśmy to samo hehee Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/97818/stone-sublimely-self-righteous-ale-clone To klon piwa, które ma rating 100 na ratebeer. Zrobiłem je w wersji nieco mniej esencjonalnej i własnie kończy fermentować. Próbki smakują przednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Się podepne, niestety nie posiadam kompletu słodów więc kombinuje Pilz - 4,5kg Monach - 0,5kg karmelowy jasny - 0,3kg pszenica prażona - 0,25kg zeus 20g 60', galaxy 25g 30', galaxy 25g 5', galaxy na zimno Posiadam jeszcze ciemny karmel, jęczmień prażony, barwiący. Nie jestem pewien, czy jest jeszcze monach, więc gdyby były jakieś pomysły... Ewentualnie Pilz - 5kg Karmel jasny - 0.5kg pszenica prażona - 0,25kg Pilz - 5kg karmel ciemny - 0,3kg jeczmien prazony - 0,2kg Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) gdyby były jakieś pomysły Może zacieraj Pilzneński - 4 kg Monach - 0,5 kg Karmel jasny - 0,3 kg Karmel ciemny - 0,2 kg a prażone zboża dodaj do filtracji/ wysładzania albo na koniec zacierania? Ja zacierałem ze zbyt dużą ilością carafy i wyszła mi potężna popielniczka. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Się podepne, niestety nie posiadam kompletu słodów więc kombinuje Pilz - 4,5kg Monach - 0,5kg karmelowy jasny - 0,3kg pszenica prażona - 0,25kg zeus 20g 60', galaxy 25g 30', galaxy 25g 5', galaxy na zimno dorzuć do tego ok 400-500 g barwiącego pod sam koniec zacierania i powinno być całkiem ciekawe piwko. Na Twoim miejscu odpuściłbym te 25g Galaxy w 5' - lepiej dorzuć to dodatkowo na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 0,5kg barwiącego? O.o 30g. daje mi barwę 55ebc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 0,5 kg barwiącego to sporo za dużo. Absolutnie nie rezygnuj z chmielu aromatycznego na 5', a jak chcesz, żeby miało sporo aromatu, to dawaj chmiel na 10', 5', 0' i na cichą. scooby_brew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 0,5 kg barwiącego to sporo za dużo. Absolutnie nie rezygnuj z chmielu aromatycznego na 5', a jak chcesz, żeby miało sporo aromatu, to dawaj chmiel na 10', 5', 0' i na cichą. Jeżeli Kilus chce otrzymać Black IPA a nie Brown IPA to powinien użyć trochę więcej niż 30g barwiącego. Do ostatniego piwa wrzuciłem 0,7 kg Carafa III Special na ostatnie 5min. i nie wyczuwam jak na razie żadnych negatywnych tego skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 0,5 kg barwiącego to sporo za dużo. Absolutnie nie rezygnuj z chmielu aromatycznego na 5', a jak chcesz, żeby miało sporo aromatu, to dawaj chmiel na 10', 5', 0' i na cichą. Jeżeli Kilus chce otrzymać Black IPA a nie Brown IPA to powinien użyć trochę więcej niż 30g barwiącego. Do ostatniego piwa wrzuciłem 0,7 kg Carafa III Special na ostatnie 5min. i nie wyczuwam jak na razie żadnych negatywnych tego skutków. A palonych i kwaskowych posmaków nie wyczuwasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 IMHO do CDA nie powinno się dodawać ani palonych zbóż (pszenica prażona, jęczmień prażony/palony), ani słodów palonych typu barwiący. Do CDA dodaje się jedynie słody palone w wersji bez łuski (dehusked) czyli carafa w wersji specjal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) ani palonych zbóż (pszenica prażona... Do CDA dodaje się jedynie słody palone w wersji bez łuski (dehusked) Pszenica przecież w ogóle łuski nie ma. A łuska powoduje niestety ostrą paloność. Często ją stosuję, przed samą filtracją aby nie uzyskać paloności, a piwo nabrało odpowiedniego koloru. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Pszenica przecież w ogóle łuski nie ma. A łuska powoduje niestety ostrą paloność. Często ją stosuję, przed samą filtracją aby nie uzyskać paloności, a piwo nabrało odpowiedniego koloru. Przeczytaj proszę co napisałem i nie tnij moich wypowiedzi na kawałki aby wyrwać coś (pszenicę) z kontekstu. Nie używamy palonych zbóż, i słodów z łuską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 No właśnie, nie używamy palonych słodów i zbóż z łuską. Dlatego używam pszenicy prażonej Tak lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 http://www.piwo.org/topic/11999-cascadian-dark-ale-tlumaczenie-z-byo/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Hehehe, a IIPA ma monachijski i pszenicę w opisie? Efekt jest najważniejszy. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 0,5 kg barwiącego to sporo za dużo. Absolutnie nie rezygnuj z chmielu aromatycznego na 5', a jak chcesz, żeby miało sporo aromatu, to dawaj chmiel na 10', 5', 0' i na cichą. Jeżeli Kilus chce otrzymać Black IPA a nie Brown IPA to powinien użyć trochę więcej niż 30g barwiącego. Do ostatniego piwa wrzuciłem 0,7 kg Carafa III Special na ostatnie 5min. i nie wyczuwam jak na razie żadnych negatywnych tego skutków. A palonych i kwaskowych posmaków nie wyczuwasz? Myślę, że się pojawią, to spora ilość. Dałem podobną ilość ale Carafa II "dehusked" pod koniec zacierania i taki kwaskowo-palony efekt był przez dłuższy czas w butelkach. Nie przywiązywałbym wagi do tego, że należy użyć słód z kategorii palonych zamiast ziaren prażonych. Myślę, że w przypadku CDA chodzi o uzyskanie czarnej barwy przy minimalnych posmakach paloności. Do następnego CDA zamierzam zrobić zimny extrakt z palonych. Sinamar u nas niedostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Absolutnie nie rezygnuj z chmielu aromatycznego na 5', a jak chcesz, żeby miało sporo aromatu, to dawaj chmiel na 10', 5', 0' i na cichą. Zgadzam się z tym absolutnie. Nawet możesz też dodać chmiel na 45/30/20 min żeby wyłagodzić transmisję z goryczki/ smaku/ aromatu/ posmaku chmielowym w IPA. W ten sposób IPAs chociaż są "bombami" chmielowymi, mają też smakowy balans. Kilus i PawelG 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Przeczytaj proszę co napisałem i nie tnij moich wypowiedzi na kawałki aby wyrwać coś (pszenicę) z kontekstu. Nie używamy palonych zbóż, i słodów z łuską. No właśnie, nie używamy palonych słodów i zbóż z łuską. Dlatego używam pszenicy prażonej Tak lepiej? Nie lepiej. Używaj sobie co chcesz, ale nie przekręcaj moich wypowiedzi. Palonych słodów można używać ale w wersji bez łuski, palonych zbóż z łuską lub bez nie powinno się używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 palonych zbóż z łuską lub bez nie powinno się używać Są jakieś szczególne powody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 No chłopaki spokojnie. Niestety mam takie surowce, nie inne i nic tego nie zmieni (warze na uczelni), dlatego muszę sobie poradzić. Stąd też wybór padł na pszenice, bo nie posiada łuski Skubi, dzięki za radę na pewno skorzystam. Precyzując, wszystkie ciemne słody (w tym pszenice) dodać na sam koniec, np 5min mash outu? Czy pszenica razem z innymi ,a tylko barwiący (nieśrutowane ziarna) na masha? Wybrałbym drugą opcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Wyekstrahuj w zimnej wodzie i dolej najlepiej przy wygrzewie. Ja dolewam sam ekstrakt, bez mułu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zboża palone i słody palone z łuską ograniczają aromat chmielowy piwa (conflict with hop flavor). Poza tym wnoszą posmaki palone które są ostre, wnoszą cierpkość (burnt character, astringency), które są w tym stylu niepożądane. Mitch Steel w swojej książce "IPA brewing techniques, recipes and evolution of India Pale Ale" pisze, że powinno używać się jedynie słodu bez łuski lub ekstraktu na zimno w ilości od 3 do 7% zasypu. Inne uwagi równie z tej książki w moim nieudolnym tłumaczeniu. Bączek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Wyekstrahuj w zimnej wodzie i dolej najlepiej przy wygrzewie. Ja dolewam sam ekstrakt, bez mułu Jaki stosunek carafa/zimna woda?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się