korek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Zamierzam uwarzyc Monachijskie Ciemne według takiej receptury: 2,3 kg monachijski Typ I 1,35 kg - pilsnenski 0,65 kg - wiedenski 0,2 kg - Carafa 0,15 kg - caramunich 0,15 kg - melanoidynowy 0,1 kg - zakwaszajacy Chcę to zacierać "na lenia", 63°C - 40 min, 72°C - 20 min, plus wygrzew.. Robić przerwe bialkowa??. Gotowanie 90 min. Na chmielenie zamierzam sypnac 25 g Northen Brewer na 90 min i 15 g Hellartau Hersbrucker na 10 min. To moja pierwsza stworzona osobiscie receptura, także bardzo proszę o wszelkie uwagi.. Z góry za nie dziękuję . Edytowane 6 Stycznia 2014 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 A po co chmiel na 90 minut? Lubisz gotowaną trawę w piwie? No i po mojemu zacieranie "na lenia", to 90' w 670C Melanoidynowy bym wyrzucił, ale sam mam małe doświadczenie, opieram się na wyczytanych opiniach. Dorzuciłbym jeszcze z pół kilo monachijskiego, a najlepiej jeszcze zamiast wiedeńskiego też - w końcu to ma być podstawa tego piwa. A na jakich drożdżach planujesz to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Dziwne, Angole gotują chmiel 90 minut i trawy nie ma. Może mają specjalne angielskie garnki? W skrócie - to mit. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja w swoim piwie przy 80 min chmieleniu trawy nie czułem, ale goryczka była lepsza w porównaniu do takiej samej receptury chmielonej na 60'. Może to przypadek może nie. Nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Nie chodzi mi o trawiastość, tylko o rozgotowane roślinki. Trochę podobne do DMS-u, ale bardziej "surowe". Moja Żona jest mistrzem w wyczuwaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Czy Helles i Dunkel, na suchych drożdżach i bez dekokcji ma sens? Myślę o uwarzeniu piwa w tym stylu i nie wiem czy istotne dla niego są drożdże i sposób zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Uważam, że na sens, do tych piw spokojnie możesz użyć W34/70 z dobrym rezultatem. Co do dekokcji to już sam zdecyduj - nie jest to być albo nie być dla tego stylu. Zresztą Ci co robią dekokcję często nie czują różnicy więc możesz na początek zrobić sobie "bez" a następną warkę "z" i sam sobie wyrobić zdanie. Są to style "słodowe" o niskim/nikłym aromacie chmielowym (ewentualnie dał bym 10-15g aromatycznego na koniec gotowania) więc możesz ograniczyć chmielenie tylko do goryczki. Co do zacierania oparł bym się o schemat 64°C - 30 min 72°C - 30 min lub 64°C - 20 min 72°C - 40 min Oczywiście z mash-out, ewentualnie możesz zrobić krótką przerwę białkową (10 min). pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Drożdże mam W34/70 (gęstwa). Faktycznie miałem na mysli zacieranie 20/40, tylko coś mi się pomyliło i źle wpisałem. Jeżeli chodzi o gotowanie 90 min to nigdy nie miałem problemu z trawą w piwie.. Melanoidynowy miał zastąpić dekokcje (mam go trochę i trzeba go zużyć), ale następna wersja pójdzie już z dekoktem. Warzylem Helles'a bez dekokcji w schemacie 20/40 min i wyszedł bardzo dobry. A co sądzicie o samym zasypie??. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 A co sądzicie o samym zasypie?? Daj więcej monachijskiego, mniej całej reszty, zacieraj naprawdę na lenia w 68° i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Aby nie tworzyć nowego tematu to proszę o ocenę tej receptury Munich Dunkel Piwo chciał bym nieco mocniej nachmielić nawet nieco powyżej stylu. Celuję w 24litry i 13BLG Słody słód monachijski 3kg słód pilzneński 1,4kg Słód Caraaroma 0,4kg słód Carared 0,1kg słód karmelowy jasny 0,2kg Zacieranie 52°C - 10 min 64°C - 20 min 72°C - 40 min Chmielenie Chmiel Magnum - 20g - 60 min Chmiel Perle - 10g - 15 min Chmiel Perle - 10g - 5 min Drożdże - gęstwa zebrana po marcowym z FM 31 (Bawarska dolina) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się