Daniel Kałuża Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Informacja zamieszczona wczoraj w sklepie producenta: "Od dziś wprowadzamy dwa nowe Produkty w naszym Sklepie. Są to: słód melanoidynowy i słód pszeniczny karmelowy. Mamy nadzieję, że znajdą uznanie wśród amatorów domowego warzenia piwa. Udanych warek. Skomentujcie na Facebook'u." http://www.slodownia...uz-sa-dostepne- Pozdrawiam Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 super brakowało mi ciemniejszego słodu pszenicznego, a melanoidynowy jak najbardziej na + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jeszcze brakuje zakwaszającego i będzie praktycznie komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 przecież zakwaszający to słód z dodatkiem kwasu mlekowego wymyślony na potrzeby niemieckiego prawa czystości. Wydaje mi się, że lepiej dodać samego kwasy mlekowego. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 przecież zakwaszający to słód z dodatkiem kwasu mlekowego wymyślony na potrzeby niemieckiego prawa czystości. Wydaje mi się, że lepiej dodać samego kwasy mlekowego. a to nie jest tak że jest to słód który został namoczony, wyrosły sobie na nim bakterie mlekowe, a potem został ponownie wysuszony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Kwas mlekowy tańszy i bardziej uniwersalny - syrop inwertowany można zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 a to nie jest tak że jest to słód który został namoczony, wyrosły sobie na nim bakterie mlekowe, a potem został ponownie wysuszony? może i kiedyś tak było (chociaż to dość ryzykowana operacja z racji sterylności), ale obecnie podczas suszenia dodawany jest kwas mlekowy, na tyle, żeby ostatecznie było go w słodzie jakieś 2% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 zależy jeszcze od jakiego producenta - myślę że Niemcy nadal go kiszą i potem suszą. Poza tym to zakwaszanie jest w temp 45-50 stopni, więc tak naprawdę to jest taka przerwa zakwaszająca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 przecież zakwaszający to słód z dodatkiem kwasu mlekowego wymyślony na potrzeby niemieckiego prawa czystości. Wydaje mi się, że lepiej dodać samego kwasy mlekowego. Równie dobrze można powiedzieć, że zamiast słodu można użyć surowców niesłodowanych i enzymów. W końcu w uproszczeniu pod względem chemicznym słód to zboże z dodatkiem enzymów. Na koniec taka anegdota: kolega chciał koniecznie zobaczyć jak się robi piwo, to mu pokazałem. Chciał zobaczyć jak się tworzy recepturę, to też mu pokazałem. Pech chciał, że była tam laktoza. No i stwierdził, że to takie same chemiczne siki jak piwo przemysłowe i prawie rok tłumaczenia, co powinno zawierać prawdziwe piwo poszło w p.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Równie dobrze można powiedzieć, że zamiast słodu można użyć surowców niesłodowanych i enzymów. W końcu w uproszczeniu pod względem chemicznym słód to zboże z dodatkiem enzymów. No właśnie nie, nie tylko tym różni się zboże od słodu. Dość istotna jest także różnica postaci białek w zbożach i słodach. Nie uzyska się takich samych efektów zacierając zboże z enzymami i słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi