belzebub_bertz Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam Jest to serwis poświęcony warzeniu piwa lecz pozwolę sobie zadać tu pytanie pokrewne, choć pewnie przez niektórych to o czym będę pisał to wcale nie jest piwo. Moja mama bardzo lubi piwo, mój wujek to samo, a i ja czasami lubię wypić sobie kilka butelek. Pijamy Żubra, Tyskie, Okocim. Zastanawiając się nad tym ile piwa w miesiącu wypijamy wyszło mi że jest to ok 150 litrów miesięcznie. Czasami nawet więcej. Dlatego wpadłem na pomysł aby sprawić sobie taki zestaw do piwa jaki można spotkać w barze. Kiedyś krótko pracowałem jako barman i wiem, że potrzebne mi będą: chłodziarka, butle CO2, kegi, węże i nalewak zwany pipą. Nowy zestaw bez kegi razem z stolikiem kosztuje na allegro ok 2000-2500 zł. Problem w tym, że podobno chłodziarka pracuje dość głośno. Wiem że jest możliwość zamknięcia piwa w specjalnej lodówce, która zastępuje chłodziarkę i nie pracuje tak głośno. Bardzo lubię majsterkować i w związku z tym chciał bym sam stworzyć swój mały bar. 1. Gdzie mogę znaleźć jakieś schematy, lub relacje ludzi którzy już wykonali taki zestaw? 2. Czy będąc osobą prywatną mogę z browaru kupować piwo wymieniając kegi? 3. Czy koszt takiego piwa mi się opłaci? 4. Czy ktoś mi pomoże? Pozdrawiam Belzebub Мr.BasboMr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 szukaj pod hasłem kegerator: https://www.google.pl/search?q=kegerator&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=-43NUpS4Guep7AaBw4DoBA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=843 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 2. Czy będąc osobą prywatną mogę z browaru kupować piwo wymieniając kegi? z browaru raczej nie, ale od dystrybutora już jak najbardziej. 3. Czy koszt takiego piwa mi się opłaci? w zeszłym roku kolega chciał kupić keg piwa (bodajże ciechana czy lwówka) na grilla i okazało się, że wychodzi drożej niż w butelkach w supermarkecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Co do opłacalności to jeżeli nie masz zaprzyjaźnionego baru, który mógłby wziąć więcej dla Ciebie to średnio się to opłaca. Jeżeli kupujecie w puszkach lub butelkach, które traktujecie jako bezzwrotne to kegi zaczynają się opłacać ale jeśli wymieniasz butelki na pełne to koszt budowy kegeratora nie zwróci się zbyt szybko bo 50L keg tyskiego to koszt około 270zł żubr około 250zł czyli 2,70zł za piwo (plus kaucja za pierwszy keg). Lecz jak trafisz na dobrze rotującą hurtownię to takie piwo może się okazać lepsze bo będzie świeższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Robiąc kegator to pierwszy krok do warzenia. Zainwestować w sprzęt nawet tylko do brewkitów i zapomnisz o tyskim, żubrze i podobnym pomyjom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belzebub_bertz Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Mam zamiar zbudować taki zestaw. Widzę, że jest tego sporo w internecie ale pod hasłem kegerator a nie rollbar. He he. Dlatego pewnie nie mogłem znaleźć niczego na początku. Pomijając koszt samego zestawu i kaucji za keg piwo z tego co piszecie wychodzi drożej. Dlaczego? U mnie na osiedlu można kupić Żubra w butelce po 2 zł mając butelkę na wymianę. Nierozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Mozesz tez kupic schladzarke "sucha". Poczytaj tutaj http://www.piwo.org/topic/4633-czeskie-chlodziarki-lindr-pygmy/ Jest dytrybutor w Polsce, mozna tez poszukac na aukro.cz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Sam kiedyś stałem nad podobnym problemem i doszedłem po podobnych pytań. Skąd wyższa cena piwa z kega jak z butelki? Otóż browary dwukrotnie opłacają koszty logistyki (z browaru do hurtowni i z hurtowni do browaru) dodatkowo w cenie piwa z kega browary wliczają koszty obsługi barów, tj sprzęt dla barów (schładzarka, kolumna, rozdzielacze... itp) plus serwis tego całego sprzętu. Ale jak już trafiłeś na piwo.org to może czas przemyśleć warzenie piwa w domu? Jak już chcesz koniecznie mieć kegerator to może lepiej zalewać kegi czymś ciekawszym niż tylko żubrem, tyskim, okocimiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Dlaczego? U mnie na osiedlu można kupić Żubra w butelce po 2 zł mając butelkę na wymianę. Nierozumiem. a czego tu nie rozumieć, kegi są do knajp, które sprzedają z narzutem >100% i prawie nikt nie kupuje tego do domu. Czyli jest to produkcja dedykowana, pod bogatszego klienta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 tu masz info http://www.piwo.org/topic/2226-kegi-pepsi-rozlew-i-kegerator-moje-boje/page__st__180?do=findComment&comment=80839 lodówkę używaną pod zabudowę kupisz za 200-250 zl na allegro reszte, węże pipe, kolumnę, oraz reduktor u kolegi Wesołego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 To co jest lepsze rollbar z schładzarką czy kupienie chłodziarki i przerobienie na kegator?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Kegerator tańszy. Mnie kosztował ze 350 złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Jak już człowiek sie przekona do kegowania własnego piwa, to wtedy keg 30l wychodzi w okolicach 50zł... Kegarator: lodówka 0-300zł, kran 50-100, przewody 20, głowica 30-50, butla 200 (kaucja), reduktor 30-50). Edytowane 31 Stycznia 2014 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi