gsb Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Witam po sporej przerwie zwiazanej z "eksperymentami" na wlasna reke Robilem troche brewkitow, ostatnio zaczalem je chmielić zrobilem Bittera z puszki dochmielając chmielem Fuggles... wyszedl pyszny, bardzooo gooorzki, ale jako ze lubie gorzkie piwa to strasznie mi smakuje Nie mam jeszcze narzedzi do zacierania wiec mam pytanie - czy mozna uwazyc piwo z ekstraktu slodowego, chmielu i drozdzy? = np. 2kg plynnego ekstraktu, 30g chmielu, drozdze Safale s 04? czy takie proporcje dadzą mi te 20-23L? Co radzicie? PS: Dlaczego niektorzy odradzaja ekstrakt sypki przy 1 fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Nie mam jeszcze narzedzi do zacierania wiec mam pytanie - czy mozna uwazyc piwo z ekstraktu slodowego, chmielu i drozdzy? = np. 2kg plynnego ekstraktu, 30g chmielu, drozdze Safale s 04? czy takie proporcje dadzą mi te 20-23L? Oczywiście, że tak, tylko, że z 2 kg ekstraktu to byś miał 20L brzeczki chyba 5-6°Blg. Ekstraktu trzeba użyć w przybliżeniu tyle co słodu, czyli jakieś 4-5kg na 20L. PS: Dlaczego niektorzy odradzaja ekstrakt sypki przy 1 fermentacji? Rozumiem, że chodzi o dodawanie ekstraktu do kotła. IMO chodzi o to, że się nie opłaca. Ekstrakt suchy jest droższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Gsp, a moze poprostu dodac do tego 2 kg slodu i zrobic mini-zacier? Do takiego zacieru nie potrzebujesz specjalnego sprzetu, tylko zwykle sitko (albo woreczek) i termometr kucharski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 PS: Dlaczego niektorzy odradzaja ekstrakt sypki przy 1 fermentacji? Jest droższy i trudniejszy w rozpuszczaniu, ale ogólnie jest lepszy - dłużej zachowuje swieżość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Kopyr: To jak to sie dzieje, ze brewkit jest 1,8kg i dodaje sie do niego 1kg (lub mniej) glukozopodobnego czegos? (czyli razem daje ponizej 3kg slodu. na 23L)? Nie zgadzają mi sie kalkulacje i troche sie zamieszałem... Scooby: Mógłbym prosić dokładniej? Chętnie wyprobuje "nowej" techniki... coder: ale ta świeżość to chodzi o termin przechowywania przed fermentacją? Szczerze mówiąc to zwykle używałem sypkiego, dlatego, że był... tańszy no ale moze cos mi sie pogmatwało Edytowane 1 Czerwca 2009 przez gsb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 gsb - scooby mowi o tym o czym kiedys prawil makaron - poszukaj, aczkolwiek ja juz naprawde chyba wolalbym albo ekstraktowac albo zacierac. co do ilosci ekstraktow... ja mialem puszki 2x1,7 kg plynnego - dalo mi to rowne 12 blg przy rownych 20 litrach. Piwo utrzymuje, ze jest dobre, a nie zadna tam oranzada - troche mnie to juz zaczyna wkurzac, ale narazie milcze. Tez wole zacierac ale nie bez przesady. Ja polecam ci warke ktora sam nazwalem amber ale - moze troche przesadnie ale nie mialem innego pomyslu. Robiac ja wzorowalem sie na bursztynowym zlatopramenie - jesli masz okazje go gdzies u siebie kupic - kup - jesli ci posmakuje to ta warka napewno tez. A dokładnie : 2 x http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-bursztynowy-17kg-p-19.html drożdze s-04 chmiel ja osobiscie uzywalem 40g saaza w szyszkach i 40g marynki rowniez w szyszkach - jesli mialbym cos tu zmienic to chyba ilosc goryczkowego - zdecydowanie dalbym 30g W sumie piwo wyszlo naprawde w pieknym kolorze - super ciemny burszyn i krwisy pod swiatlo. Jesli chcesz to polecalbym dodac jeszcze odrobiny jakiegos jasnego ekstraktu chociaz wiem ze sie to nie kalkuluje, ale mialbys troszke moim zdaniem lepszy smak i nieco jasniejszy kolor. Piwo to ogolnie smakuje b.dobrze - wyrazny chmielowy i karmelowy aromat. W smaku po 6 miesiacach lezakowania jest rewelacyjne - idealnie zrownowazyla sie goryczka ze slodkoscia. Na 1 plan wyszla lekka slodycz. Elroy jak i Baron mieli okazje posmakowac, ale Baron robil to dosc wczesnie po butelkowaniu i byly jeszcze wyczuwalne dosc spore aromaty alkoholowe ktore po tych 6 miesiacach sa zerowe. Do refermentacji dalem 150 g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Kopyr: To jak to sie dzieje, ze brewkit jest 1,8kg i dodaje sie do niego 1kg (lub mniej) glukozopodobnego czegos? (czyli razem daje ponizej 3kg slodu. na 23L)? Nie zgadzają mi sie kalkulacje i troche sie zamieszałem... Po pierwsze 2 kg ekstraktu, a 1,8kg ekstraktu + 1kg cukru (w sumie 2,8kg) to jednak jest różnica. Patrząc na samą masę jakieś 40% więcej. Tak jak pisał rad 3,7kg powinno ci dać 20-22L brzeczki 12-13blg. Jak zerknąłem w zakurzone notatki to wyszło mi , że 22L brzeczki 13blg otrzymywałem z 4,1kg ekstraktu jasnego. Także ekstrakt jest ciut wydajniejszy, ale rząd wielkości jest podobny co przy ziarnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Czyli chmielu/ów ok 70g w sumie? Moge go gotowac i dodac wystudzonego do brzeczki? Jakie slody mieszac tak, zeby otrzymac fajnego bittera i czy 150g refermentacji nie bedzie dla niego gazowym killerem? Bittery słyną ze swojej kwaskowosci-owocowosci, czy moge dodac cytryny aby uzyskac ten smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Scooby: Mógłbym prosić dokładniej? Chętnie wyprobuje "nowej" techniki... Warka na 23 L, Pale Ale, ok. 5%ABV: Do garka nalej 9 litrow wody, dodaj 2.25 kg slodu pilsenskiego i 0.45 kg slodu karamelowego jasnego. Wode zagrzej do 67°C, wylacz gaz, przykryj i zostaw na 60 min. W tym czasie enzymy przerobia proteiny ze slodow na cukry. Podnies temp calosci do 77°C, zamieszaj ostroznie i usun slod. (Mozesz przelac brzeczke przez sitko albo uzyc woreczka do slodu). Podnies temp do gotowania, dodaj 30 gr. chmieli (np. Marynki), gotuj przez 45 min. Dodaj ekstrakt, gotuj przez 10 min. Dodaj 30 gr chmieli (np. Fuggles), gotuj przez 5 min. Teraz dodaj zimnej wody do 23L brzeczke schlodz do temp. pokojowej, dodaj drozdzy... reszte znasz. PS. Jezeli extract jest juz chmielony, dodaj tylko polowe chmieli. Edytowane 1 Czerwca 2009 przez scooby_brew darnok267 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Czyli chmielu/ów ok 70g w sumie? Moge go gotowac i dodac wystudzonego do brzeczki? Jakie slody mieszac tak, zeby otrzymac fajnego bittera i czy 150g refermentacji nie bedzie dla niego gazowym killerem? Bittery słyną ze swojej kwaskowosci-owocowosci, czy moge dodac cytryny aby uzyskac ten smak? Kolego, co Ty bredzisz?? :rolleyes: Jakiej cytryny, jaki wywar z chmielu? :o Chcesz warzyć z ekstraktów, czy cudować? 150g dla bittera to będzie zdecydowanie zbyt dużo, raczej obstawiałbym 80-100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 ja bym sie jakos tym nagazowywaniem nie przejmowal - mnie malo obchodzi tak naprawde jakiego nagazowania wymaga dany styl. Ja osobiscie preferuje nagazowanie w okolicach 2-2,7 vol i raczej zawsze staram sie trafiac mniej wiecej w te okolice ( tutaj oczywiscie uwzgledniam dany styl, ale mimo wszystko nawet jesli styl wymaga mniejszego nasycenia to pozostaje przy okolicach 2-2,2. Gsb lekko widze sie zamotal ;P W sumie troche ci sie dziwie... 6 warek a zadna zacierka... mnie juz po 1 korcilo. Ogolnie wiedzialem ze 1 to ostatni brew kit potem musialo byc chociaz chmielenie - szczerze ? Wydaje mi sie ze jeszcze niejednokrotnie palne cos z ekstraktow i chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Czyli chmielu/ów ok 70g w sumie? Moge go gotowac i dodac wystudzonego do brzeczki? Jakie slody mieszac tak' date=' zeby otrzymac fajnego bittera i czy 150g refermentacji nie bedzie dla niego gazowym killerem? Bittery słyną ze swojej kwaskowosci-owocowosci, czy moge dodac cytryny aby uzyskac ten smak?[/quote'] Kolego, co Ty bredzisz?? :rolleyes: Jakiej cytryny, jaki wywar z chmielu? :o Chcesz warzyć z ekstraktów, czy cudować? 150g dla bittera to będzie zdecydowanie zbyt dużo, raczej obstawiałbym 80-100g. Nie rozumiem.. wywar z chwmielu - czyli gotuje chmiel na wodzie, odcedzam, czyli mam wywar z chmielu - ostatno tam chmileiliem wlasnie warke bittera Fugglesem... Co do cytryny tez nie rozumiem? Bitter ktory pilem w angielskim pubie (harvey's?) wrecz zalatywal cytryna i nie sadze, zeby to byl efekt fermentacji, a raczej jakiegos specjalnego dodatku do niego.. hm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Nie rozumiem.. wywar z chwmielu - czyli gotuje chmiel na wodzie, odcedzam, czyli mam wywar z chmielu - ostatno tam chmileiliem wlasnie warke bittera Fugglesem... Co do cytryny tez nie rozumiem? Bitter ktory pilem w angielskim pubie (harvey's?) wrecz zalatywal cytryna i nie sadze, zeby to byl efekt fermentacji, a raczej jakiegos specjalnego dodatku do niego.. hm? Zapewne patrząc tak zero-jedynkowo, czyli goryczka jest i jej nie ma, to nie ma znaczenia. Jeśli chodzi o walory smakowe, zwłaszcza jak potraktujesz taką metodą chmiel aromatyczny (jak w/w przykładzie), to już inna bajka i trzeba by o tym podyskutować. Co do cytryny - na prawdę darują ją sobie. Btw, jest taki "browar restauracyjny" w Krakowie pod tytułem CK, który podaje pszeniczniaka z cytryną. Wierz mi, nie warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Nie rozumiem.. wywar z chwmielu - czyli gotuje chmiel na wodzie, odcedzam, czyli mam wywar z chmielu - ostatno tam chmileiliem wlasnie warke bittera Fugglesem... Zgodnie z regułami sztuki, to byłoby gdybyś godzinę gotował rozrobione ekstrakty z chmielem. Wtedy mozesz napisać, ze chmieliłeś piwo. Dodawanie wywaru z chmielu, jakiś tam sens ma, tylko, że niczego Cię to nie nauczy. A jeśli zrobisz, tak jak powinieneś, to jeden etap pt. chmielenie masz opanowany.. Co do cytryny tez nie rozumiem? Bitter ktory pilem w angielskim pubie (harvey's?) wrecz zalatywal cytryna i nie sadze, zeby to byl efekt fermentacji, a raczej jakiegos specjalnego dodatku do niego.. hm? Tak, to był efekt specjalnego dodatku , wyspiarskiego gatunku chmielu aromatycznego. Bodaj Cascade daje podobne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Kabaj Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Cześć, mam pytanie - mam 2,4 kg ekstraktu plus 1 kg brewkit plus - myślę tak - zagotuję te 2,4 ekstraktru z 2 L wody z 30g lubelskiego tak przez godzinę, później dodam brewkita zagotuje przez 10 minut z marynką. Ostudzę , wleje do wiadra, 23 L wody , i później dorzucę Citry do wiada tka na 3-4 dni pred rozlaniem do butelek. Ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 12 godzin temu, Marcin Kabaj napisał: Cześć, mam pytanie - mam 2,4 kg ekstraktu plus 1 kg brewkit plus - myślę tak - zagotuję te 2,4 ekstraktru z 2 L wody z 30g lubelskiego tak przez godzinę, później dodam brewkita zagotuje przez 10 minut z marynką. Ostudzę , wleje do wiadra, 23 L wody , i później dorzucę Citry do wiada tka na 3-4 dni pred rozlaniem do butelek. Ma sens? Nie zapomnij o drożdżach i prawidłowej fermentacji (pilnuj temperatury) oraz o odfiltrowaniu chmielin. Coś tam z tego może (nawet dobrego) wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Kabaj Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dzięki, i tak zrobiłem, z drożdzami SafAle T54 bo tylko takie miałem , ale z tego co czytałem są bardzo uniwersalne, więc chyba ok. Wyszło 13Blg czyli jeśli fermentacja przebiegnie pomyślnie oczekuję 6-6,5% alk. Nachmieliło się ładnie w smaku porównywalnie z brewkitami Nad tą Citrą się zastanawiam, bo kiedyś w brewkicie miałem chmiel w torebka jak herbata, z instrukcją parzenia jak herbata, i zastanawiam się, czy by takiego naparu nie zrobić i dodać gdzieś tam pod koniec. Ale jak tu często piszecie - eksperymetować. To piwo nastawiłem trochę z nudów już z tego co miałem pod ręką z poprzenich 7 nastawów brewkitowych. Następny krok będzie milowy, bo już chyba czas na warzenie ze słodów. Dzięki za pomoc, trochę się forum naczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się