FurioSan Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 E tam! U mnie piękna pogoda. Lepszej nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Zgadzam się, niestety słońce nie dla wszystkich dziś http://www.sat24.com/pl/pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Plon To był jedna roślina wysadzona z sadzonki tej wiosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) U mnie niezły plon z Lubelskiego sadzonego w tym roku i troszkę gorszy z Marynki - odpowiednio 900g i 260g przed suszeniem. Sybilla, Hallertauer i Magnum po kilka szyszek, zacieniły je inne rośliny i czeka je przeprowadzka na wiosnę. Edit: Po suszeniu wyszło mi 230g Lubelskiego i 60g Marynki. Edytowane 15 Września 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 polskie szyszki tomahawk i cascade FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) U mnie w pierwszym roku po 300 g z Marynki i Sybilli, 700 g z Lubelskiego. Edytowane 15 Września 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 super zbiory i nie takie brązowawe jak u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Moje niektóre są brązowawe, ale na zdjęciu są za daleko, żeby to zobaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 a od czego one tak brązowieją?? za późny zbiór czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Grzybek jakiś je atakuje. Pewnie mączniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 U mnie zbyt późno rozpocząłem zbiór, sporo było brązowych, w kilku miejscach w łodyce byłe takie brązowe podłużne robale z czułkami i szczypcami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Się pochwalę Z moich czterech kraczków Marynki zebrałem i przygotowałem 950g gotowego suszu Teraz sobie czeka popakowany i jutro idę zapakować go próżniowo do mięsnego Mam tylko nadzieję ze ekspedientka potajemnie z zaplecza nie zadzwoni do wydziału narkotykowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 sprasuj to jakoś ile się da, jak ci próżniowo zapakuje to zmniejszy się kilkakrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Czy takie brązowe można wykorzystac do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Czy takie brązowe można wykorzystac do piwa? Jak są całe brązowe to średnio, szyszki zatakowane przez mączniaka tracą swoje właściwości, a także wypada z nich cała lupulina... Więc równie dobrze możesz wrzucić trawę z podwórka efekt ten sam Piękny zbiór Girgi Ja skończyłem suszyć właśnie grzyby dzisiaj zbieram Lubelski Jak zbiorę wszystkie chmiele to też się pochwalę Muszę się jeszcze zorientować właśnie ile zgrzewanie będzie kosztowało w mięsnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 polskie szyszki tomahawk i cascade Cascade wygląda imponująco, a jak aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Ja w niedzielę zebrałem u siebie aż 1104 gramy Sybili z dwóch krzaczków posadzonych w tym roku na wiosnę, dziś planuję zbierać Marynkę, Magnum i Iungę. Mam jeszcze perle ale chyba jeszcze na niego za wcześnie. Wczoraj suszyłem Sybillę w piekarniku elektrycznym w temp. około 50 - 60 stopni. Martwię się tylko, nie wiem czy to normalne, że po wysuszeniu szyszki mi zżułkły i jakby straciły aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Nie powinny żółknąć mocno - moje po suszeniu dalej są ładne zielone, widocznie za wysoka temperatura... Zmniejsz do 40 C bo być może twój piekarnik ma duże wahania temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Możliwe z tą temperaturą w piekarniku będę musiał chyba wsadzić w piekarnik termometr i zmierzyć czy za dużo nie oszukuje na temperaturze, a Sybilla najwyżej pójdzie na goryczkę. Jak długo trzeba suszyć chmel w piekarniku i w jakiej najlepiej temperaturze? Czy włączacie termoobieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 polskie szyszki tomahawk i cascade Cascade wygląda imponująco, a jak aromat? jest bardzo dobrze, zebrane w dobry czas, tylko teraz wszystko zalerzy czy uda się to dobrze wysuszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Możliwe z tą temperaturą w piekarniku będę musiał chyba wsadzić w piekarnik termometr i zmierzyć czy za dużo nie oszukuje na temperaturze, a Sybilla najwyżej pójdzie na goryczkę. Jak długo trzeba suszyć chmel w piekarniku i w jakiej najlepiej temperaturze? Czy włączacie termoobieg? Parę stron temu pisałem: http://www.piwo.org/topic/12298-chmielnik-sezon-2014/page__st__300#entry298984 Ja suszę na suszarce do grzybów Teormoobieg włącz temperatura nie wyższa niż 50C i w parę godzin będziesz miał suche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 U mnie próżniowe pakowanie całkiem tanio - 80gr / woreczek - wziąlem 8 i się wyrobiłem akurat (3x150g i 5x100g). Teraz te worki wezmę i mi zapakują - będzie mniejsze. Co do brązowości - rzeczywiście cześć szyszek była lekko zbrązowiona i te poważniej zaatakowane wyrzucałem. Te z powierzchownymi zbrązowieniami zostały - mam nadzieję że całe "dobro" z moich szyszek nie wykruszylo się?? Wewnatrz widoczna jest zółta lupulina. mówisz więc Undeath ze to mączniak?? Myślałem że wercitilioza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 U mnie próżniowe pakowanie całkiem tanio - 80gr / woreczek - wziąlem 8 i się wyrobiłem akurat (3x150g i 5x100g). Teraz te worki wezmę i mi zapakują - będzie mniejsze. Ciekawy pomysł z tym mięsnym, jakie worki do tego sa potrzebne, strunowe czy jakis inny wynalazek, strunowe to chyba mozna w papierniczym kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 U mnie próżniowe pakowanie całkiem tanio - 80gr / woreczek - wziąlem 8 i się wyrobiłem akurat (3x150g i 5x100g). Teraz te worki wezmę i mi zapakują - będzie mniejsze. Ciekawy pomysł z tym mięsnym, jakie worki do tego sa potrzebne, strunowe czy jakis inny wynalazek, strunowe to chyba mozna w papierniczym kupić? Są specjalne do zgrzewania próżniowego do kupienia w necie i w niektórych sklepach z sprzętem elektronicznym. mówisz więc Undeath ze to mączniak?? Myślałem że wercitilioza No to są najczęstsze choroby (grzyb) jakie atakują chmiel Mączniak prawdziwy i mączniak rzekomy, powoduje on brązowienie liści, mniejszy plon i brązowienie szyszek. Poczytajcie w opracowaniu, które przewija się tu co jakiś czas o uprawie chmielu Dlatego też na wiosnę wykopuje się karpę chmielową, żeby oczyścić ją z górnych zdrewniałych pędów, gdzie zimuje ten mączniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Woreczki dostałem w cenie jaką wymieniłem: 0,8pln = woreczek +pakowanie. Opracowanie czytałem ale nie byłem pewny czy mączniak rzekomy czy werticilioza (główne uszkodzenia liści miałem na pędzie głównym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się