girgi Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Hej! mam już naprawde duze szyszki - jak pozpoznać ze nadają się one do zbioru?? Zjadłem jedną na próbe i myślałem ze mi mordę wykręci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halford232 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Hej! mam już naprawde duze szyszki - jak pozpoznać ze nadają się one do zbioru?? Zjadłem jedną na próbe i myślałem ze mi mordę wykręci Tak się tego nie sprawdza:) Szyszka jak ściśniesz musi byś sprężysta i wydawać taki szelest. Czas zbiorów zależy od gatunku chmielu zazwyczaj to przełom sierpnia i września. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 poza tym szyszka zamknięta, żółto-zielona, wyraźny zapach. Ale zjeść czy zrobić chmielową herbatkę zawsze można;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 U mnie 2 Magnumy mają około 2m i na nich pojawiły się malutkie kwiatki. Pozostałe 2 niestety słabo sobie radzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 poza tym szyszka zamknięta, żółto-zielona, wyraźny zapach. Ale zjeść czy zrobić chmielową herbatkę zawsze można;) Podobno lupulina uspokaja i usypia więc narwańcom się przyda P.S. Pisałem do "pani od chmielu" z allegro i dostałem odpowiedź iż marynkę zbiera sie pomiedzy 5 a 10 wrzesnia więc jeszcze ma czasu dosyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Marynka ma jakieś 80-100 szyszek. Jeszcze nie do zbioru. Tydzień czy dwa i będą się nadawać. Zastanawiam się czy zbierać czy zostawić do zimy bo i tak nie planuje używać ich w celach piwowarskich. Sibillę i Lubelskiego skontroluje za tydzień bo wtedy będę na drugiej 'plantacji' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Furio, jeśli masz fajne szyszki to w odpowiednim czasie zerwij a wcześniej zapytaj na forum. Może ktoś od Ciebie za parę zł kupi lub wymieni na piwo. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że mam dużo marynki a lubelskiego więcej. Kupiłem próżniowe torebki i zamrożę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Furio ten chmiel na polskie ale się nadaje , idealne piwo dla mniej kumatych znajomych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 ten chmiel na polskie ale się nadaje , idealne piwo dla mniej kumatych znajomych proszę Cię rozwiń tą swoja złotą myśl bo mam wrażenie, że chciałeś zdeprecjonować i chmiel, i to piwo, a jedno i drugie nie zasługuje chyba na to. micheal_paku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 może źle napisałem. Chmiel jest ok ale zamiast zostawiać jako ozdoba lepiej jakiegoś piwka dla znajomych uwarzyć nawet jeżeli tych odmian samemu się nie lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Zbiorę, zamrożę, oddam albo rzucę do zacieru Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Wrzucam kilka świeżych fotek chmielnika z ostatniego weekendu. Szyszki już prawie dojrzałe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zasadziłem w tym roku. Nawet przyszły sadzonki pod koniec kwietnia. Nie liczyłem, że będzie cokolwiek. Jako pomoc czytałem tematy na tym forum, choć wtedy zalogowany nie byłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 dobra to teraz jakie plany macie na te szyszki? jakie receptury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 dobra to teraz jakie plany macie na te szyszki? jakie receptury ? a co się robi z szyszkami chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 miałem na myśli czy już planujecie jakie piwa na nich zrobicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 No to się okaże na co będzie ochota. Przed warzeniem w recepturze w beersmithie dam zawartosc alfakwasow dla danej odmiany tak jak podadzą plantatorzy dla tego rocznika i powinno być ok a jak wyjdzie to zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 ja mam na tyle mało tych chmieli, że nawet nie wiem co na nich warzyć Ziemia jest gliniasta i pewnie dlatego tak słabo rosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja jak na pierwszy rok jestem zadowolony. To zawsze możesz potraktowć to jako dadatek do innych chmieli. Ja z lubelskiego,marynki, sybilli i magnuma to ipa nie uwarze ale na bittera czy weizena w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 moje tez pierwszy rok ale nawet sybilla która urosła " duża " do twoich się nie umywa. Będę musiał po zbiorach podmienić ziemię bo ta glina chyba im nie sprzyja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja mój to tradycyjnie. Na sznurek, pod okap w kuchni, jak nic będzie jak znalazł na wigilje do pierogów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja wymieszałem u siebie ziemie z ziemia ogrodnicza. To chyba nawet ta http://www.castorama.pl/katalog-produktow/pielegnacja-roslin/podloza/ziemia-uniwersalna-hollas-aura-ab-80-l.html 10-15PLN za worek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja późno zamówiłem. Potem trzymałem w donicy w tunelu foliowym w sumie nie wiem po co? Troszkę Marynki będzie dodatkiem do Marynki ze sklepu. Lubelski może do chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 tylko teraz nie wiem czy podsypać ją po zbiorach czy zostawić to na następny rok w okolicy kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 tylko teraz nie wiem czy podsypać ją po zbiorach czy zostawić to na następny rok w okolicy kwietnia. Chyba lepiej będzie na wiosnę, bo przed zimą to lepiej karpy nie osłabiać wykopywaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi