girgi Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Ja mój to tradycyjnie. Na sznurek, pod okap w kuchni, jak nic będzie jak znalazł na wigilje do pierogów. Furiosan - to żart z tymi pierogami czy rzeczywiście jakaś lokalna tradycja?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 żart - zdecydowanie żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Pierogi może żart ale widziałem jak robią ogórki z szyszką i piwem typu APA/AIPA I mówią że pyszne zastanawiam się czy nie zrobić kilku na próbę, tylko musiałbym użyć jakiejś kupnej AIPA bo swoich chwilowo nie mam... U mnie w tym roku będą piękne zbiory chmiele odbiły mocno i szyszek mam dużo ale głównie na szczycie później wrzucę zdjęcie. Nawet Iunga (którą zasadziłem w wiadra plastikowe pod koniec Maja) wyrosła na kilka metrów, gleba ma dość duże znaczenie jednak, do tego od czasu do czasu warto nawozem humusowym podlać chmiele, kosztuje on grosze Mszyce natomiast udało mi się zwalczyć w tym roku środkiem uniwersalnym do roślin na mszyce trzeba było go spryskać na całej długości lubelskiego, dokładnie każdy liść. Ale przynajmniej nie wróciły, a lubelski od razu po tym zabiegu szyszki wypuścił. Większość chmielu zużyje na goryczkę mieszając z granulatem, trzeba go dawać o wiele więcej w zeszłym roku miałem problem z dobrym wymierzeniem aby było czuć goryczkę, ale za drugim podejściem w pszenicy się udało. Trzeba go dawać nawet 30-40% więcej niż granulatu (oczywiście wagowo). W planach na pewno Polskie Ale na Marynce, Sybilli i Lubelskim Cześć szyszek do złoża filtracyjnego, i reszta będzie pakowana na goryczkę w piwach typu Pszenica i dolniakach, w zeszłym roku zdało to egzamin dość dobrze Albo po Polskim Ale zrobię Polską IIPA Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Skoro robi sie piwa z chmielem to czemu nie pierogi Ale ok. Co do problemów z moim chmielnikiem to żólkną mi niestety liście. Stawiałem na Werticiliozę ale chyba w końcu są to przędziorki... Sam już nie wiem. W tej chwili raczej nie planuje już nic pryskać - spalę po prostu pędy przy zbiorze. Szyszek mam baardzo duzo - jak na pierwszy rok to jestem zadowoliny bardzo. Niestety mam samą marynkę a można było conajmniej Lublina posadzic jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 mszyce natomiast udało mi się zwalczyć w tym roku środkiem uniwersalnym do roślin na mszyce trzeba było go spryskać na całej długości lubelskiego, dokładnie każdy liść. Nie miałeś problemów z wysokimi pędami żeby dosięgnąć? U mnie też się coś zaczyna dziać na koniec sezonu ale to jakaś grzybowa choroba i chyba juz odpuszczę, bo za 2 tygodnie zbiory :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Mam okno w połowie chmielu i kawałek powyżej niego nie musiałem nawet drabiny rozkładać Sprawdź czy to nie mączniak rzekomy bo lubi on takie temperatury, jak tak to na przyszły rok pozbądź się wszystkich pędów górnych w karpie bo tam on zimuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Tak jak mówiłem wrzucam zdjęcia swoich chmieli W tym roku bardzo ładny zbiór będę miał, a pierwszy zacznę za 2-3 tygodnie jak przygrzeje jeszcze słoneczko. No i tradycyjnie od lewej Hallertau potem marynka, w rogu Lubelski, a z brzegu Sybilla Mówiąc o mszycach myliłem sybille z lubelskim aż musiałem odkopać ten temat żeby to sprawdzić, a tak jak pisałem z chmielem troszkę planów jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Ale kszaczory ! A te we wiaderkach to co to za szkółka chmielowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 A o tym małym zapomniałem napisać to Iunga wsadzona do wiader, bo kolega przesłał mi ją pod koniec maja kiedy miała już pędy i nie było szans na prawidłowy wzrost więc chciałem sprawdzić czy w wiadrze da radę i jak widać wyrosła na parę metrów, ale w tym roku szyszek nie będzie miała, na wiosnę przerzucę ją do gruntu szykuje miejsce z przy garażu muszę jeszcze pomyśleć jak rozwiązać podwieszenie jego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 więc chciałem sprawdzić czy w wiadrze da radę i jak widać wyrosła na parę metrów, Moje przyszły pod koniec kwietnia. Wsadziłem do donic, bo myślałem, że lepiej będzie w tunelu, bo ciepło itd. W czerwcu wysadziłem w grunt i wtedy zaczęło rosnąć porządnie. Mogłem tak od razu, bo jak przesadzałem, to cała objętość donicy to był jeden korzeń. Ale człowiek uczy się na błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Un ładne krzaczory. Niezłe zbiory będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Też się pochwalę, ten na zdjęciu to Merkur bardzo silna odmiana , pierwszy rok i konkretne zbiory będą. Nieżle poszedł Lubelski, Cascade i Sybilla . Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez nikhil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Czy szyszki zbrązowiałe przez mączniaka tracą smak? Niestety ostatnio na część szyszek lubelskiego wlazło. Nie będę już chemią pryskał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Też u mnie na szyszkach Lubelskiego coś tam się pojawiło ale nie jest to moim zdaniem jakiś problem. Ja mam tylko delikatne brązowe ślady na zewnątrz szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Koledzy plantatorzy czy ktoś już rozpoczął zbiory? Może ktoś ze śląska się wypowie na ile szacuje jeszcze czas oczekiwania? Pytam, bo część mojego chmielu rośnie kilkadziesiąt km od domu, więc zastanawiam się, czy jest w ogóle sens jechać na inspekcję, czy planować się za jakiś tydzień. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoswinia Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Moja sybilla już zebrana. Wszystkie oznaki dojrzałości były widoczne i wyczuwalne. Piszę z opolszczyzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Dzięki. W takim razie jest szansa że i u mnie będzie już co nieco do zbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) Dziś sprawdzalem, jak dla mnie jeszcze 1 tydzień co najmniej. Woj. łódzkie Edytowane 4 Września 2014 przez Elvis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Ja też jeszcze minimum tydzień muszę poczekać - małopolskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Marynka zebrana wczoraj i wysuszona , na Lubelski i Hellertauer jeszcze 2-3 dni . ( Lubuskie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Dziś na ciepło/świeżo użyłem lubelskiego i marynki, chyba w przyszłym tygodniu chmielozbiory wykonam i do zamrożenia pójdą. Słoneczko niech jeszcze parę dni wygrzeje szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Lada chwila zbiór Lubuskiego. http://voila.pl/uplo...iles/chmiel.jpg Edit Podlaskie Pojedyńcze szyszki się otwierają i wydzielają intensywny zapach, po zgnieceniu lepkie dłonie. Edytowane 6 Września 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Zebrałem juz około pół kilo suszu marynki (2/3 zbiorów) Wynik bardzo dobry jak na te cztery krzaki w pierwszym roku (albo mi sie waga zepsuła ;-) ) Czy suszenie w suszarce do grzybow to wielki grzech?? Czy raczej suszyć metodą naturalną?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Inspekcja przeprowadzona. Szyszki ładnie pachną i lupulina już ciemnożółta, ale jeszcze trochę za zielone. Poczekam kilka dni i zdalnie zarządzę zbiory:) Martwi mnie malutki rozmiar szyszek jak i liści na sybilli. Tak to ma być, czy coś mi chmiel przyatakowało? Żadnych żyjątek, plam czy innych oznak porażenia nie stwierdzam:( pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 W zeszłym roku użyłem suszarki do grzybów i efekt był moim zdaniem zadowalający. Suszeniu towarzyszył niesamowity zapach, bo wrzuciłem zdaje się z pół kg a wyjąłem ususzonego kilkadziesiąt gramów Jednak przy większej ilości trzeba będzie wymyślić coś innego, bo suszarka mało pojemna. W tym roku planuję uwarzyć ejla z mokrą szyszką więc temat póki co odkładam w czasie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się