micheal_paku Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Pamiętasz ile mniej wiecej czasu je suszyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Ja w tym tygodniu zaczynam zbiory, Hallertau i Marynka już są gotowe, lubelskiemu dam jeszcze tydzień, a sybilla pójdzie na samym końcu do zbiorów. Ja suszyłem na suszarce do grzybów około 4 h w zeszłym roku i fakt z 0,5 kg zielonej mokrej szyszki robi się jakieś 150 gram suchej Edytowane 8 Września 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 raz suszyłem wtej suszarce całą noc ale tpo była gruba przesada - szyszki ranołamały sie od "dmuchnięcia" Druga porcję suszyłem jakieś 4-5 godzin i jest optymalnie. A pytam o te suszarkę bo porównałem zapach chmielu suszonego w suszarce do zapodzianej szyszki która przeschła samoistnie. Zapach tej pojedyńczej jest nieporównywalnie silniejszy niż tych z suszarki... Więc jak to mówią "wahom się" i nie wiem co zrobić z szyszami co wisza jeszcze na krzaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Właśnie to jest najgorsze z suszeniem chmielu, że łatwo stracić jego aromaty i lupulinę... Domowy chmiel ciężko porównywać do produkcji dużej jego, gdzie są specjalnego dla niego warunki. Przeczytałem parę źródeł na ten temat ( m.in. w piwowarze był artykuł masz tu urywek). Z tego co wyczytałem szyszkę najlepiej suszyć w temp. nie większej niż 60C przez czas 6-8h do zawartości wody 6-8%, potem ją "kondycjonować" pozwalając dojść do wilgotności 10-12%. Ciężko spełnić te warunki w domu i robimy to zazwyczaj na oko, w zeszłym roku miałem mało aromatyczną szyszkę z suszarki, suszyłem też naturalnie na gazecie na strychu, ta pachniała sianem czyli się utleniła, poszła na goryczkę... W tym roku chce w piekarniku jeszcze podsuszyć szyszkę z ciekawości. Na suszarce do grzybów suszę tak, by pochodziła godzinę, wyłączam na godzinę i tak powtórka 3 razy, z efektów byłem w miarę zadowolony, ale i tak wydaje mi się że ta szyszka z przydomowej plantacji nadaje się najbardziej na goryczkę. I to też pi razy drzwi bo nie znasz a.k. takiego chmielu Edytowane 8 Września 2014 przez Undeath micheal_paku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Podsumowując - uprawa chmielu dla safysfakcji - tak. Uprawa chmielu do piwa - tak, ale... Mówiesz więc waśc ze lupuline także można stracić? Kiepsko. Mam nadzieję że ten mój chmiel się na cos jeszcze nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Tak jak szyszki będą przesuszone, albo źle wysuszone może ona wypadać z nich... Tak przeczytałem ale jak w praktyce jest to nie wiem do końca dopiero drugi rok mam chmiel Zapytaj za 2-3 lata jak już nałapie w tej kwestii doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Czy dobrym sposobem na przechowywanie jest zapakowanie świeżych szyszek do worków foliowych, mocne ich ściśnięcie (żeby było jak najmniej powietrza), a następnie zamrożenie ich? Zajmą trochę więcej miejsca, ale może ten sposób uchroni przed ucieczką aromatów lub przejściem ich w siano-łąkowe klimaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poretzky Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Czy dobrym sposobem na przechowywanie jest zapakowanie świeżych szyszek do worków foliowych, mocne ich ściśnięcie (żeby było jak najmniej powietrza), a następnie zamrożenie ich? Zajmą trochę więcej miejsca, ale może ten sposób uchroni przed ucieczką aromatów lub przejściem ich w siano-łąkowe klimaty? Ja tak zrobiłem kilka dni temu, bo wcześniej nie byłem zadowolony z efektów suszenia. Jak zużyję do piwa to napiszę jakie są rezultaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Dziś zakończyłem sezon chmielowy, jeszcze plewienie i obsypanie. Burza zapowiadana była więc w południe zebrałem. Lubelski 350gr,Marynka 180gr, jak dla mnie jest super. Miałem w lato upadek konstrukcji, tzw peszek a teraz mączniaka. Torebki próżniowe i do zamrażalnika. Lubelski zostanie przeznaczony do wędzonki niby-grodzisz, 3x warzenie tego samego cieńkusza. Za rzeką rośnie dziki chmiel, chyba zbiorę, mniejszą warkę zaryzykuję, co dziwne, ma oznaki mączniaka ale małe uszkodzenia. Edytowane 8 Września 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Suszyłem wczorajszą porcję metodą Undeath`a (przerwy w działaniu suszarki do grzybów) i stwierdzam ze wynik jest dużo lepszy niż suszenie długi czas non-stop (np. przez noc). Sama suszarka generalnie byla by ok tylko daje trochę za ciepłe powietrze. p.s. Szkoda tych aromatow co mi wczoraj po kuchni latały - mogły by wylądowac w piwie... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) . W tym roku chce w piekarniku jeszcze podsuszyć szyszkę z ciekawości. Na suszarce do grzybów suszę tak, by pochodziła godzinę, wyłączam na godzinę i tak powtórka 3 razy, z efektów byłem w miarę zadowolony, ale i tak wydaje mi się że ta szyszka z przydomowej plantacji nadaje się najbardziej na goryczkę. I to też pi razy drzwi bo nie znasz a.k. takiego chmielu Ja suszę w piekarniku z termoobiegiem , 48-50C cała noc , rano wyłączam , po południu pakuję w woreczki strunowe , wyciskam powietrze i do zamrażarki . Dziś pakuję Hillertauer . Chmiel z własnej uprawy nie jest gorszy od upraw przemysłowych , mam okazje porównywać ( koledzy z Niemiec dostarczają ) , a biorąc pod uwagę czystość produktu.... to dużo lepszy . A biorąc pod uwagę że npr. leży w magazynie u Niemca czasami i rok , sposób w jaki maszyna zbiera szyszki to .... na pewno wygrywa swój . Jedyny plus przemysłowego że przed zbiorem laboratorium bada jakość i znamy w miarę dobrze parametry szyszek . Edytowane 9 Września 2014 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 czeburaszka, popełniłeś jakieś warki na w ten sposób suszonym chmielu? Jakie były efekty? Chmieliłeś na aromat i aromat był jak należy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Od początku roku robię tylko na swoich , wyniki dobre ( jak na mój gust ) . Parę osób próbowało ( Undeath ) chyba też . Z tym że na aromat używałem Saaz , w tym roku tego chmielu nie mam . P.s mam kilka woreczków chmielu z upraw ubiegłorocznych , jak ktoś z okolic ( Lubuskie Swiebodzin ) chcę , chętnie oddam , nie będę wysyłać bo nie mam na to czasu . Edytowane 9 Września 2014 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernie Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Witam, też w tym roku w marcu posadziłem 4 roślinki (Lubelski, Sybilla, Magnum i Hallertau) a na początku maja jeszcze 3 roślinki Perle. Zbiory totalnie mnie zaskoczyły. Na razie zebrałem tylko Sybille i Lubelski i wyszło mi świeżej szyszki prawie 5 KG!!! zostało mi jeszcze zebrać szyszki z pozostałych 5 krzaczków . Pierwsza warka chmielona świeżym chmielem na mokro już uwarzona. Poniżej zdjęcie konstrukcji i roślinek, zbiory, oraz "zupa ogórkowa" - czyli wet hopping. W kolejnym sezonie mam zamiar rozszerzyć mój chmielnik o odmiany hamerykańskie. Zastanawiam się tylko czy te odmiany poradzą sobie w naszym klimacie? Ktoś coś? cml i CZEJEN 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 W kolejnym sezonie mam zamiar rozszerzyć mój chmielnik o odmiany hamerykańskie. Zastanawiam się tylko czy te odmiany poradzą sobie w naszym klimacie? Ktoś coś? Ze wzrostem nie powinno być problemów.. Problem jest ze zdobyciem sadzonek / sztobrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 to się nazywają zbiory. Powiedz mi jakie wymiary ma ta twoja konstrukcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernie Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 to się nazywają zbiory. Powiedz mi jakie wymiary ma ta twoja konstrukcja? Belka poprzeczna ma długość 5m. Rozstaw słupów wynosi 3m, wysokość konstrukcji to 4,3m no i słupy wkopane są w ziemię na głębokość 1m zamyślony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 chyba takie cos zbuduje na nastepny rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Belka poprzeczna ma długość 5m. Rozstaw słupów wynosi 3m, wysokość konstrukcji to 4,3m no i słupy wkopane są w ziemię na głębokość 1m Z ciekawości jak transportowałeś 5m belki? Usztywniałeś jakoś dodatkowo tę konstrukcję linkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 a jakby tak 2x 2,5 m skręcić na blaszanych płaskownikach ?? dało by to radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Ja tak właśnie zrobiłem u siebie. 2x2,5m połączone dwoma blaszkami na 12 śrub fi 6mm z tego co pamiętam. 2,5m w wiekszosci samochodow bezproblemowo się mieści (chyba ze ktos jeździ Tico). 5m to może w jakiś dostawczak by się zmieściło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernie Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Z ciekawości jak transportowałeś 5m belki? Usztywniałeś jakoś dodatkowo tę konstrukcję linkami? To nie był wielki problem, gdyż jakieś 300 m od mojej działki znajduje się tartak Jeśli chodzi o wzmocnienie to nie dawałem żadnych odciągów. Dwóch budowlańców dawało głowę, że się nie przewróci nawet podczas silnego wiatru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Zebrałem marynke. +/- 5l Sibilla i Lubelski bardzo mało. Kilkanaście szyszek łącznie. Nie będę zbierał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Myślicie, że zbieranie w taką pogodę ma sens, czy lepiej poczekać na poprawę pogody, tzn. jak szyszki podeschną w słońcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Moim zdaniem lepiej poczekać tym bardziej że zapowiadają poprawę pogody i wyższe temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się