Skocz do zawartości

Piwnica Zagłoby


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 lata później...
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

#28 Whisky Stout

Skład:
-> Słód wędzony (Whisky) 2kg
->Słód pale ale  1,5kg

->Słód monachijski I 0,5 kg

->Jęczmień palony 0,35kg

->Słód czekoladowy 1200 0,2kG
-> Chmiel Premiant granulat 30g (na 50min)
->Drożdże suche S-0450g

 

Powrót po pięciu latach przerwy. Tyle czasu przeleżał surowiec na tą warkę. Drożdże i chmiel trzy lata po terminie ważności.

Zasypanie słodów o 7:20, zadanie uwodnionych drożdży o 13:45. Do fermentacji trafiło 24 litry brzeczki o gęstości 11 Blg. Wieczorem jeszcze brak oznak pracy drożdży. Rano na powierzchni ładna piana.

Nie spodziewam się super rezultatu, ale też nie chciałem wyrzucać surowca.

Warzenie w garnku na kuchence gazowej. Garnek obejmuje 2 palniki, ale jest problem z gotowaniem. Uzyskanie temperatury wrzenia zajmuje dużo czasu, a samo wrzenie jest bardzo delikatne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, muniek123 napisał(a):

Drożdże suche S-0450g

5 saszetek poszło?

2 godziny temu, muniek123 napisał(a):

Warzenie w garnku na kuchence gazowej. Garnek obejmuje 2 palniki, ale jest problem z gotowaniem. Uzyskanie temperatury wrzenia zajmuje dużo czasu, a samo wrzenie jest bardzo delikatne.

Mam podobnie na płycie elektrycznej. Garnek obejmuje jeden duży palnik (jakaś 1/3 powierzchni garnka), a reszta garnka łapie tylko połowę małego palnika. Gotować zaczynam już na początku filtracji, a jak skończę wysladzać, to i tak muszę jeszcze odczekać ze 20 minut do wrzenia. Zaizolowanie garnka jakąś matą termoizolacyjną nieco pomaga - wrzenie mam na pewno mocniejsze, więc i temperatura się pewno szybciej podnosi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.