Skocz do zawartości

Piwnica Zagłoby


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 lata później...
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

#28 Whisky Stout

Skład:
-> Słód wędzony (Whisky) 2kg
->Słód pale ale  1,5kg

->Słód monachijski I 0,5 kg

->Jęczmień palony 0,35kg

->Słód czekoladowy 1200 0,2kG
-> Chmiel Premiant granulat 30g (na 50min)
->Drożdże suche S-04

 

Powrót po pięciu latach przerwy. Tyle czasu przeleżał surowiec na tą warkę. Drożdże i chmiel trzy lata po terminie ważności.

Zasypanie słodów o 7:20, zadanie uwodnionych drożdży o 13:45. Do fermentacji trafiło 24 litry brzeczki o gęstości 11 Blg. Wieczorem jeszcze brak oznak pracy drożdży. Rano na powierzchni ładna piana.

Nie spodziewam się super rezultatu, ale też nie chciałem wyrzucać surowca.

Warzenie w garnku na kuchence gazowej. Garnek obejmuje 2 palniki, ale jest problem z gotowaniem. Uzyskanie temperatury wrzenia zajmuje dużo czasu, a samo wrzenie jest bardzo delikatne.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, muniek123 napisał(a):

Drożdże suche S-0450g

5 saszetek poszło?

2 godziny temu, muniek123 napisał(a):

Warzenie w garnku na kuchence gazowej. Garnek obejmuje 2 palniki, ale jest problem z gotowaniem. Uzyskanie temperatury wrzenia zajmuje dużo czasu, a samo wrzenie jest bardzo delikatne.

Mam podobnie na płycie elektrycznej. Garnek obejmuje jeden duży palnik (jakaś 1/3 powierzchni garnka), a reszta garnka łapie tylko połowę małego palnika. Gotować zaczynam już na początku filtracji, a jak skończę wysladzać, to i tak muszę jeszcze odczekać ze 20 minut do wrzenia. Zaizolowanie garnka jakąś matą termoizolacyjną nieco pomaga - wrzenie mam na pewno mocniejsze, więc i temperatura się pewno szybciej podnosi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.09.2024 o 10:28, Dawid Szatan napisał(a):

5 saszetek poszło?

Pomyłka w opisie. Jedna saszetka.

@INTseed

Już szukam grzałki. Przy następnej warce sprawdzę jak to działa.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #28 została zabutelkowana, zeszło do 4 Blg. Wyszło 49 butelek, część butelek o pojemności 450ml. Bez przelewania na cichą, prosto z fermentora do butelek przez kranik. Do każdej butelki miarka 3gr cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#29 Belgian Pale Ale

Skład:
-> Słód pilzneński 3,5kg
->Słód monachijski 0,7kg

->Słód abbey 0,3 kg
-> Chmiel Hallertauer Mittelfruch 50g
->Drożdże suche US-05

 

Zasypanie słodów o 13:35, zadanie drożdży 18:30.

Do gotowania poszło 24,5 brzeczki, do fermentora trafiło niecałe 20 litrów - 13 Blg.

Z racji bardzo zimnej wody w kranie chłodzenie poszło bardzo sprawnie.

Żeby wspomóc gotowanie użyłem grzałki zanurzeniowej 500W. Poszło lepiej niż ostatnio, ale 1kW było by lepiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...

Warka #30

Irish Red Ale  30.10.2025

 

Skład:
-> Słód pale ale 4kg
->Słód carared 0,5kg

->jęczmień palony 50 g
-> Chmiel Magnum 15g
->Drożdże suche S-04

 

Zasypanie słodów 4:30, zadanie drożdży 9:50.

Do gotowania poszło 25 litrów brzeczki, do fermentora trafiło 21 litrów 12 Blg.

Tego dnia było niskie ciśnienie i gotowanie bez dodatkowej grzałki.

Edytowane przez muniek123
Literówki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #30 z oznakami infekcji poszła do butelek. Reżim sanitarny podczas procesu był zachowany. Fermentor umyty  NaOH, dezynfekcja nadwęglanem sodu. Fermentacja bez rurki, cukromierz przed użyciem tylko opłukany wodą. Nie czekałem na wyklarowanie, zabutelkowałem mętne.

tn_1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam się dziwię. Zmiarkowałem się jak robiłem pomiar. Czy to było przyczyną, pewnie tak. Fermentor i wężyk potraktowany był najpierw NaOH a później nadwęglanem sodu. Drożdże uwodnione w wyparzonym kubku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj popełniłem kolejną warkę.

Warka #31

Best Bitter  17.11.2025

 

Skład:
-> Słód pale ale Weyermann 3,5kg
-> SłódMonachijski 1 0,3kg

-> Słód Caraaroma 0,3kg
-> Chmiel Cenntenial 20g

-> Chmiel Willamette 100g
->Drożdże suche S-04

 

Zasypanie słodów 15:00, zadanie drożdży 20:15.

Do gotowania poszło 25 litrów brzeczki, do fermentora trafiło 20 litrów 12 Blg.

Fermentor i wężyk umyte najpierw w NaOH. Następnie dezynfekcja nadwęglanem sodu, cukromierz i rurka fermentacyjna też poszły do wiadra. Szklanka i łyżeczka najpierw wyparzone wrzątkiem, później gorąca woda, która stygła powoli do temperatury pokojowej. Do tego wsypane drożdże na około 15 minut (po tym czasie była już ładna pianka). Wlanie do fermentora i założono rurkę (pierwszy raz od bardzo dawna). Godzina 8 rano nic nie bulka.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.