Kaniutek Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 20 minut temu, muniek123 napisał: Słód monachujski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 21 Września Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września (edytowane) #28 Whisky Stout Skład: -> Słód wędzony (Whisky) 2kg ->Słód pale ale 1,5kg ->Słód monachijski I 0,5 kg ->Jęczmień palony 0,35kg ->Słód czekoladowy 1200 0,2kG -> Chmiel Premiant granulat 30g (na 50min) ->Drożdże suche S-04 Powrót po pięciu latach przerwy. Tyle czasu przeleżał surowiec na tą warkę. Drożdże i chmiel trzy lata po terminie ważności. Zasypanie słodów o 7:20, zadanie uwodnionych drożdży o 13:45. Do fermentacji trafiło 24 litry brzeczki o gęstości 11 Blg. Wieczorem jeszcze brak oznak pracy drożdży. Rano na powierzchni ładna piana. Nie spodziewam się super rezultatu, ale też nie chciałem wyrzucać surowca. Warzenie w garnku na kuchence gazowej. Garnek obejmuje 2 palniki, ale jest problem z gotowaniem. Uzyskanie temperatury wrzenia zajmuje dużo czasu, a samo wrzenie jest bardzo delikatne. Edytowane 26 Września przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września 2 godziny temu, muniek123 napisał(a): Drożdże suche S-0450g 5 saszetek poszło? 2 godziny temu, muniek123 napisał(a): Warzenie w garnku na kuchence gazowej. Garnek obejmuje 2 palniki, ale jest problem z gotowaniem. Uzyskanie temperatury wrzenia zajmuje dużo czasu, a samo wrzenie jest bardzo delikatne. Mam podobnie na płycie elektrycznej. Garnek obejmuje jeden duży palnik (jakaś 1/3 powierzchni garnka), a reszta garnka łapie tylko połowę małego palnika. Gotować zaczynam już na początku filtracji, a jak skończę wysladzać, to i tak muszę jeszcze odczekać ze 20 minut do wrzenia. Zaizolowanie garnka jakąś matą termoizolacyjną nieco pomaga - wrzenie mam na pewno mocniejsze, więc i temperatura się pewno szybciej podnosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września Kupcie sobie grzałkę za 50zł. Jak już będzie chlapało z grzałki to ją wyłączcie. Przykryć pokrywką aby był 2-3 cm prześwit. Nie zamykać bo wyleci piana.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 26 Września Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września (edytowane) W dniu 21.09.2024 o 10:28, Dawid Szatan napisał(a): 5 saszetek poszło? Pomyłka w opisie. Jedna saszetka. @INTseed Już szukam grzałki. Przy następnej warce sprawdzę jak to działa. Edytowane 26 Września przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 5 Października Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października Warka #28 została zabutelkowana, zeszło do 4 Blg. Wyszło 49 butelek, część butelek o pojemności 450ml. Bez przelewania na cichą, prosto z fermentora do butelek przez kranik. Do każdej butelki miarka 3gr cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano Środa o 19:41 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 19:41 #29 Belgian Pale Ale Skład: -> Słód pilzneński 3,5kg ->Słód monachijski 0,7kg ->Słód abbey 0,3 kg -> Chmiel Hallertauer Mittelfruch 50g ->Drożdże suche US-05 Zasypanie słodów o 13:35, zadanie drożdży 18:30. Do gotowania poszło 24,5 brzeczki, do fermentora trafiło niecałe 20 litrów - 13 Blg. Z racji bardzo zimnej wody w kranie chłodzenie poszło bardzo sprawnie. Żeby wspomóc gotowanie użyłem grzałki zanurzeniowej 500W. Poszło lepiej niż ostatnio, ale 1kW było by lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się