Kaniutek Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 20 minut temu, muniek123 napisał: Słód monachujski zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 21 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2024 (edytowane) #28 Whisky Stout Skład: -> Słód wędzony (Whisky) 2kg ->Słód pale ale 1,5kg ->Słód monachijski I 0,5 kg ->Jęczmień palony 0,35kg ->Słód czekoladowy 1200 0,2kG -> Chmiel Premiant granulat 30g (na 50min) ->Drożdże suche S-04 Powrót po pięciu latach przerwy. Tyle czasu przeleżał surowiec na tą warkę. Drożdże i chmiel trzy lata po terminie ważności. Zasypanie słodów o 7:20, zadanie uwodnionych drożdży o 13:45. Do fermentacji trafiło 24 litry brzeczki o gęstości 11 Blg. Wieczorem jeszcze brak oznak pracy drożdży. Rano na powierzchni ładna piana. Nie spodziewam się super rezultatu, ale też nie chciałem wyrzucać surowca. Warzenie w garnku na kuchence gazowej. Garnek obejmuje 2 palniki, ale jest problem z gotowaniem. Uzyskanie temperatury wrzenia zajmuje dużo czasu, a samo wrzenie jest bardzo delikatne. Edytowane 26 Września 2024 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 21 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2024 2 godziny temu, muniek123 napisał(a): Drożdże suche S-0450g 5 saszetek poszło? 2 godziny temu, muniek123 napisał(a): Warzenie w garnku na kuchence gazowej. Garnek obejmuje 2 palniki, ale jest problem z gotowaniem. Uzyskanie temperatury wrzenia zajmuje dużo czasu, a samo wrzenie jest bardzo delikatne. Mam podobnie na płycie elektrycznej. Garnek obejmuje jeden duży palnik (jakaś 1/3 powierzchni garnka), a reszta garnka łapie tylko połowę małego palnika. Gotować zaczynam już na początku filtracji, a jak skończę wysladzać, to i tak muszę jeszcze odczekać ze 20 minut do wrzenia. Zaizolowanie garnka jakąś matą termoizolacyjną nieco pomaga - wrzenie mam na pewno mocniejsze, więc i temperatura się pewno szybciej podnosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2024 Kupcie sobie grzałkę za 50zł. Jak już będzie chlapało z grzałki to ją wyłączcie. Przykryć pokrywką aby był 2-3 cm prześwit. Nie zamykać bo wyleci piana.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 26 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2024 (edytowane) W dniu 21.09.2024 o 10:28, Dawid Szatan napisał(a): 5 saszetek poszło? Pomyłka w opisie. Jedna saszetka. @INTseed Już szukam grzałki. Przy następnej warce sprawdzę jak to działa. Edytowane 26 Września 2024 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 5 Października 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2024 Warka #28 została zabutelkowana, zeszło do 4 Blg. Wyszło 49 butelek, część butelek o pojemności 450ml. Bez przelewania na cichą, prosto z fermentora do butelek przez kranik. Do każdej butelki miarka 3gr cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 6 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 #29 Belgian Pale Ale Skład: -> Słód pilzneński 3,5kg ->Słód monachijski 0,7kg ->Słód abbey 0,3 kg -> Chmiel Hallertauer Mittelfruch 50g ->Drożdże suche US-05 Zasypanie słodów o 13:35, zadanie drożdży 18:30. Do gotowania poszło 24,5 brzeczki, do fermentora trafiło niecałe 20 litrów - 13 Blg. Z racji bardzo zimnej wody w kranie chłodzenie poszło bardzo sprawnie. Żeby wspomóc gotowanie użyłem grzałki zanurzeniowej 500W. Poszło lepiej niż ostatnio, ale 1kW było by lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 25 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Warka #29 została zabutelkowana. Zeszło do 3 Blg. Wyszło 39 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 31 Października Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października (edytowane) Warka #30 Irish Red Ale 30.10.2025 Skład: -> Słód pale ale 4kg ->Słód carared 0,5kg ->jęczmień palony 50 g -> Chmiel Magnum 15g ->Drożdże suche S-04 Zasypanie słodów 4:30, zadanie drożdży 9:50. Do gotowania poszło 25 litrów brzeczki, do fermentora trafiło 21 litrów 12 Blg. Tego dnia było niskie ciśnienie i gotowanie bez dodatkowej grzałki. Edytowane 13 Listopada przez muniek123 Literówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 16 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada Warka #30 z oznakami infekcji poszła do butelek. Reżim sanitarny podczas procesu był zachowany. Fermentor umyty NaOH, dezynfekcja nadwęglanem sodu. Fermentacja bez rurki, cukromierz przed użyciem tylko opłukany wodą. Nie czekałem na wyklarowanie, zabutelkowałem mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 16 Listopada Udostępnij Opublikowano 16 Listopada (edytowane) Reżim sanitarny zachowany, ale cukromierz tylko opłukany wodą? Edytowane 16 Listopada przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 17 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada Sam się dziwię. Zmiarkowałem się jak robiłem pomiar. Czy to było przyczyną, pewnie tak. Fermentor i wężyk potraktowany był najpierw NaOH a później nadwęglanem sodu. Drożdże uwodnione w wyparzonym kubku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 18 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada Wczoraj popełniłem kolejną warkę. Warka #31 Best Bitter 17.11.2025 Skład: -> Słód pale ale Weyermann 3,5kg -> SłódMonachijski 1 0,3kg -> Słód Caraaroma 0,3kg -> Chmiel Cenntenial 20g -> Chmiel Willamette 100g ->Drożdże suche S-04 Zasypanie słodów 15:00, zadanie drożdży 20:15. Do gotowania poszło 25 litrów brzeczki, do fermentora trafiło 20 litrów 12 Blg. Fermentor i wężyk umyte najpierw w NaOH. Następnie dezynfekcja nadwęglanem sodu, cukromierz i rurka fermentacyjna też poszły do wiadra. Szklanka i łyżeczka najpierw wyparzone wrzątkiem, później gorąca woda, która stygła powoli do temperatury pokojowej. Do tego wsypane drożdże na około 15 minut (po tym czasie była już ładna pianka). Wlanie do fermentora i założono rurkę (pierwszy raz od bardzo dawna). Godzina 8 rano nic nie bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się