Oskaliber Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Naprawdę nikt nie podejmie tematu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Cześć. Wydaje się że jednostki w domowym piwowarstwie można stosować zamiennie, różnice dotyczą temperatur odczytów. Nie wiem na ile artukuł jest wiarygodny: http://www.refraktometr.eu/skale-pomiarowe-zawartosci-cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 W takim razie skąd wzór używany przez połowę tego forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Podejrzewam, że ktoś chciał dopasować wynik z refraktometru do tego co pokazywał areometr i coś poczytał o współczynniku korekcyjnym brzeczki i tak wyszło... Ja po kilku testach doszedłen do wniosku o nie przeliczaniu brix/blg bo u mnie i areometr i refraktometr wskazują dokładnie to samo. Posiadam wzorcowany areometr w zakresie 1.000 - 1.100 z podziałką 0.0005 więc mogłem sprawdzić wskazania z dość dużą dokładnością. Bardziej ufam mojemu areometrowi ale jako, że chińska zabawka ma minimalny błąd (i to dopiero przy wysokich gęstościach) to co jakiś czas sprawdzam z areometrem i odkąd mam refraktometr wyniki są ciągle takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamn Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 W takim razie skąd wzór używany przez połowę tego forum? Odświeżę temat... bo znalazłem odpowiedź. Źródło podaję poniżej. Odczyt z refraktometru należy podzielić przez współczynnik korekcji, ponieważ refraktometr jest wyskalowany do pomiaru roztworu cukru, a brzeczka ma nieco inną gęstość niż roztwór cukru. Można przyjąć z dużą dokładnością, że BRIX=plato=blg, ale to co nam mierzy refraktometr to jeszcze nie jest czysty BRIX, a BRIX WRI, który należy jeszcze podzielić przez współczynnik korekcji, charakterystyczny dla urządzenia (zakłada się, że to 1,04). Myślę, że w pliku: http://braukaiser.com/documents/Kaiser_Brix_Plato_SG_table.pdfautor odwrotnie oznaczył kolumny brix i blg. Wartość współczynnika się zgadza - tylko, że to jego odwrotność http://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/ When taking a refractometer measurement of wort, the Brix reading is not necessarily accurate. What is obtained is the Brix WRI (wort refraction index). Only after dividing the Brix WRI by the wort correction factor is the actual Brix known. It is helpful to know that Brix and Plato are nominally the same to 3 decimal places, so the corrected reading can be treated as Plato (°P). The correction factor is needed because wort has a different density than sugar water which refractometers are designed for. The wort correction factor is specific to the instrument. Pii, Czeslaw i cybul26 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się