Gorst Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 (edytowane) Witam, Jestem początkującym piwowarem, do tej pory zrobiłem jedną warkę 5l. Jutro zamierzam nastawić 15l i tu właśnie jest pewien problem. Dysponuję garnkiem o pojemności 10l (w sumie więcej niż 8 lepiej nie nalewać, bo wykipi). Biorę się za lekko zmodyfikowany przepis http://www.piwo.org/receptury/full-aroma-hops/. I teraz pytania: 1. Mogę zacierać w 8l wody używając proporcji na 10l po czym wysładzać do 15l? 2. Dodatkowo - jak można domowym sposobem przeprowadzić próbę jodową? Jak można ją pominąć? 3. Czy filtrowanie tetrowe pieluchy to dobry pomysł? Jak można inaczej? 4. Czy dodatkowe chmielenie na zimno w fermentorze może zakazić brzeczkę? Bardzo bym prosił o w miarę szybką odpowiedź, gdyż już jutro chciałbym się za wszystko zabrać, z góry dziękuję. dori Edit - uszczegółowienie tematu Edytowane 22 Czerwca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Witam, Jestem początkującym piwowarem, do tej pory zrobiłem jedną warkę 5l. Jutro zamierzam nastawić 15l i tu właśnie jest pewien problem. Dysponuję garnkiem o pojemności 10l (w sumie więcej niż 8 lepiej nie nalewać, bo wykipi). Biorę się za lekko zmodyfikowany przepis http://www.piwo.org/receptury/full-aroma-hops/. I teraz pytania: 1. Mogę zacierać w 8l wody używając proporcji na 10l po czym wysładzać do 15l? 2. Dodatkowo - jak można domowym sposobem przeprowadzić próbę jodową? Jak można ją pominąć? 3. Czy filtrowanie tetrowe pieluchy to dobry pomysł? Jak można inaczej? 4. Czy dodatkowe chmielenie na zimno w fermentorze może zakazić brzeczkę? Bardzo bym prosił o w miarę szybką odpowiedź, gdyż już jutro chciałbym się za wszystko zabrać, z góry dziękuję. 1. proporcja woda/słod w tym przypadku nie jest az tak istotna 2. kupić jodynę w aptece za 2pln i zrobić próbę jodową ;-) 3. niedobry, poszukaj "filtrator z oplotu" 4. moze, ale jest to malo prawdopodobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 (edytowane) 1. Mogę zacierać w 8l wody używając proporcji na 10l po czym wysładzać do 15l? Zatrzeć 3kg słodów w 8l garnku powinno się udać. Gęste co prawda będzie (stosunek wody do słodu ok 2,5:1), ale powinno się udać. Ale jeśli chcesz mieć docelową ilość 15l to powinieneś wysładzać do ok 17-18l - reszta odparuje w trakcie chmielenia. A może chcesz wysładzać tylko 10l - taką ilość chmielić a dopiero na koniec rozcieńczyć? Teoretycznie też powinno się udać, ale marną wydajność dostaniesz. 2. Dodatkowo - jak można domowym sposobem przeprowadzić próbę jodową? Jak można ją pominąć? Podobno jodyną można. Ale generalnie można pominąć. Dzisiejsze słody są tak rozluźnione że wystarczy 20 minut i już są scukrzone. Tak więc godzina zacierania i praktycznie masz pewność, że nie ma skrobi. 3. Czy filtrowanie tetrowe pieluchy to dobry pomysł? Jak można inaczej? To zły pomysł. Wrzuć w wyszukiwarkę temat wężyk z oplotu. 4. Czy dodatkowe chmielenie na zimno w fermentorze może zakazić brzeczkę? Nie powinno. Ale przyznam, że nie mam w tym dużego doświadczenia - dotychczas tylko raz chmieliłem na zimno... EDIT: Yemu, byłeś szybszy o całe 3 minuty. Ale grunt, że się zgadzamy. Edytowane 4 Czerwca 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Teraz dalej: 1. Jak wygląda to filtrowanie przez wężyk, co mam kupić i jak się do tego zabrać? 2. Co do 8l wody i 3kg słodu - ostatecznie mogę podzielić to na 2 garnki, jeden 8l drugi 6l (oczywiście w odpowiednich proporcjach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 1. Jak wygląda to filtrowanie przez wężyk, co mam kupić i jak się do tego zabrać? Wrzuć w wyszukiwarkę temat wężyk z oplotu. 2. Co do 8l wody i 3kg słodu - ostatecznie mogę podzielić to na 2 garnki, jeden 8l drugi 6l (oczywiście w odpowiednich proporcjach). Już koledzy pisali, że teoretycznie się da, ale problem jest nie w zacieraniu a w chmieleniu. Jak chcesz nachmielić 15-17L brzeczki w 8L garnku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Już koledzy pisali, że teoretycznie się da, ale problem jest nie w zacieraniu a w chmieleniu. Jak chcesz nachmielić 15-17L brzeczki w 8L garnku? Porcjami Kopyr, porcjami na dwa razy... :) A co do "produkcji" filtratora z oplotu to tu masz częściowy opis oraz przemyslenia i rady Jejskiego http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Napiszcie proszę jak zrobić ten filtrator z wężyka z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Proszę ;-) http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=77978 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Napiszcie proszę jak zrobić ten filtrator z wężyka z oplotu. Zobacz na ten tekst http://browar.biz/forum/showthread.php?t=77978 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Jak mówi Pismo proście, a będzie wam dane. Masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Wielkie dzięki za pomoc - całość opisałem w dziale "Nasze piwa". Niepokoi mnie fakt, iż komórka (14-17°C), w której stoi piwko, śmierdzi tanim bimbrem. Gdy robiłem piwo miodowe (pierwszą warkę) unosił się tam raczej przyjemny aromat chmielu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Niepokoi mnie fakt, iż komórka (14-17°C), w której stoi piwko, śmierdzi tanim bimbrem. Gdy robiłem piwo miodowe (pierwszą warkę) unosił się tam raczej przyjemny aromat chmielu... Zachowaj spokój, z lagerów często wali siarkowodorem, czyli zgniłymi jajami. Wiem, że nie był to lager, ale chodzi mi o zobrazowanie pewnej ogólnej prawdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 ... ale chodzi mi o zobrazowanie pewnej ogólnej prawdy. zgadzam się, świat aromatów fermentującego piwa jest niepojęty...to co wali niemiłosiernie w trakcie fermentacji, może idealnie pachnieć po leżakowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Chyba jednak pójdzie do kanału - jakiś dziwny, brunatny meszek osadził się na ściankach nad piwem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Chyba jednak pójdzie do kanału - jakiś dziwny, brunatny meszek osadził się na ściankach nad piwem... Meszek?? A może to po prostu żywice chmielowe? Daj mu w spokoju pofermentować przez parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) Póki co wylewać nie zamierzam. edit: Widziałem podobny osad na którymś z filmów na YouTube. Chyba tak ma być, ale i tak śmierdzi niemiłosiernie. Edytowane 8 Czerwca 2009 przez Gorst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 100% to są chmieliny. Nic nie ruszaj. Zlej po paru dniach na cichą i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 chmieliny to błotko a meszek to pleśń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 chmieliny to błotko a meszek to pleśń Jak znam życie to było zaschnięte błotko, nazwane meszkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Tak właśnie jest - brunatne błotko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się