kopyr Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Stasiek wielkie gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Gratuluję wszystkim nagrodzonym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Moje gratulacje Stasiek !! Szkoda, że nie znam bliżej pozostałych piwowarów, ale oczywiście im też gratuluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Punktację oraz uwagi jurorów postaram się wysłać uczestnikom po urlopie Punktacja na pudle 1.Jan Szała -214pkt 2.LO Grodzisk & anteks -205 pkt 3.Jacek Stachowski - 193 pkt Szkoda, że nie znam bliżej pozostałych piwowarów, ale oczywiście im też gratuluję 2 miejsce to http://www.piwo.org/forum/p20172-20-06-2009-14-29-43.html#p20172 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 2.LO Grodzisk & anteks -205 pkt A, to takie buty. No to i dla Ciebie gratulacje, anteks. Dziewczyny duzo wniosły do warzenia? Bo może bym pożyczył ze dwie na przyszły rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 2.LO Grodzisk & anteks -205 pkt A' date=' to takie buty. No to i dla Ciebie gratulacje, anteks. Dziewczyny duzo wniosły do warzenia? Bo może bym pożyczył ze dwie na przyszły rok [/quote'] :cool2: może wszyscy wypożyczymy to dopiero będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 A jak oficjalnie anteks się przyznał, to też gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Aż dziw, że anteks mógł się skupić na warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Dziewczyny duzo wniosły do warzenia? Bo może bym pożyczył ze dwie na przyszły rok ciiiii bo żona przeczyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Aż dziw, że anteks mógł się skupić na warzeniu ciążko było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) A jak oficjalnie anteks się przyznał, to też gratuluję. Dziewczyny wymieniły mnie na okolicznościowej etykiecie , etykieta poszła w świat :rolleyes: to co było robić Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Gratuluję! U mnie Grodzisz dopiero na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 zwycięska receptura skład -słód pszeniczny jasny 2500g - słód pszeniczny dymiony 1200g - Marynka granulat 16g - Lubelski granulat 24g zacieranie -12l wody o temp 36°C + śruta -przerwa zakwaszająca - 30 min -dodanie 4l wody i podgrzanie do 63°C - przerwa maltozowa - 20 min - dodanie 4l wody i podgrzanie do 72°C - przerwa cukrująca - 15 min - dodatek 2l wody i podgrzanie do 78°C - filtracja chmielenie - 16g granulat Marynka i 12g granulat Lubelski - 75 min - 12g granulat lubelski - 15min drożdże W34/70 + Grodziskie wyszło 32l fermentacja 7 dni 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 zwycięska receptura skład -słód pszeniczny jasny 2500g - słód pszeniczny dymiony 1200g Czyżby zasyp 100% pszeniczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 zwycięska receptura skład -słód pszeniczny jasny 2500g - słód pszeniczny dymiony 1200g Czyżby zasyp 100% pszeniczny? Tak , trzy piwa zgłoszone do konkursu były tylko na pszenicznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Dziwny ten "Grodzisz"...... oj dziwny. Tyle różnych receptur.....Ciekawe jaki był oryginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Dziwny ten "Grodzisz"...... oj dziwny. Tyle różnych receptur..... ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Nie myślałem ,że przepisy na to piwko mogą być aż tak róznorodne. Mam sentyment do tego piwa, więc przed warzeniem przestudiowałem kilka receptur, ale nie spotkałem się ze 100% pszenicy. Widocznie słabo szukałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 zwycięska receptura skład -słód pszeniczny jasny 2500g - słód pszeniczny dymiony 1200g - Marynka granulat 16g - Lubelski granulat 24g zacieranie -12l wody o temp 36°C + śruta -przerwa zakwaszająca - 30 min -dodanie 4l wody i podgrzanie do 63°C - przerwa maltozowa - 20 min - dodanie 4l wody i podgrzanie do 72°C - przerwa cukrująca - 15 min - dodatek 2l wody i podgrzanie do 78°C - filtracja chmielenie - 16g granulat Marynka i 12g granulat Lubelski - 75 min - 12g granulat lubelski - 15min drożdże W34/70 + Grodziskie wyszło 32l fermentacja 7 dni 18°C nie było napisane w formularzu ale podczas rozmowy z Jankiem dowiedziałem się że to piwo było klarowane żelatyną i rozlewane chyba 2 tygodnie przed konkursem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Ostatnio mam same przyjemne niespodzianki Dzisiaj dotarła paczka od Anteksa z wspaniałym dyplomem (piwo.org/hb w gronie sponsorów) i masą gadżetów giełdowo-konkursowych! Dyplom oczywiście jutro zostanie zawieszony w biurze Dzięki serdeczne Andrzeju !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Ostatnio mam same przyjemne niespodzianki Dzisiaj dotarła paczka od Anteksa z wspaniałym dyplomem (piwo.org/hb w gronie sponsorów) i masą gadżetów giełdowo-konkursowych! Dyplom oczywiście jutro zostanie zawieszony w biurze Dzięki serdeczne Andrzeju !! To ja dziękuję za zasponsorowanie nagród i polecam się w przyszłym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Słuchajcie, naszła mnie taka refleksja. Czy jako środowisko polskich piwowarów domowych nie powinniśmy promować naszego Grodzisza za granicami kraju? Konkretnie mam na myśli zrobienie przy pomocy jurorów KPPJG opisu profilu tego stylu i wysłanie go do BJCP, aby oni dołączyli go do swojej klasyfikacji, czy to jako osobny styl, czy chociaż wzmiankę w dziale o piwach dymionych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Słuchajcie, naszła mnie taka refleksja. Czy jako środowisko polskich piwowarów domowych nie powinniśmy promować naszego Grodzisza za granicami kraju? Konkretnie mam na myśli zrobienie przy pomocy jurorów KPPJG opisu profilu tego stylu i wysłanie go do BJCP, aby oni dołączyli go do swojej klasyfikacji, czy to jako osobny styl, czy chociaż wzmiankę w dziale o piwach dymionych. O zrobienie opisu profilu apeluję już od roku, widać nikt nie czuje się na tyle dobrze w temacie... Do BJCP na pewno nie trafi, z prostej przyczyny - nie ma przykładów komercyjnych, i nie będzie, a już na pewno nie w USA. Jest wiele styli bardziej znanych niż grodzisz, nawet istniejących komercyjnie, dla których nie ma kategorii w BJCP: Summer Ale, Orval, Australian Sparkling Ale, Gose... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Jest wiele styli bardziej znanych niż grodzisz, nawet istniejących komercyjnie, dla których nie ma kategorii w BJCP: Summer Ale, Orval, Australian Sparkling Ale, Gose... Orval to styl? Co do Gose się zgadzam, to by była analogiczna sytuacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 zwycięska receptura skład -słód pszeniczny jasny 2500g - słód pszeniczny dymiony 1200g Czyżby zasyp 100% pszeniczny? oryginalny Grodzisz był tylko ze słodu pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się