Skocz do zawartości

22.08.09 III Konkurs piw Prawie jak Grodzisz


anteks

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Punktację oraz uwagi jurorów postaram się wysłać uczestnikom po urlopie

Punktacja na pudle

1.Jan Szała -214pkt

2.LO Grodzisk & anteks -205 pkt

3.Jacek Stachowski - 193 pkt

 

Szkoda, że nie znam bliżej pozostałych piwowarów, ale oczywiście im też gratuluję :)

2 miejsce to http://www.piwo.org/forum/p20172-20-06-2009-14-29-43.html#p20172

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2.LO Grodzisk & anteks -205 pkt

A' date=' to takie buty. No to i dla Ciebie gratulacje, anteks. Dziewczyny duzo wniosły do warzenia? Bo może bym pożyczył ze dwie na przyszły rok :)[/quote']

:cool2: może wszyscy wypożyczymy to dopiero będzie. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zwycięska receptura

skład

-słód pszeniczny jasny 2500g

- słód pszeniczny dymiony 1200g

- Marynka granulat 16g

- Lubelski granulat 24g

zacieranie

-12l wody o temp 36°C + śruta

-przerwa zakwaszająca - 30 min

-dodanie 4l wody i podgrzanie do 63°C

- przerwa maltozowa - 20 min

- dodanie 4l wody i podgrzanie do 72°C

- przerwa cukrująca - 15 min

- dodatek 2l wody i podgrzanie do 78°C

- filtracja

 

chmielenie

- 16g granulat Marynka i 12g granulat Lubelski - 75 min

- 12g granulat lubelski - 15min

drożdże W34/70 + Grodziskie

wyszło 32l

fermentacja 7 dni 18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie myślałem ,że przepisy na to piwko mogą być aż tak róznorodne. Mam sentyment do tego piwa, więc przed warzeniem przestudiowałem kilka receptur, ale nie spotkałem się ze 100% pszenicy. Widocznie słabo szukałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zwycięska receptura

skład

-słód pszeniczny jasny 2500g

- słód pszeniczny dymiony 1200g

- Marynka granulat 16g

- Lubelski granulat 24g

zacieranie

-12l wody o temp 36°C + śruta

-przerwa zakwaszająca - 30 min

-dodanie 4l wody i podgrzanie do 63°C

- przerwa maltozowa - 20 min

- dodanie 4l wody i podgrzanie do 72°C

- przerwa cukrująca - 15 min

- dodatek 2l wody i podgrzanie do 78°C

- filtracja

 

chmielenie

- 16g granulat Marynka i 12g granulat Lubelski - 75 min

- 12g granulat lubelski - 15min

drożdże W34/70 + Grodziskie

wyszło 32l

fermentacja 7 dni 18°C

nie było napisane w formularzu ale podczas rozmowy z Jankiem dowiedziałem się że to piwo było klarowane żelatyną i rozlewane chyba 2 tygodnie przed konkursem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio mam same przyjemne niespodzianki :)

Dzisiaj dotarła paczka od Anteksa z wspaniałym dyplomem (piwo.org/hb w gronie sponsorów) i masą gadżetów giełdowo-konkursowych!

Dyplom oczywiście jutro zostanie zawieszony w biurze :(

 

Dzięki serdeczne Andrzeju !! :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio mam same przyjemne niespodzianki :(

Dzisiaj dotarła paczka od Anteksa z wspaniałym dyplomem (piwo.org/hb w gronie sponsorów) i masą gadżetów giełdowo-konkursowych!

Dyplom oczywiście jutro zostanie zawieszony w biurze :(

 

Dzięki serdeczne Andrzeju !! :smilies:

To ja dziękuję za zasponsorowanie nagród i polecam się w przyszłym roku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, naszła mnie taka refleksja. Czy jako środowisko polskich piwowarów domowych nie powinniśmy promować naszego Grodzisza za granicami kraju? Konkretnie mam na myśli zrobienie przy pomocy jurorów KPPJG opisu profilu tego stylu i wysłanie go do BJCP, aby oni dołączyli go do swojej klasyfikacji, czy to jako osobny styl, czy chociaż wzmiankę w dziale o piwach dymionych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, naszła mnie taka refleksja. Czy jako środowisko polskich piwowarów domowych nie powinniśmy promować naszego Grodzisza za granicami kraju? Konkretnie mam na myśli zrobienie przy pomocy jurorów KPPJG opisu profilu tego stylu i wysłanie go do BJCP, aby oni dołączyli go do swojej klasyfikacji, czy to jako osobny styl, czy chociaż wzmiankę w dziale o piwach dymionych.

O zrobienie opisu profilu apeluję już od roku, widać nikt nie czuje się na tyle dobrze w temacie...

 

Do BJCP na pewno nie trafi, z prostej przyczyny - nie ma przykładów komercyjnych, i nie będzie, a już na pewno nie w USA.

 

Jest wiele styli bardziej znanych niż grodzisz, nawet istniejących komercyjnie, dla których nie ma kategorii w BJCP: Summer Ale, Orval, Australian Sparkling Ale, Gose...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest wiele styli bardziej znanych niż grodzisz, nawet istniejących komercyjnie, dla których nie ma kategorii w BJCP: Summer Ale, Orval, Australian Sparkling Ale, Gose...

Orval to styl? Co do Gose się zgadzam, to by była analogiczna sytuacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.