Skocz do zawartości

Browar Bonifacy


beleg

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 13 miodowe (warzone 14.09.2014)

 

Obliczenia na 22l

Barwa wyliczona 12,2 SRM

24 IBU

 

2,5 kg pilzneński Strzegom

0,5 kg pszeniczny Strzegom

0,2 kg Monachijski II Strzegom

0,1 kg karmelowy 30-40 Strzegom

0,1 kg karmelowy 600 Strzegom

0,1 kg Caraaroma 350 Weyermann

1 kg miód wielokwiatowy

 

Zacieranie: 67-64C 90 min

Słody wsypane do 18l wody

Po 90 min. podniesione do 78C i przelane do filtracji.

Do wysładzania 11l wody 78C

 

Gotowanie: 60min

60 min marynka 20g

15 min miód zagotowany z 2 litrami wody

0 min lubelski 15g

 

Po wystudzeniu do 23C, whirlpool i po 20min przelane do fermentatora, otrzymałem 22l o gęstości 13 BLG

Dodane uwodnione T-58

Fermentuje w pomieszczeniu 21C

 

5.10.2014 do butelek z 90g cukru, wyszło 42 butelki 0,5l w zapachu i smaku wyczuwalna belgijska nuta.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Od 9 warki filtruję w skrzyni wykonanej wg wzoru kolegi WiHuRa i jestem bardzo zadowolony. Filtracja szybka i wydajna a wykonanie skrzyni łatwe i tanie.

 

Teraz zabieram się za wykonanie mieszadła magnetycznego, w poszukiwaniu taniej kolby i mieszadełka znalazłem producenta o szerokim wyborze i "przyjaznych" cenach.
http://sklep-chemlan...goria&gdzie=114

post-7113-0-81948800-1442942078_thumb.jpg

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka 14 Amber Ale (warzone 31.01.2015)

Obliczenia na 22l
12 BLG
29 EBC
40 IBU


0,5kg monachijski 24 Strzegom
0,3kg pszeniczny Strzegom
0,2kg czekoladowy 400 Strzegom
0,3kg karmelowy 50 Strzegom
0,1kg Aroma 100 Weyermann
3,1kg pale ale Optima

Zacieranie:
Do 20l wody w temp. 72C wsypane słody. Przez godzinę 68C-63C.
Podniesienie temp. do 76C i filtracja z użyciem 12l wody do wysładzania.

Gotowanie:

60 - 20g warior
10 - 10g cenntenial
0 - 35g willamate

Chłodzenie do 22C w ok. 15 min. whirlpool i po 20 min przelane do wiadra.
Otrzymałem ok. 22,5l brzeczki o blg 12,5.

Zadane uwodnionymi Nottingham
Fermentacja w pomieszczeniu 18C

8.02.2015 zlane na cichą 2 BLG
17.02.2015 rozlane do 41 butelek 0,5l, temp. piwa przy rozlewie 5C dodane 50g cukru do nagazowania 2.0

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 15 Brown Ale (warzone 8.02.2015)

Obliczenia na 22l
13 BLG
40 EBC
33 IBU

1kg monachijski 24 Strzegom
0,4kg pszeniczny Strzegom
0,1kg karmelowy 600 Strzegom
0,4kg karmelowy 30 Strzegom
0,2kg czekoladowy 400 Strzegom
2,6kg pale ale Optima
0,4kg płatki owsiane bł.

Zacieranie:
Do 20l wody 72C wsypane słody, przez godzinę 68C - 63C
Podniesienie temp. do 77C i filtracja następnie wysładzanie z użyciem 14l wody 76C

Gotowanie:

60 - 30g Challenger
0 - 25g EKG

Chłodzenie w 15 min i whirlpool. Otrzymałem 24l brzeczki 12BLG zaszczepione gęstwą Nottingham po warce #14
Fermentacja w pomieszczeniu 17C.
Wydajność zacieru wzrosła miało być 22l finalnie wyszło 24l.

15.02.2015 zlane na cichą dofermentowało do 2,5 BLG

25.02.2015 45x0,5l z użyciem 65g cukru przy 11C

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 16 Stout Owsiany (warzone 8.02.2015)

Obliczenia na 22l
13 BLG
74 EBC
57 IBU

1,2kg pilzneński Strzegom
1,2kg monachijski 24 Strzegom
0,1kg Caraaroma 350 Weyerman
0,2kg palony 1100 Strzegom
0,1kg barwiący 1300 Strzegom
1,6kg pale ale Optima
0,8kg płatki owsiane bł.

Zacieranie:
Do 20l wody 72C wsypane słody, przez godzinę 68C - 63C
Podniesienie temp. do 77C i filtracja następnie wysładzanie z użyciem 14l wody 76C

Gotowanie:

60 - 30g Iunga
60 - 10g Marynka

Chłodzenie w 15 min i whirlpool. Otrzymałem 24l brzeczki 13BLG zaszczepione gęstwą Nottingham (6 łyż) po warce #14
Fermentacja w pomieszczeniu 17C.
wydajność zacieru wzrosła podobnie jak #15 miało być 22l finalnie wyszło 24l
W jeden dzień warzyłem 2 warki ogółem zajęło mi to 8h ale miałem 2 gary.

25.02.2015 46x0,5l z użyciem 65g cukru przy 11C BLG końcowe 2,5

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 17 AIPA (warzone 22.02.2015)

Obliczenia na 25l
16,5 BLG
24 EBC
79 IBU

0,1kg Caraaroma 350 Weyerman
6,6kg pale ale Optima
0,1kg karmelowy 30 Strzegom
0,2kg karmelowy 150 Strzegom
0,4kg pszeniczny Strzegom

Zacieranie:
Do 25l wody 68C wsypane słody, przez godzinę 64C - 62C
Podniesienie temp. do 77C i filtracja następnie wysładzanie z użyciem 14l wody 76-78C

Gotowanie:

60 - 35g Warrior

60 - 5g Iunga
20 - 20g Citra
0- 20g Cenntenial
0- 20g Simcoe
Na zimno: 6.03.2015
20g - Citra
20g - Simco
30g - Amarillo
20g - Cascade

 

Po wystudzeniu otrzymałem 25l 17 BLG zadane gęstwą 3 pokolenie po brown ale, fermentacja w pomieszczeniu 17C.

4.03.2015 przelane na cichą 3BLG

 

Od 14 warki poprawiłem odczyty BLG, okazało się że balingometr na wodzie pokazuje -1 BLG co teraz daje poprawne odczyty fermentacji dla Nottinghamów.

 

11.03.2015 rozlane do 46x 0,5l z użyciem 95g cukru w temp 9C, nagazowanie 2,2

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 18 Braggot (warzone 6.05.2015)

Obliczenia na 24l
13 BLG
18 EBC
21 IBU

1,0kg pilzneński Strzegom
1,0kg wiedeński Strzegom
0,3kg karmelowy 150 Strzegom
1,5kg miód (ok 1kg naturalny wielokwiatowy pozostałość sztuczny)

0,5kg ksylitol

Zacieranie:
Do 17l wody 65C wsypane słody, przez godzinę 65C - 62C 
Podniesienie temp. do 77C i filtracja następnie wysładzanie z użyciem 12l wody 77C

Gotowanie:

60 - miód wcześniej zagotowany z 2l wody

60 - 15g Iunga

15 - ksylitol
  0 - 15g Lubelski

 

Po wystudzeniu otrzymałem 25l 13 BLG zadane uwodnionymi US-04 , fermentacja w pomieszczeniu 17C.

16.05.2015 przelane na cichą 4,5BLG

31.05.2015 rozlew do 47x0,5l z dodatkiem 100g cukru w postaci syropou

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Przygotowuje się do jesiennego sezonu. W planie uwarzenie 5 warek na  FM26 Belgijskie Pagórki, czyli pierwsze starcie ze stylem i z płynnymi drożdżami. W tym celu w browarze przybyło mieszadło magnetyczne z kolbą 2l i nareszcie taboret gazowy.

 

Planowane warki:

 

 

BPA 12BLG

3,1 kg pilzneński Bruntal

   1 kg monachijski 24 Strzegom

0,2 kg Aroma Castle

0,3 kg Abbey Castle

 

Chmiele:

60 - Challenger

  0 - EKG

 

Dubbel 18 BLG

5,0 kg pilzneński Bruntal

1,0 kg Monachijski 24 Strzegom

0,4 kg karmelowy 300 Strzegom

0,1 kg Aroma Castle

0,5 kg cukier kandyzowany własnej roboty 

 

Chmiele:

60 - Perle

0  - EKG

 

BPA 12 BLG

3,4 kg pilzneński Bruntal

0,5 kg monachijski 24 Strzegom

0,3 kg Caramunich I Weyermann

0,2 kg Caraaroma Weyermann

0,3 kg Carabelge

 

Chmiele:

60 - Hallertau Tradition

  0 - Styrian Golding

 

Belgian Stout 16BLG

3,5 kg pilzneński Bruntal

1,5 kg Monachijski 24 Strzegom

1,0 kg pszeniczny Strzegom

0,2 kg karmelowy 30 Strzegom

0,2 kg Abbey

0,2 kg Carabelge

0,2 pszeniczny palony 1000 Strzegom

0,05 kg jęczmień palony Strzegom

 

chmiele:

60 - magnum

  0 - EKG

 

Belgijska IPA 16 BLG

5,1 kg pilzneński Bruntal

0,6 kg monachijski 24 Strzegom

0,5 kg pszeniczny Strzegom

0,2 kg karmelowy 150 Strzegom

0,2 kg karmelowy czerwony 50 Strzegom

 

Chmiele:

60 - magnum

20- Willamate

  0- cascade

  0- simcoe

na zimno citra lub amarillo

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 19 BPA (warzone 28.08.2015)

Obliczenia na 22l
12 BLG
16 EBC
22 IBU
 

3,1 kg pilzneński Bruntal

 1 kg monachijski 24 Strzegom

0,2 kg Aroma Castle

0,3 kg Abbey Castle

Starter 1,2l  (24h) FM26 Belgijskie pagórki


Zacieranie:
Do 21l wody 65C wsypane słody,

45 min 62C

25 min 72C 

Podniesienie temp. do 77C i filtracja następnie wysładzanie z użyciem 12l wody 77C

Gotowanie:
60 - 20g Challanger 8,2%

0 - 20g EKG 

 

Po wystudzeniu otrzymałem 22l   zadane starterem 1,2l FM26 Belgijskie pagórki, fermentator do piwnicy 20C 

A tak drożdże szaleją w starterze po 1 dobie

http://www.iv.pl/images/45772401295854299397.jpg

 

 

 

29.08.2015   Starter dodałem ok. 21:00 (28.08) następnego dnia o 6:00 fermentacja burzliwa dość energiczna ale piana na ok. 4cm i się utrzymuje (29.08 popołudnie) mam nadzieję że tak zostanie bo bałem się "ucieczki" z wiadra . temp w pomieszczeniu 21C

6.09.2015 przelane na cichą zeszło do 2BLG w zapachu i smaku mocno owocowe przyprawy na drugim planie. Gęstwa pójdzie na dubbla i BPA II

14.09.2015 dodałem 200ml roztwory z wody i 1 łyżeczki żelatyny dla klarowania. Jest to bardzie test porównawczy i pierwsze moje wykorzystanie żelatyny z ciekawości bo piwo przed dodaniem ładnie się już klaruje w temp. otoczenia ok 20C. Na powierzchni kilka plamek jakby gródek, mam nadzieję że to drożdże bo piwo w smaku wydaje się normalne :P

17.09.2015 rozlane do 44x0,5l z udziałem 100g cukru. Pierwsze użycie żelatyny i jestem w szoku jak pięknie się wyklarowało, prawie jak koncerniak.

marzec 2016 jako jedyne z 5 piw na FM26 do końca tj,. 5 miesięcy w butelkach zachowały swoją belgijskość. Doskonale wyczuwalne w zapachu i smaku herbatniki, ciastka i lekki  karmel. Piana obfita i utrzymująca się do końca. Piwo do picia pintami. 

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 20 BPA II (warzone 6.09.2015)

Obliczenia na 22l
12 BLG
23 EBC
23 IBU
 

3,4 kg pilzneński Bruntal

0,5 kg monachijski 24 Strzegom

0,3 kg Caramunich I Weyermann

0,2 kg Caraaroma Weyermann

0,3 kg Carabelge


Zacieranie:
Do 21l wody 65C wsypane słody,

40 min 62C

30 min 72C 

Podniesienie temp. do 77C i filtracja następnie wysładzanie z użyciem 12l wody 77C

Gotowanie:
60 - 25g Hallertau Tradition 6,6

0 - 25g Hallertau Tradition 6,6

 

Po wystudzeniu otrzymałem 22l 12BLG zadane gęstwą FM26 Belgijskie pagórki  (2 pokolenie, 5 łyżek), fermentator do piwnicy 21C 

13.09.2015 przelane na cichą, tak jak w przypadku #19 zjadły do 2BLG.

24.09.2015 zabutelkowane ze 100g cukru wyszło 43x0,5l klarowność bardzo ładna właściwie najlepsza jak dotychczas. Ta warka powinna się nazywać Belgian  Amber Ale  ze względu na piękny czerwony kolor.

marzec 2016 piwo swieże po ok 1 miesiąca mocno belgijskie z obfitą pianą i bardzo pijalne. Po ok 3 miesiącach nuty belgijskie zanikają i uwydatnia się karmel ale delikatny i nie nachalny. Po kilku miesiącach kolor piwa obłędnie czerwony, nigdy wcześniej nie uzyskałem takiej czerwieni niemal jak czerwone wino.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 21 Belgian dubbel (warzone 6.09.2015)

Obliczenia na 23l
18 BLG
34 EBC
24 IBU
 

5,0 kg pilzneński Bruntal

1,0 kg Monachijski 24 Strzegom

0,4 kg karmelowy 300 Strzegom

0,1 kg Aroma Castle

0,5 kg cukier kandyzowany własnej roboty*

* 0,5kg cukru, 1 łyżeczka DAP 120ml wody zagotowane do 137C następnie dodane dwukrotnie po 120ml wody za każdym razem po otrzymaniu 137C


Zacieranie:
Do 22l wody 65C wsypane słody,

40 min 62C

30 min 72C 

Podniesienie temp. do 77C i filtracja następnie wysładzanie z użyciem 12l wody 77C

Gotowanie: (75 min.)
60 - 30g Perle 6,3%

30 - 0,5 kg syrop kandyzowany

0 - 20g EKG 5,0%

 

Po wystudzeniu otrzymałem 22l  18BLG, zadane gęstwą FM26 Belgijskie pagórki  (2 pokolenie, 5 łyżek), fermentator do piwnicy 21C 

Fermentacja ruszyła na dobre po ok. 4h od zadania gęstwy, wyraźna piana na ok. 4cm ale nie ma groźby ucieczki, podobnie w przypadku warki 20.

​9.09.2015 3 dzień fermentacji i piana zaczęła wychodzić z rurki, włożyłem wąż bezpośrednio. Warka 20 spokojnie pracuje bez ucieczek, przy wysokim ekstrakcie drożdże pracują znacznie gwałtowniej, muszę to uwzględnić przy 2 następnych warkach.

13.09.2015 minął tydzień od warzenia i piwo nadal fermentuje> Na 3 dzień od zadania drożdży czapa piany wyszła przez rurkę taki stan trwał przez 2 dni teraz sukcesywnie każdego dnia piana jest niższa.

W wypadku BPA i BPA II piana całkowicie nie opada z powierzchni piwa lecz zostaje poszarpana w stanie szczątkowym widocznie taka cecha tego szczepu.

20.09.2015 przelane na cichą, zostało 3BLG piwo dość mocno zmętnione

1.10.2015 zabutelkowane z udziałem 100g cukru. Wyszło 43x0,5l i znów klarowność piękna a zapach powalający.

marzec .2016 skończyłem a właściwie zmęczyłem warkę, piwo musiało złapać lekką infekcję przez wyjście drożdży podczas fermentacji bo po  6 miesiącach nie wyklarowało się tak dobrze jak pozostałem na FM26, piana z coca coli i alkohol ostry i mocno wyczuwalny. Do wylania się nie nadawało ale "przednie " też nie było.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 22 Belgian IPA  (warzone: 13.09.2015)

 

Obliczenia na 23l

16 BLG
15 EBC
54 IBU

 

5,1 kg pilzneński Bruntal

0,6 kg monachijski 24 Strzegom

0,5 kg pszeniczny Strzegom

0,2 kg karmelowy 150 Strzegom

0,2 kg karmelowy czerwony 50 Strzegom

 

Zacieranie:

Do 22l wody 65C wsypane słody,

40 min 62C

30 min 72C 

Podniesienie temp. do 77C i filtracja następnie wysładzanie z użyciem 13l wody 78C

 

Gotowanie: (60 min.)

60 - 40g Magnum 11,8%

  0 - 25g Cascade 7,1%

  0 - 25g Willamate 5,5%

 0 - 15g Simcoe 12,9%

 

Po wystudzeniu (15 min. do 24C) otrzymałem 23l 16BLG zadane gęstwą 5 łyżek FM26 3 pokolenie po #20. Wiadro wstawione do piwnicy w temp. 21C

24.09.2015 przelane na cichą zostało 3BLG

 

30.09.2015

Na zimno :

20g Simcoe

25g Willamette

20g Cascade

 

5.10.2015 zabutelkowane z 80g cukru rozpuszczonego w 1,25l wody. Wyszło 42x0,5l w tym ok. 2l odpadu w chmielinach

marzec 2016 IPA wyszła jak zwykle mocno cytrusowa i bardzo pijalna. Chmiel przykrył belgijskość zupełnie i nie rozpoznałbym że fermentowało na belgijskim szczepie. Piana bardzo obfita i utrzymująca się do końca, jak zwykle po ok. 4 miesiącach aromat cytrusów gwałtownie zanika, trzeba pić póki świeże.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 23 Belgian STOUT   (warzone: 18.09.2015)

 

Obliczenia na 23l

16 BLG
70 EBC
46 IBU

 

3,5 kg pilzneński Bruntal

1,5 kg Monachijski 24 Strzegom

1,0 kg pszeniczny Strzegom

0,2 kg karmelowy 30 Strzegom

0,2 kg Abbey

0,2 kg Carabelge

0,2 pszeniczny palony 1000 Strzegom

0,05 kg jęczmień palony Strzegom

 

Zacieranie:

Do 22l wody 65C wsypane słody,

25 min 62C

45 min 72C 

Wsypane słody palone i podniesienie temp. do 78C, filtracja następnie wysładzanie z użyciem 13l wody 78C

 

Gotowanie: (70 min.)

60 - 35g Magnum 11,8%

  0 - 20g Styrian Goldings 5,3%

 

Po wystudzeniu (15 minut) do temp. 24C otrzymałem 22l 17BLG. Wydajność podskoczyła przez zacieranie na słodko? Zadałem "ożywioną" gęstwę (tygodniowa 3 pokolenie po #20) przez wcześniejsze zagotowanie ok 200ml brzeczki i ostudzone. Tak pobudzona gęstwa zaczęła wychodzić ze słoika  po ok. 0,5h a było jej ok 200ml. 

Fermentacja ruszyła po 2h w pomieszczeniu o temp. 20C

30.09.2015 przelane na cichą wyszło 4,5 BLG

 9.10.2015 rozlane do 43x0,5l z dodatkiem 80g cukru w syropie

Kolejny raz leżakowanie dla tych drożdży daje idealny efekt klarowności.

marzec 2016 najlepsza warka na FM26 piwo wyszło czekoladowe z goryczką wyraźna i krótką bardzo długo utrzymujący się w ustach posmak czarnej czekolady i kawy. Piana obfita drobna beżowa utrzymująca się do końca.Mam odczucie jak przy piwie o BLG pow. 22 BLG a to tylko 16.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Hej, jak wrażenia po serii belgów na FM26? Sam planuję zrobić 3-4 piwa na tych drożdżach i rozeznaję teren.

 

EDIT: doczytałem Twój post w temacie http://www.piwo.org/topic/15499-fermentum-mobile-fm26-belgijskie-pagorki/?hl=fm26nie mniej jak wrażenia po czasie?

Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po czasie mogę polecić FM26. Do belgijskich stylów drożdże bardzo dobre suche odpowiedniki mogą się schować. Potrafią oddać charakter stylu belgijskiego bez nachalnej ostrości i przypraw jak w sucharach. Po dłuższym  czasie piwo zyskuje na smaku i ładnie się układa zwłaszcza przy ciemniejszych wersjach z użyciem sporej ilości słodów karmelowych i palonych, ale młode BPA jest też wyśmienite zaraz po nagazowaniu.

Wielką zaletą tego szczepu jest bardzo wysoki poziom flokulacji właściwie piwo po "cichej" fermentacji jest klarowne jak koncerniak.

Teraz na tapetę biorę FM11 będzie ok. 8 warek bitterów IPA stout i miodowe.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po kilku miesiącach od warzenia, od lewej: BPA, BPA2 (wyszło red BPA), BIPA, Dubel i Belgian stout.

Złe światło ale wszystkie piwa idealnie klarowne za wyjątkiem BIPA ale to normalne w tym stylu.

post-7113-0-19421600-1457547174_thumb.jpg

post-7113-0-53085600-1457547060_thumb.jpg

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowe szkło z krosna. Pochwalę za ładny i zgrabny wzór. Mocne zwężenie znacznie uwydatnia pianę i kumuluje aromat, dolne przewężenie ułatwia ocenę barwy piwa.

post-7113-0-93369400-1457634192_thumb.jpg

post-7113-0-68044200-1457634210_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 24 PALE ALE   (warzone: 12.03.2016)

 

Obliczenia na 21l

11 BLG
10 EBC
22 IBU

 

3,7 kg pilzneński Malteurop

0,15 kg karmelowy 30 Strzegom

0,2 kg Abbey 45 Castle

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM11 "Wichrowe wzgórza" starter 1,2l kręcony na mieszadle 24h 10blg

 

 

Zacieranie:

Do 18l wody 68C wsypane słody,

90 min 68C - 62C

 

Wygrzew 78C, filtracja z udziałem 12l wody do wysładzania w 15min.

 

 

 

Gotowanie: (60 min.)

60 - 25g Perle 6,3%

0 - 30g EKG 5,7%

 

Chłodzenie do 22C w 13min. potem whirlpool i przelane do wiadra. Wyszło 21l o ekstrakcie 12 BLG o 1 wyżej niż chciałem, czyżby słód z Malteurop był tak wydajny? Mimo dośćmocnego przełomu brzeczka dość mocno zmętniona zobaczymy co będzie po fermentacji.

Dodałem starter FM11, wiadro stoi w pomieszczeniu z temp. 18C

Czas pracy 4,5h.

14.03  fermentacja trwa 2 dzień. Piana niska więc można lać "po brzegi" do fermentatora. Przeniosłem wczoraj do pomieszczenia w temp. 16C i zaczęło mocno wyziewać z rurki siarką ale fermentacja miarowo trwa choć nie jest tak gwałtowna jak przy FM26 czy S-04. 

20.03.2016 przelane na klarowanie 3,5 BLG

2.04.2016 rozlane z udziałem 80g cukru do 41x0,5l, piwo nie wyklarowało zupełnie ale w butelkach powinno się"wyczyścić" w smaku bardzo dobre czuć cukry resztkowe i goryczkę,.

Podsumowanie po kilku miesiącach. Piwo wyszło bardzo "zwykłe" zmętnienie nie ustąpiło do końca w smaku pół pełne z mocnymi nutami karmelowymi, goryczka średnia zapach i smak chmielu zaginął. 

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 25 Bitter Bishops's Finger  (próba klonowania)  (warzone: 20.03 2016)

 

Obliczenia na 21l

13 BLG
27 EBC
34 IBU

 

3,4 kg pilzneński Malteurop

0,05 kg karmelowy 600 Strzegom

0,2 kg bursztynowy  50 Strzegom

0,4 kg pszeniczny karmelowy 150 Strzegom

0,4 kg płatki pszeniczne kleikowane ok. 15min w 80C

 

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM11 "Wichrowe wzgórza"  gęstwa 5 łyżek

 

Zacieranie:

Do 10l wody 80C wsypane płatki, po 15 min. kolejne 10l i słody

90 min 68C -62C

 

Wygrzew 78C, filtracja z udziałem 12l wody do wysładzania .

 

 

 

Gotowanie: (60 min.)

60 - 17g Admiral 14,3%

0 - 40g EKG 5,7%

 

Chłodzenie do 22C w 10 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 21l o ekstrakcie 13BLG.

Słód wydajny i tak jak w poprzedniej warce blg otrzymane o 1 stopień więcej od wyliczonego.

Wiadro stoi w pomieszczeniu w 18C.

28.03.2016 przelane na klarowanie 4,5BLG

Druga warka na FM11 i tak płytkie odfermentowanie na poziomie 69%

4.04.2016 dodałem 200ml z 1 łyżeczką żelatyny (wystudzone)

9.04.2016 zabutelkowane z udziałem 80g cukru. Żelatyna wyklarowała piwo na 100%, wyszło 41x0,5l

 

Podsumowanie po kilku miesiącach. To piwo jest jak wino, tzn. niesamowicie zyskuje w czasie i po 3 miesiącach jest smaczniejsze niż oryginał. Klarowność wzorcowa, piana bardzo bujna, drobna, i utrzymuje się do ostatniego łyku. W zapachu czuć nuty chmielowe i słodowo karmelowe. Smak, pełny tekstura lekko oleista, goryczka wysoka i krótka słodowo karmelowe ale karmelowość delikatna z nutką paloności.

Warte powtórzenia.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 26 Stout   (warzone: 20.03 2016)

 

Obliczenia na 21l

13 BLG
86 EBC
35 IBU

 

3,2 kg pilzneński Malteurop

0,5 kg monachijski 24 Strzegom

0,1 kg Caraaroma 350 Weyermann 

0,4 kg płatki jęczmienne kleikowane w 80C 15 min.

0,2 kg Jęczmień palony 1200 Strzegom

0,2 kg Carafa II Weyermann 

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM11 "Wichrowe wzgórza" gęstwa 5 łyżek

 

 

Zacieranie:

Do 10l wody 80C wsypane płatki, po 15 min. kolejne 10l i słody (bez palonych)

90 min 67C - 63C

 

Wygrzew 78C, wsypane palone słody filtracja z udziałem 12l wody do wysładzania 

 

 

 

Gotowanie: (60 min.)

60 - 30g Perle 6,3%

60 - 5g Iunga 11%

 

Chłodzenie do 22C w 10 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 21l o ekstrakcie 13BLG.

Następny bitter pewnie też będzie miał o jeden stopień więcej od zamierzonego, ześrutowany czeka w wiadrze więc nic nie zrobię.

Wiadro stoi w pomieszczeniu w 18C.

9.04.2016 zabutelkowane z udziałem 80g cukru, wyszło 43x0,5l. Blg końcowe 4,5.

 

Podsumowanie po kilku miesiącach: Jak to stout, piwo musi poleżeć ze 2-3 miesiące choć muszę przyznać że ten wyszedł najsłabiej z wszystkich moich dotychczasowych. Aromat słaby, płytki. W smaku mało paloności, czekolady i kawy i znowu pustka, możliwe że ten szczep drożdży nie nadaje do tego stylu.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 27 Bitter Admiral  (warzone: 28.03 2016)

 

Obliczenia na 21l

12 BLG
16 EBC
34 IBU

 

3,5 kg pilzneński Malteurop

0,3 kg monachijski 24 Strzegom

0,2 kg karmelowy czerwony 50 Strzegom

0,2 kg Caramunich I 80 

 

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM11 "Wichrowe wzgórza"  gęstwa 5 łyżek 3 pokolenie

 

Zacieranie:

Do 20l wody 68C wsypane słody

80 min 68C -62C

 

Wygrzew 78C, filtracja z udziałem 12l wody do wysładzania . Przez wypadnięcie rurki filtrującej z kranika filtracja zrobiona powtórnie no i całość filtracji trwała  30 min. zamiast jak normalnie 10-15.

 

 

 

Gotowanie: (60 min.)

60 - 17g Admiral 14,3%

0 - 23g Admiral 14,3%

 

Chłodzenie do 22C w 10 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 21l o ekstrakcie 12BLG.

Wstawione do pomieszczenie w temp. 18 C, fermentacja ruszyła po 4h

Czas pracy 5h

2.04.2016 przelane na klarowanie BLG 3,5

11.04.2016  dodałem 200ml z 1 łyżeczką żelatyny (wystudzone)

15.04.2016 rozlane do 42x0,5l z udziałem 90g cukru

 

Podsumowanie po kilku miesiącach. Bitter zdecydowanie bardziej karmelowy niż palec biskupa. W smaku bardziej "płytki" (możliwe przez brak pszenicy w zasypie). Goryczka trochę ostrzejsza i zalegająca, ale więcej wyczuwalnej żywicy w posmaku. "Palec" uznajęza bardziej udany i godny powtórki oczywiście z modyfikacjami.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 28 Blond Ale  (warzone: 3.04.2016)

 

Obliczenia na 21l

12 BLG
6 EBC
18 IBU

 

3,0 kg pilzneński Malteurop

1,0 kg pszeniczny Strzegom 

 

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM11 "Wichrowe wzgórza"  gęstwa 5 łyżek 4 pokolenie

 

Zacieranie:

Do 20l wody 66C wsypane słody

80 min 66C -62C

 

Wygrzew 78C, filtracja z udziałem 12l wody do wysładzania . 

 

 

 

Gotowanie: (60 min.)

60 - 15g Perle 6,3%

60 - 2g Admiral 14,3%

 0 - 15g Amarillo 8,8%

 

 

 

Chłodzenie do 22C w 10 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12BLG.

Wstawione do pomieszczenie w temp. 19 C

Czas pracy 4,5h

17.04.2016 przelane na cichą, zeszło do 3BLG

26.04.2016 dostało 35g Amarillo

30.04.2016 w butelkach z 80g cukru, wyszło 43x0,5l

Podsumowanie po kilku miesiącach.  Piwo zdecydowanie na upały, wytrawne w smaku i cytrusowo kwiatowe. Piana obfita choć niezbyt trwała, goryczka wysoka spotęgowana brakiem słodyczy.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.