Buki Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Witam. Przyszedł czas, aby uwarzyć prawdziwe piwo, na początek chciałbym skorzystać z gotowych zestawów surowców, jakie proponują sklepy internetowe. Posiadam piwnicę, w której temp. wynosi 17°C. Niestety, wśród ofert sklepów nie mogę znaleźć żadnego zestawu, dla którego fermentacji temperatura taka byłaby zalecana. Zapewne wyszłoby coś i z niektórych zestawów przewidzianych dla wyższych, lub niższych temperatur, ale boje się że jeżeli wybiorę nieodpowiedio tozmarnuję piwo. Jeżeli ktoś miał podobny przypadek, to bardzo proszę o podzielenie się doświadczeiem, ewentualnie wskazanie odpowiedniego zestawu. Pozrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Napisz do sklepów, coś doradzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Normalnie fermentuj na drożdżach górnej fermentacji. W skutek fermentacji w wiadrze masz ok 2 st. wyższą temp. niż temp. otoczenia. Poza tym optymalna temp. dla drożdży górnej fermentacji to 15-20 st. Także śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Posiadam piwnicę, w której temp. wynosi 17°C. Niestety, wśród ofert sklepów nie mogę znaleźć żadnego zestawu, dla którego fermentacji temperatura taka byłaby zalecana. Zapewne wyszłoby coś i z niektórych zestawów przewidzianych dla wyższych, lub niższych temperatur, ale boje się że jeżeli wybiorę nieodpowiedio tozmarnuję piwo. Jeżeli w pomieszczeniu masz 17°C, to temperaturę fermentacji będziesz miał ok. 19°C, czyli jak w sam raz na większość górniaków. Jedynie do pszeniczniaka przydałoby się pewnie ze 2-3 stopnie więcej. EDIT: znowu mnie wyprzedzili Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Scovron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Ja bym coś takiego polecił. Może nie jest to jakiś szałowy styl, ale proste, codzienne, dobre piwo. http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/740-polskie-jasne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Fajnie by było gdybyś brzeczkę przed zadaniem drożdży do 16°C schłodził i zniósł do miejsca fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) a ja bym polecił jednak Belgian Pale Ale albo Red Irish ALe. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Do Belgian przydało by się chyba trochę więcej stopni. W takiej temperaturze z suchych drożdzy spokojnie fermentują S-05, S04, nottinghamy ( i pewnie nie tylko te). Tak że możesz w zasadzie uwarzyć co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 a ja bym polecił jednak Belgian Pale Ale albo Red Irish ALe A czemu zatrzymałeś się w połowie zdania? Może jednak dokończ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 a ja bym polecił jednak Belgian Pale Ale albo Red Irish ALe. Proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 No ja właśnie jestem w trakcie fermentacji piwa z zestawu z TB który polecał kolega Biniu i mam akurat w piwnicy ok. 17C. Drożdże to Danstar Nottingham. Na początku fermentacj temp. dochodziła do 19C teraz utrzymuje sie 17. Jak na razie wszystko ok. Idą mrozy w tym tygodniu wiec może jeszcze spadnie o 1-2 stopnie to będzie w sam raz na cichą. Zobaczymy jak wyjdzie piwko ale liczę ze w tej temp. będzie mniej estrów. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Każdy Stout na Safale 04. Możesz też Polskie Ale na tych drożdżach wykonać, 4kg Pilz, 50gr Marynki, 30gr aromatu i tyle. Mam w warsztacie temp 15~20 st i drożdże lubią taką temp. Do dzieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Mysle ze wiele osób zazdrości ci takiej temperatury. Ja się do tych osób zaliczam, bo ciąglę muszę wietrzyć w mieszkaniu żeby przeprowadzić fermentację w temp do 20stopni (czyli w mieszkaniu 17-18st). Dobrze że mam osobny pokój na piwo i tylko tam jest tak zimno. Bierz się do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tak jak piszą koledzy przy 17 stopniach będziesz miał temperaturę fermentacji 18-20, więc prawie idealnie. Można i spokojnie w 15-16 stopniach fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buki Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzięki Koledzy! Teraz już nie będę miał kłopotu z wyborem. Co wybiorę i co z tego wyjdzie napewno opiszę za jakiś czas w odpowiednim temacie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się