wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Panowie, Drożdze S-33 chyba nie sprawdzają się w moich próbach - za wysoko odfermentowywują (5blg , a nawet 6 blg) z wysokich stanów (dla mnie) 13 BLG, 14BLG. Przygotowując się do wysokiego blg 18, 20 poszukuje odpornych na wyższe stężenia alkocholu drożdzy - nisko odfermentowywujących do 2blg ale jednocześnie posiadających wystarczające zdolności do wykorzystania ich ponownie (zbieranie gęstwy) warunek budżetowy - suche drożdze jakby spełniały też warunek wysokiej klarowności to było by jeszcze piękniej jakieś sugestie ? Z góry dziękuje W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Też poleciłbym Nottingham'y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 S-33 to chyba najsłabiej odfermentowujące drożdże jakie znam Nottingham jak pisali poprzednicy albo US-05, nie wiem do jakiego piwa chcesz jak weizena to WB-06 bardzo nisko zejdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tyle że na odfermentowanie z 20 do 2 to nie ma co liczyć przy rozsądnej ilości cukru (10-15%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tyle że na odfermentowanie z 20 do 2 to nie ma co liczyć przy rozsądnej ilości cukru (10-15%). do ilu można liczyć takie odfermentowanie - czy jest jakiś kalkulator (cukru jako takiego nie daje w ogóle) ale wyliczyć ile cukru będzie (cukrów złożonych, a potem z-sekretowanych do prostych) z kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 S-33 to chyba najsłabiej odfermentowujące drożdże jakie znam Nottingham jak pisali poprzednicy albo US-05, nie wiem do jakiego piwa chcesz jak weizena to WB-06 bardzo nisko zejdą czytałem że US-05 - robią kożuch oraz dużo fuzli pływa w brzeczce... jak zbierać takie drożdze - jeśli powstanie kożuch - i czy zebranie go w drugim dniu burzliwej nie zepsuje tej warki z której je pobiore ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 czy zebranie go w drugim dniu burzliwej nie zepsuje tej warki z której je pobiore od pewnego czasu zbieram gęstwę z piany i nie widzę w związku z tym żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 czy zebranie go w drugim dniu burzliwej nie zepsuje tej warki z której je pobiore od pewnego czasu zbieram gęstwę z piany i nie widzę w związku z tym żadnych problemów myjesz je jakoś (płuczesz) - karmisz je jakoś - jak długo trzymasz taką gęstwę (2-3 tyg) - czy może mrozisz ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Przecież oprócz drożdży na pianie masz normalną gęstwę na dnie fermentora, którą możesz zebrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 myjesz je jakoś (płuczesz) - karmisz je jakoś - jak długo trzymasz taką gęstwę (2-3 tyg) - czy może mrozisz ??? Oprócz piany "zaciągam" jeszcze trochę piwa. Wstawiam do lodówki upuszczając co jakiś czas gaz (góra dwa dni). Trzymałem taką gęstwę ze dwa miesiące i dało się na niej zrobić kolejne piwo, ale warunkiem konicznym jest starter - z piany jest niewiele, ale za to czystych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Też poleciłbym Nottingham'y Panowie znalazłem opis - na "wymienniku" dot temperatury uwadniania Temperatura Fermentacji: Uwadniania: 30-35°C Zaszczepiania: Przechowywania: 1-8°C to nie za dużo trochę ???? nie powinno być max 25°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Optymalna temperatura dla drożdży jest właśnie 30-35°C. Jak i dla większości organizmów żywych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tyle że na odfermentowanie z 20 do 2 to nie ma co liczyć przy rozsądnej ilości cukru (10-15%). do ilu można liczyć takie odfermentowanie - czy jest jakiś kalkulator (cukru jako takiego nie daje w ogóle) ale wyliczyć ile cukru będzie (cukrów złożonych, a potem z-sekretowanych do prostych) z kg słodu. Masz ekstraktywność słodu, potem wydajność warzelni, a na końcu stopień odfermentowania dla konkretnego szczepu. Po drodze jeszcze jest zależność fermentowalności od schematu zacierania i czynników fizykochemicznych zacieru (pH, stopień rozrzedzenia). W skrócie - nie ma. Trzeba polegać na doświadczeniu i znajomości konkretnej warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 30-35°C to idealna temperatura dla drożdży, więc w takiej jest zalecana rehydratacja, ale nie fermentacja. Przy czym przy zadawaniu drożdży do brzeczki różnica temperatur nie powinna przekraczać 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się