Rolnik Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Extra Special Bitter - 13` BLG - pale ale - 4 kg - karmelowy carared - 0,15 kg - karmelowy 150 - 0,15 kg - pszeniczny jasny 0,3 kg zacieranie 90 minut 67`C Gotowanie 60 minut chmielenie: 60` chinook 25g 30` progress 15g 10` fuggles 25g 10 east kent goldings 25g Na zimno ostatnie 7 dni cichej: 20g fuggles 25g east kent goldings Drożdze S-04 lub Donstar Nottingham Główne wątpliwości mam do chmielenia czy nie za dużo chmielu i które drożdże wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Chmielu za dużo, przynajmniej jak na wersję "tradycyjną" to na aromat za dużo. Drożdże obojętne, które lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Ja bym chmielił bardziej w tym schemacie 60` chinook 25g 30` progress 15g 10` fuggles 25g 1' east kent goldings 25g przy czym może progress bardziej nawet na 20' a jesli ci zależy na goryczce to zwiększyć na 60'. co do chmielenia na zimno tego stylu jestem sceptyczny, jeśli już to ograniczyłbym się do 1 odmiany Co do drożdży swojego robiłem na S-04 i był ok tylko brakowało mu aromatu trochę. a receptura była taka http://hophead.pl/warka-5/ Edytowane 24 Stycznia 2014 przez bambo-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ja bym chmielił bardziej w tym schemacie 60` chinook 25g 30` progress 15g 10` fuggles 25g 1' east kent goldings 25g przy czym może progress bardziej nawet na 20' a jesli ci zależy na goryczce to zwiększyć na 60'. co do chmielenia na zimno tego stylu jestem sceptyczny, jeśli już to ograniczyłbym się do 1 odmiany Co do drożdży swojego robiłem na S-04 i był ok tylko brakowało mu aromatu trochę. a receptura była taka http://hophead.pl/warka-5/ to w ogóle nie chmielić na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak chcesz, ale nie więcej niż 1g/litr. Te tradycyjne nie mają wiele aromatu chmielowego, właściwie to te bez chmielenia na zimno prawie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zerknij na moje chmiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Drożdze S-04 lub Donstar Nottingham Może raczej Danstar Windsor? Nottinghamy są zdaje się niezłe jeżeli zależy ci na neutralnych efektach pracy drożdży, Windsory powinny wnieść więcej estrowości, co pasuje do stylu, ale to też zależy od efektu jaki chcesz osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 A to zacieranie przez 90' jest bez sensu. przyjmi 60' jak próba jodowa bedzie negatywna (czyli dobra) to filtruj, jak nie to zacieraj dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jak najbardziej z sensem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 A to zacieranie przez 90' jest bez sensu. przyjmi 60' jak próba jodowa bedzie negatywna (czyli dobra) to filtruj, jak nie to zacieraj dalej Głupi Angole zacierają 90, ale oni się przecież nie znają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Angole czasami zacierają zstępującą infuzją, nawet całą noc. Max izolacja (80st start) co daje min spadek temp a potem filtracja i gotowanie brzeczki. Jako eksperyment wykonam 'takie coś', zaleje gorącą wodą, rano zagotuję. Pomijam fakt, że pracuje tam na godnym poziomie wielu ...itd bo dalej polityka a nie piwowarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Max izolacja (80st start) 80°C czego? Jeśli zacieru to nastąpiłaby dezaktywacja enzymów i z zacierania nici. Ktoś tu niedawno w sposób całonocny zacierał, ale muszę dopiero poszukać kto. EDIT: No i znalazłem: http://www.piwo.org/topic/2892-clair-de-lune/page__st__1040#entry223233 o ile pamiętam chyba jeszcze jedną warkę tak zacierał. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Angole czasami zacierają zstępującą infuzją, nawet całą noc. Max izolacja (80st start) co daje min spadek temp a potem filtracja i gotowanie brzeczki. Jako eksperyment wykonam 'takie coś', zaleje gorącą wodą, rano zagotuję. Pomijam fakt, że pracuje tam na godnym poziomie wielu ...itd bo dalej polityka a nie piwowarstwo. Zacierałem "przez noc", temperatura zeszła od 67 do nieco ponad 50°C, odfermentowało z 9.5°Blg do 2.5°Blg, czyli wcale nie tak mocno. Piwo wyszło całkiem dobre (i byłoby lepsze gdyby nie infekcja z trefnego kega). Zacierany "przez noc" dubbel też jakoś bardzo nisko nie zszedł, tak normalnie. Żadnej szczególnej izolacji nie mam, tylko zwykła lodówka owinięta lekką kołdrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 To może rozegrajmy to inaczej? Jaki jest sens dalszego zacierania mimo uzyskania negatywnej próby jodowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 To może rozegrajmy to inaczej? Jaki jest sens dalszego zacierania mimo uzyskania negatywnej próby jodowej Podam dwa powody: Wydajność i zwiekszenie poziomu odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Ok, o taką odpowiedź mi chodziło po prostu zawsze jak czytałem jakieś receptury na angielskie style widziałem 67 °C najczesciej przez 60' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Chmielu wcale nie jest za dużo. Słód pszeniczny sobie odpuść, zostaw go do wajcena jak będziesz robił na wiosnę. Zacieranie 60 minut wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się