mina obelżywa Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 podbijam temat. Na jutro zaplanowałem gotowanie BPA z drożdżami płynnymi, ale dziś skumałem że zapomniałem o ekstrakcie słodowym czym mogę go zastąpić ? ewentualnie czy zatrzeć jakieś 200 g słodu ? jeżeli tak to jaka temperatura itp? Niestety dziś raczej nic nie kupie nic w Krakowie (marxam nie prowadzi sklepu stacjonarnego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Alembik ma sklep stacjonarny, a Marxam punkt odbioru przy Ujastek 11. Najlepiej dzwonić i pytać o ekstrakty i odbiór jeszcze dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Możesz zatrzeć niewielką ilość słodu, wystarczy w 64°C, można na chwilę w 72°C, podgrzej i przefiltruj np. przez lejek z założonym filtrem papierowym do kawy, jak nie masz filtra to można też do lejka włożyć kawałek waty. Pogotuj przez 15 min żeby wysterylizować, chmielenie nie jest potrzebne, schłodź i gotowe. Edytowane 17 Lutego 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 czy cos innego zamiast slodu mozna uzyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 24 minuty temu, Gwynbleidd napisał: czy cos innego zamiast slodu mozna uzyc? W Bryggselvie powiedza Ci ze mozesz robic starter na soku jablkowym z kartonu. Jak potrzebujesz to mam tez troche suchego ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Kupiłem u nich właśnie ten 14kg koncentrat grosze kosztował to wziąłem, przyda się na mocniejsze piwka też. Widziałem że mają też pszeniczny ekstrakt ale tylko 54% pszenicy w środku wiec jak już to trzeba całość z koncentratu walić. Proszki widziałem też mają ale wychodzi drożej trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się