SebaGdynia Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) No właśnie nie wiedziałem czy można się na te propozycje powoływać. Też myślałem, żeby tak zakombinować skoro i tak zawsze brewkita wlewałem bezpośrednio do ciepłej wody w fermentorze. W każdym razie, dzięki bardzo za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 22 Marca 2014 przez SebaGdynia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Czy mogę dodać do tego 100-200g glukozy aby uzyskać większe Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Czy mogę dodać do tego 100-200g glukozy aby uzyskać większe Blg? Możesz, tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 100 g cukru (nie wiem czy z glukozą jest różnica) da Ci na 20l wzrost o 0,5 blg. Opłaca się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 100g przy 20 litrach to 20 blg więcej, czy to jest stałe, czy zależne od rodzaju piwa? No w sumie racja, chyba nie warto, już wcześnie zostałem pouczony, że nie liczą się procenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 100g przy 20 litrach to 20 blg więcej a skąd Ci to wyszło bo nie umiem pojąć tej arytmetyki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 1stopień Ballinga [1Blg] odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l roztworu. Potrzeba 17g cukru,aby wytworzyć 1% alkoholu w 1l roztworu[17-liczba stała] Jeśli chcesz zwiększyć % alkoholu przez dodanie cukru [lepiej przez dodanie słodu]to możesz skorzystać ze wzoru P x17 x L=G P-zakładana liczba% L-objętość nastawu w litrach G-całkowita ilość cukru w gramach 17-to ilość cukru na1 l nastawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 100g przy 20 litrach to 20 blg więcej a skąd Ci to wyszło bo nie umiem pojąć tej arytmetyki? też dla mnie jakieś cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Hehe, przepraszam najmocniej miałobyć 0,5 Blg tak jak napisał bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jac0b Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 o to pierwszy konkretny post na forum ;] Jako, że jestem już po jednym ciemnym piwku moja kochana rodzina postanowiła wesprzeć moje hobby pod jednym warunkiem. "Zrób teraz jasne" no i jak powiedzieli tak zamierzam zrobić, pomimo, że najlepiej jednak czuję się w robieniu stoutów. Wybór był dosyć trudny, gdyż nie chciałem zrobić czegoś pospolitego jak "jasne pełne". Z racji tego, że nie mam doświadczenia w robieniu własnych receptur postanowiłem posiłkować się zestawem surowców z sklepu internetowego TB. Wybór padł na Maori Amber lub Aotearoa Ale. W przypadku tego pierwszego czytałem, że piwo to jest mętne jak woda z kałuży i może śmierdzieć siarkowodorem xD Na ile to prawda? Nie wiem. Jeśli chodzi o Aotearoa zamierzam użyć drożdży suchych Danstar Nottingham do tego dla aromatu kupić troszkę trawki cytrynowej lub skórek z cytryny dla polepszenia walorów cytrusowych. Moi kochani pytanie do was. Czy ktoś z was robił już owe piwka i czy mógłby się podzielić doświadczeniami? Nigdzie nie potrafię znaleźć czasu fermentacji. Ps. Piszę w tym temacie gdyż nie chce zaśmiecać forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 W przypadku tego pierwszego czytałem, że piwo to jest mętne jak woda z kałuży i może śmierdzieć siarkowodorem xD Na ile to prawda? Nie wiem. Nie wierz we wszystko co piszą w internetach Jeśli chodzi o Aotearoa zamierzam użyć drożdży suchych Danstar Nottingham do tego dla aromatu kupić troszkę trawki cytrynowej lub skórek z cytryny dla polepszenia walorów cytrusowych. Trawa cytrynowa zniknie pod innymi aromatami a jak przesadzisz ze skórką z cytryny to znów przykryje wszystko inne. Z resztą cokolwiek nie zrobisz będzie dobre mniej lub bardziej ale będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Dla polepszenia walorów cytrusowych wybierz piwo chmielone amerykańskimi chmielami-one dają właśnie posmaki cytrusowe.Jeżeli chodzi o czas fermentacji to jest różny dla różnych piw ,drożdży etc.Konieczne jest mierzenie poziomu cukru w fermentowanym piwie.Mniej więcej za 5 dni po rozpoczęciu fermentacji zmierz poziom cukru w nastawie i zapisz .Jeśli po dwóch kolejnych dniach wynik się nie zmieni ,[to samo wskazanie Blg]możesz uznać ,ze fermentacja się zakończyła i albo zlewasz do butelek ,albo zlewasz z nad osadu do drugiego wiadra [mozesz zebrać gęstwę]i odstawiasz na kilka dni w celu lepszego wyklarowania,albo nie zlewając przedłużasz burzliwą fermentację w tym samym wiadrze w celu lepszego wyklarowania.Przedłużając fermentację piwa dobrze jest go wynieść do chłodnego pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się