korko_czong Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Na dłuższą metę faktycznie taniej i prościej będzie zaopatrzyć się w filtr RO niż doprowadzać wodę za każdym razem do wrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Czy na podstawie przewodności wody da się w jakiś sposób określić jej twardość. Przewodność mojej wody: 254 ?S/cm w 25°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 A skąd bierzesz wodę i wiesz jaką ma przewodność? Jak masz wodę z wodociągu to twardość wody jest jednym z podstawowych parametrów jaki powinien być oznaczony i podany do wiadomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 A skąd bierzesz wodę i wiesz jaką ma przewodność? Jak masz wodę z wodociągu to twardość wody jest jednym z podstawowych parametrów jaki powinien być oznaczony i podany do wiadomości. Przewodność mojej wody: 254 ?S/cm w 25°C Twardość nie jest podana jest tylko: barwa, mętność, stężenie jonów wodoru (pH), przewodność, zapach, smak, amonowy jon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 niemniej wolałbym mieć miękką bo upierdliwe jest choćby to że dezynfekuje wszystko clo2 aktywowane kwasem fosforowym Hej Czy mógłbyś wytłumaczyć laikowi o co chodzi? Czy jak ma się twardą wodę to należy inaczej obchodzić się z clo2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Ja też jestem laik Przy aktywacji clo2 kwasem fosforowym bynajmniej u mnie w butelkach i pojemnikach z pozostawionym roztworem roboczym wytrąca się mnóstwo osadów. Jestem laikiem więc może który domorosły chemik to określi lepiej . Co się wytrąca nie wiem , ale butelka potem wygląda właśnie tak jak gdybyś wygotował ją w twardej wodzie i osadził się na niej kamień kotłowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Ja dopiero raz używałem clo2 dlatego nazwałem się laikiem mcpol1 mówił mi, że gdy używał clo2 po wymieszaniu RA z wodą doszło do silnej produkcji gazów, wręcz "dymu". Ja czegoś takiego nie miałem więc myślałem, że może przez wodę. jeśli chodzi o ten osad to może wina leży w kwasie fosforowym? Próbowałeś użyć kwasku cytrynowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) Tak na kwasku nie zauważyłem tego. Dodatkowo efekt nasila gorąca woda. Ja naprawdę w sprawach chemii jestem laikiem , edukację przedmiotu zakończyłem na szkole podstawowej. Edytowane 13 Września 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 jak dla mnie jest to fosforan wapnia. Z tego kości są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Czy woda twarda lub miękka ma tu jakieś znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Czy woda twarda lub miękka ma tu jakieś znaczenie? im twardsza woda tym więcej wapnia (tak mniej więcej) i jak masz ClO2 z kwasem fosforanowym to się strąca osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) o to chodzi u mnie 21 niemieckich Edytowane 13 Września 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) Dobra jak juz jesteśmy tak daleko chemia basenowa -chyba NaClO efekt jeszcze bardziej nasilony /pewnie ze względu na stężenie/ . Niestety roztwór 30l już w wersji roboczej wiec nie wiem czy to też wymagało aktywatora /kwasu fosforowego ? / Przepraszam Wiktor że męczę ale jak juz się "napatoczyłeś" to chciałbym wykorzystać Edytowane 13 Września 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 ta nie wymaga aktywatora i tak też będzie wytrącać osad, ale podchlorynu wapnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 To jest mój raport wody: http://www.canton-mi.org/uploadedFiles/2008_Water_Quality_Report.pdf Co tym sądzicie i czy dodawać coś do warzenia? Dzisiaj warzę Back in Black (owsowy stout amerykański) i mam zamiar dodać łyżeczkę gipsu do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Na moje oko to ten raport nie niesie żadnej informacji istotnej dla warzenia piwa. No może poza danymi nt zanieczyszń mikrobiologicznych, których nie ma. Wg mnie jest to wyłącznie analiza pod kątem zawartości pierwiastków i substancji szkodliwych dla zdrowia. Brak jakichkolwiek informacji o zawartości kationów i anionów, a nawet twardości wody. Ale być może jakieś klapki spadły mi na oczy i nie doczytałem dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 To jest najgorszy raport wody jaki widziałem, nie zawiera kompletnie żadnych użytecznych dla piwowara informacji, nawet twardości. Wiesz może chociaż, czy wodę macie ze studni głębinowej, czy z rzeki/jeziora? Jeżeli nie ze studni, to śmiało możesz dodać łyżeczkę kredy (CaCO3), żeby podwyżsżyć alkaliczność wody, pomoże to zwalczyć kwaśność słodów ciemnych w stoucie. Gips raczej nie jest dobrym dodatkiem w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) To i ja pozwolę się przyłączyć do prośby o określenie twardości wody i czy coś muszę zmieniać przy warzeniu 32 Twardość ogólna mgCaCO3 188,0 ÷ 228,0 Woda pochodzi z ujęcia głębinowego .. a tu cała tabelka: Edit wstawiam linka bo za bardzo rozstrzeliło posta.. http://www.zwik.lodz.pl/module-Technologia-action-Szczegoly-ID-3.html Edytowane 2 Listopada 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Sformatuj to, bo trochę przegiąłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Na moje oko to ten raport nie niesie żadnej informacji istotnej dla warzenia piwa. No może poza danymi nt zanieczyszń mikrobiologicznych, których nie ma. Wg mnie jest to wyłącznie analiza pod kątem zawartości pierwiastków i substancji szkodliwych dla zdrowia. Brak jakichkolwiek informacji o zawartości kationów i anionów, a nawet twardości wody. Ale być może jakieś klapki spadły mi na oczy i nie doczytałem dokładnie Chyba będę musiał zamówić dokładniejszy raport. Podobno przysyłają to do domu, ale trzeba najpierw do nich zadzwonić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 To i ja pozwolę się przyłączyć do prośby o określenie twardości wody i czy coś muszę zmieniać przy warzeniu 32 Twardość ogólna mgCaCO3 188,0 ÷ 228,0 Te informacje są użyteczne: Wapń 47,10 ÷ 74,90 Magnez <5 ÷ 10,30 Sód 3,64 ÷ 5,86 Chlorki 7,91 ÷ 11,72 Siarczany 16,50 ÷ 27,14 Twardość ogólna mg CaCO3 188,0 ÷ 228,0 Twardość węglanowa mg CaCO3 175,2 ÷ 206,2 Woda barrdzo twarda, ale jonów Chlorków i Siarczanów mało, więc pewnie jest dużo wodorowęglanów, co potwierdza wysoka twardość węglanowa. To niedobrze, bo one powodują wysoką alkaliczność wody i powodują przykrą goryczkę chmielową. Dobra informacja to taka, że twardości węglanowej można się pozbyć np. przez przegotowanie wody. Na razie woda jest dobra do Stoutów. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Na moje oko to ten raport nie niesie żadnej informacji istotnej dla warzenia piwa. No może poza danymi nt zanieczyszń mikrobiologicznych' date=' których nie ma. Wg mnie jest to wyłącznie analiza pod kątem zawartości pierwiastków i substancji szkodliwych dla zdrowia. Brak jakichkolwiek informacji o zawartości kationów i anionów, a nawet twardości wody. Ale być może jakieś klapki spadły mi na oczy i nie doczytałem dokładnie[/quote']Chyba będę musiał zamówić dokładniejszy raport. Podobno przysyłają to do domu, ale trzeba najpierw do nich zadzwonić. Wow to się nazywa obsługa, ja się musiałem nieźle nagimnastykować żeby zdobyć niepełny raport... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) Znalazłem też coś takiego: http://hbd.org/ford/brewinfo/DetWater.pdf Pochodzi to ze strony jednego z lokalnych klubów piwowarskich. Co prawda Detroit jest 40 km od mojego miasta, ale woda chyba pochodzi z tego samego źródła. Chyba jest niski wapń, magnez, sód, chlorki i siarczany. Teraz pytanie: jak i do jakich piw to zmienić? Wow to się nazywa obsługa, ja się musiałem nieźle nagimnastykować żeby zdobyć niepełny raport... Tak ale lepiej gdyby było online. Edytowane 2 Listopada 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) To i ja pozwolę się przyłączyć do prośby o określenie twardości wody i czy coś muszę zmieniać przy warzeniu 32 Twardość ogólna mgCaCO3 188' date='0 ÷ 228,0[/quote'] Te informacje są użyteczne: Wapń 47,10 ÷ 74,90 Magnez <5 ÷ 10,30 Sód 3,64 ÷ 5,86 Chlorki 7,91 ÷ 11,72 Siarczany 16,50 ÷ 27,14 Twardość ogólna mg CaCO3 188,0 ÷ 228,0 Twardość węglanowa mg CaCO3 175,2 ÷ 206,2 Woda barrdzo twarda, ale jonów Chlorków i Siarczanów mało, więc pewnie jest dużo wodorowęglanów, co potwierdza wysoka twardość węglanowa. To niedobrze, bo one powodują wysoką alkaliczność wody i powodują przykrą goryczkę chmielową. Dobra informacja to taka, że twardości węglanowej można się pozbyć np. przez przegotowanie wody. Na razie woda jest dobra do Stoutów. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Dzięki za szybką odpowiedź.. Jeśli dobrze rozumiem to do zacierania mam dać wodę przegotowaną i zmierzyć ph wody i albo zostawić albo próbować zmienić ph. Jeszcze pytanie czy woda do wysładzania ma być również przegotowana czy wystarczy jak brzeczka się gotuje? A może lepiej i prościej kupić wodę w biedronce i użyć do warzenia piwa? Pozdrawiam Edit: W planach mam ciemną pszenicę i kolesch, co prawda robiłem już jasną pszenicę i dla mnie była bardzo delikatna (zestaw z HB) bez goryczki Edytowane 2 Listopada 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Nie czytałeś linka z wiki ? Masz ją zagotować, pogotować chwilę, zdekantować znad wytrąconego osadu. Dokładna instrukcje masz w linku codera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się