WiHuRa Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) W przypadku słodu CM możesz przypieć te 5% słody w piekarniku, podkręci to dodatkowo smak a ten w przypadku słodu CM jest dość szorstki i lekko popiołowy. Polecam w każym razie, piwo będzie ciut lepsze. Musisz pamiętać że podkpiekany słód musi odpocząc kilka tygodni, najlepiej w papierowej torbie (aby mógł oddychać), inaczej może wnieść więcej szorstkich i ostrych smaków niż słodowości. Płatków dębowych nigdy do tego piwa nie stosowałem i raczej by tego unikał (chyba że w jakiś mocnych i ciemnych wersjach), po co dodatkowe taniny i grabniki, ten słód i tak jest wystarczająco fenolowy i szorstki. Edytowane 19 Listopada 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Szlag, przepraszam, że tak na raty, ale jeszcze nie spytałem o nagazowanie. 2.0 (92 g glukozy) brzmi sensownie? BTW bedę warzył na wodzie źródlanej ze sklepu, bo czytałem, że chlor z kranówki źle współgra z wędzonością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Nagazowanie wedle upodobań choć nie gazowałbym tego jak np. pszenicę, 2.0 jak najbardziej może być. Ogólnie chloru trzeba unikać jak ognia, nie tylko w piwach wędzonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zrobiłem. Tutaj opisałem warkę. Wyszło tak: Nie wytrzymałem. Powinno jeszcze leżakować 2 tygodnie, ale chciałem sprawdzić, czy aby nie mdłe i otworzyłem kontrolnie jedną flaszkę. Geesus! Niebo a ziemia, względem whisky! Zasyp w obydwu przypadkach był (w zasadzie) identyczny, schemat zacierania też. Różnice były takie, że tutaj chmieliłem i nie było hipotetycznej destylacji, którą bym w przypadku whisky zrobił, gdyby nie było to w Polsce zabronione. Tak czy siak - zapach zniewala. Smak też. Nie wiem, co powiedzą osoby, które nie gustują w szkotach z Islay (np. drozd), ale nie obchodzi mnie to (sorry, drozd :-) ). Dzięki WiHuRa za wskazówki. Torf w piwie? Pewnie! beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keyno Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Jak się będzie miało piwo z zasypem 1/3 Castle Malting 30-45 ppm do takiego 100%, ale od Bruntala? To pierwsze będzie bardziej torfowe? Edytowane 10 Lutego 2016 przez Keyno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 To pierwsze będzie bardziej torfowe? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) W ogóle nazwanie tego słodu z Bruntala "peated" podchodzi pod lekkie nadużycie, bo aromat daje taki, jakby stał gdzieś obok wędzarki. Chyba, że trafiłem na jakąś wyjątkowo patologiczną partię. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Ten słód taki po prostu jest. Raz mniej raz trochę więcej uwędzony ale ogólnie zawsze na niskim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Ten słód taki po prostu jest. Raz mniej raz trochę więcej uwędzony ale ogólnie zawsze na niskim poziomie. Na niskim jeśli chodzi o torfowosc. Poza tym na poziomie jakości Bruntála Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Oczywiście o ten poziom mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Peated Malt z Bestmalz lub jak kto woli Torf Malz Będzie kolejna warka 100% Peated Ale. Aromat z worka mnie nie powalił za to smak in plus. Edytowane 4 Marca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 100% Peated (pite 9.03.2016) Wygląd: barwa pomarańczowa, opalizujące, piana niska, drobnopęcherzykowa Aromat: torfowy, asfaltowy, alkoholowy Smak: pełne, zbalansowane, torfowe, jodyna, asfalt, gładkie, nagazowanie niskie Ogólne wrażenie: piwo zbalansowane, jednak spodziwałem się większej torfowości, dobrze się pije, nie czuć, że ma duże ekstrakt początkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VictorSound Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 100% Peated (11.03.2016) Wygląd: barwa pomarańcza, piana ładna drobno pęcherzykowa, Aromat: słodki, torfowy, bandaż, smoła, delikatnie alkoholowy ale w dobry sposób ładnie komponuje się z pozostałymi aromatami, Smak: słodki, przyjemny, nagazowanie niskie pasuje do tego piwa, goryczka niska, przyjemnie grzeje alkoholem. Dla mnie świetne piwo. Fajne, przyjemne w odbiorze. Niebezpiecznie pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeniwySocjopata Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 100% Peated Ale 22,5 BLG, warka 78 Kolor - Zmętniony bursztyn. Piana - Niska, ale drobna, zdobi szkło; utrzymuje się cienka, pełna warstwa. Aromat - Mocny torf i delikatna toffee słodycz. Smak - Gładkie, pełne, słodkie, torf podbity toffee, retronosowo delikatny alkohol. Wysycenie - Niskie, optymalne. ... No ale przede wszystkim torf, są te bandaże, kable ... Bardzo smaczne, jak na 22,5 BLG i charakter piwa to bardzo pijalne, chociaż jak na ten ekstrakt spodziewałem się większego uderzenia torfowego. PS. Spróbowaliśmy też Imperialnego portera, który wyrwał nas z butów. Wiśnia w likierze na maksa, mało co może stawać w szranki z takim piwem, no po prostu Imperator bałtycki został odbrązowiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Piwo dobrze odfermentowane (niezawodne W1728) stąd pijalność całkiem niezła. Polecam w każdym razie ten szczep. Tą wersę 100% Peated Ale będzie można skosztować na WFP w piątek (8.04), wezmę kilka ostatnich butelek. Łapcie mnie po moim wykładzie po 20:00 to zrobimy jakąś mini degustacje A w weekend warka nr 5, na 100% zasypie słodu Bestmalz. Tym razem inne drożdże (FM42) i niższy ekstrakt (11-12°Blg) cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Piąta warka 100% Peated Ale już fermentuje. Choć słód Bestmalz nie jest aż tak intensywny w aromacie jak CM to jeszcze rano w warzelni unosił się zapach torfu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Dzięki uprzejmości Wojtka mieliśmy okazję spróbować 100% Peated Ale na spotkaniu mazowieckiego OT PSPD. Aromat wyraźny, ale nie przytłaczający, są bandaże, lizol, podkłady kolejowe, spora też dawka słodyczy. W smaku również torf jest podstawą, ale potem pojawia się słodycz, trochę może zbyt duża i przytłaczająca tą wędzonkę torfową. Miałem okazję spróbować jednej z poprzednich warek, bodajże 11blg i tamto piwo było bardziej wyraziste, bardziej torfowe i pijalne. Tutaj ta słodycz trochę niweluje efekty torfowe, ale i tak jest dość ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Wersja 5 mojego 100% Peated Ale poszła w całości do kega więc mam ją tylko dla siebie Test słodu Torfmalz z Bestmalza wypadł pomyślnie! Nie jest tak szorski jak CM, a zapach jest dość intensywny, słodowość na odpowiednim poziomie, dość wyraźnie ogniskowy smak i finisz. Pycha! Edytowane 25 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Wersja 5 mojego 100% Peated Ale poszła w całości do kega więc mam ją tylko dla siebie 2016-05-24 19.34.57.jpg Test słodu Torfmalz z Bestmalza wypadł pomyślnie! Nie jest tak szorski jak CM, a zapach jest dość intensywny, słodowość na odpowiednim poziomie, dość wyraźnie ogniskowy smak i finisz. Pycha! Potwierdzam, piwo bardzo ciekawe i pijalne, coraz bardziej smakują mi jasne wersje na słodach wędzonych torfem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Keg się powoli kończy więc powoli już myślę o następnej warce (wrzesień-październik), macie jakieś pomysły co można by jeszcze potestować (oczywiście w zakresie 100% słodu torfowego) ??? Być może jaki mi się zechce to przez wakacje zrobię na grillu jęczmień lub słód palony (w domu w piekraniku odpada ze względu na zapachy) i wykonam jeszcze raz próbę ciemnej wersji, w ostatecznośc złamie lekko zasadę i poprostu użyje 5-10% palonego ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 (edytowane) w ostatecznośc złamie lekko zasadę i poprostu użyje 5-10% palonego ze sklepu. Nie oszukuj! Edyta: A może by zmieszać słody z dwóch słodowni? Rozumiem, że na teraz bardziej odpowiada Ci Bestmalz? Edytowane 23 Czerwca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Mieszałem już Fawcett i CM, żeby złagodzić efekt szorstkości CM. Bestmalz czy Fawcett nie muszą być mieszane, są na tyle przyjemne i gładkie że mogą być w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Wojtek - 100% Peated na rasowych brytyjczykach ? Przyjemne estry i łagodny torf ( a'la Fawcett ) - można by nawet w 100% peated risa na np 1469 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 A które to rasowe ? 1469 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Jak dla mnie tak:) potezna ilosc przyjemnych estrow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się