lolo Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 czytałem wiele o słodzie karmelowym, większość to już starsze posty. chcę zrobić dwie warki testowe z dużą ilością słodu karmelowego (do 30%). czy robił ktoś podobny zasyp? Jakie były efekty? może ira? może apa? może aipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 warki z chmieleniem na zimno odpadają, bo z takich karmelowych zasypów może na pewno wyjść fajne piwo ale będzie się układać dluugo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 to, że długo to mi nie przeszkadza. oby było później pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 nie no spoko, tylko, wymieniłeś style apa ipa które nie potrzebują takich zasypów. przedwczoraj butelkowałem na 5kg podstawy+prawie kilo karmeli. przekrój resztek od 30 do 300 i i 0.4kg bursztyna, chmiel tylko na goryczke. czuć orzechy. zobaczymy za +miesiąc kiedyś sypnąłem 150&300 kilo i młode było rodzyn/pożeczka potem ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 apa i aipa wymieniłem bo chciałbym przykryć karmel dużą dawką chmielu. chmiel oczywiście amerykański - tak 200-250g z chmieleniem na zimno, a ibu koło 60-70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Nie tędy droga. BrewDogFan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 do odważnych świat należy ja takich ekstremalnych akcji nie próbowałem, ale wydaje mi się, że to aż takiej furory nie zrobi. młode słodowe nuty nie porywają a chmiel właśnie młodszy tym lepszy. i to może nie przygrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Moja próba. Ma początku bardzo mi leżało, ale końcówka już niespecjalnie. Zrobiło się za ciężkie i za karmelowe w odczuciu, aromaty karmelowe zdominowały piwo. Ja na pewno nie powtórzę tak dużego zasypu - nie moje smaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Przygotuj się na dłuuugie leżakowanie. Mój Amber Ale potrzebował jakichś 3 miesięcy by aromat chmielu i goryczka przebiły się przez słodowo-karmelowe smaki. A było tu jedynie 18% karmelowego z bursztynowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) dzięki Panowie za podpowiedzi, a jakby użyć karmelowych tak 5 max do 50 ebc? Edytowane 8 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Aktualnie przerabiam (leżakuję i fermentuję) dwie eksperymentalne oceaniczne jedenastki - jedna to 5kg heidelberg + 2kg cara clair, druga 6kg pilzeński + 1,5kg karmel 30 i nie wydają się być złymi pomysłami, niemniej jednak coś więcej będę wiedział za kilka miesięcy... lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 o! a jak chmieliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Do pierwszej poszło 100g Dr. Rudi, do drugiej (chyba) 100g Galaxy, oba hop burstem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) a słód melanoidynowy używaliście w większym %? jakoś lubię ten słód, może warto zwiększyć zasyp tak d0 1-1,25kg? Edytowane 8 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Jedyny raz jak go użyłem to w zestawie z Twojego Browaru - Belgian Red Beer - i całkiem zacne piwko wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) no to eksperyment popełniony Słód pale ale Weyermann 42,74% Słód melanoidynowy Weyermann 25,64% Słód carahell Weyermann 17,09% Słód carared Weyermann 14,53% kolor wyszedł świetny!! dodam, że to aipa Edytowane 12 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 podaj wagowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Zasyp 5,85 kg Słód pale ale Weyermann 2,5kg - 42,74% Słód melanoidynowy Weyermann 1,5kg - 25,64% Słód carahell Weyermann 1kg - 17,09% Słód carared Weyermann 0,85kg - 14,53% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Czy nie za mało tam będzie do jedzenia dla drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 liczę na odfermentowanie do 4 blg. to trochę mają jedzenia. zresztą zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się